PlayOff: Haluatko jalkapallotähdeksi? – Sebastian Sorsa tv-sarjan ohjelmaisännäksi

PlayOff: Haluatko jalkapallotähdeksi? -kisan vetäjänä toimii entinen huippujalkapalloilija Sebastian Sorsa. Hän pelasi urallaan pääosin oikeana laitapuolustajana. © Sebastian Westerling
Ex-futari Sebastian Sorsa innostui pelaajauran päätyttyä kehittelemään jalkapallo-ohjelmia televisioon. Nyt käynnistyy tosi-tv-kilpailu PlayOff: Haluatko jalkapallotähdeksi?

Onpas tosi-tv:n jaksoon hankittu reilusti porukkaa, neljä jalkapallokentällistä!
He ovat toiveikkaita pelaajia, jotka kärkkyvät PlayOff: Haluatko jalkapallotähdeksi? -ohjelman palkintona olevaa 100 000 euron pelaajasopimusta KuPS:iin. Kuopion Palloseura eli KuPS on viime vuoden Suomen-mestari.

Melkein viittäkymmentä ukkoa jututtaa ohjelmaisäntä Sebastian Sorsa. Heitä valmentavat Keith Armstrong ja Marianne Miettinen. Kaikki kolme ovat tuttuja tv:stä matsien kommentaattoreina.

Sorsa pelasi ja voitti mestaruuksia HJK:ssa. Viimeisen kautensa vuonna 2017 hän palveli juuri ohjelman keltamusta-asuista KuPS:ia. Sorsa kantoi siellä kapteenin nauhaa.

Ykkösjakson jälkeen PlayOffin valmennustiimiin liittyy myös Pekka Lagerblom, toinen äskettäin hanskat naulaan lyönyt huippupelaaja.

PlayOff: Haluatko jalkapallotähdeksi?

Entä millaisia tyyppejä on kärkyllä mestarijoukkueeseen tv-katsojien silmien edessä? Nuorta intoa edustavat kolme kaverusta Vantaan Koivukylästä – Bachir, Aimen ja Nico.

Yhden päivän pallottelun jälkeen Aimen sanoo juontaja ”Seballe”: ”Täällä on tosi hyviä ja vähän heikompiakin.”

Jaksot purkitettiin tammikuussa Kuopiossa. Joukkoon tosiaan mahtuu myös jokunen värittäjä. Hämeenlinnasta saapui entinen lätkänpelaaja Roman tuoden kylkiäisenä oman kuntovalmentajan. Hän ei ole vähäisempi kuin Maailman vahvin mies -kisan voittanut Jouko Ahola. Roman latelee vahvuuksikseen nopeuden, peliälyn ja vanhan kunnon kärkkärin.

”Pientä jäpitystä on ilmassa”, Roman kuvailee yleistä jännitystä.

Sorsa ja tuottaja Vanja Drevitski ovat varpaillaan, ettei lehdessä anneta vihjeitä voittajasta. Pelaajasopimusta havittelevia on Portugalia, Saksaa, Ranskaa, Brasiliaa, Irlantia ja Sierra Leonea myöten.

”Teimme sarjaan aktiivista rekrytointia agenttien kautta”, Sorsa kertoo.

Futisvideoista ammatti

Kuinka nopeasti tietävimmät katsojat erottavat jyvät akanoista? Sorsan mukaan hyvä asiantuntija näkee lahjat parissa jaksossa.

”Oikeilla kuvakulmilla ja leikkaamalla voi saada kenestä tahansa Messin tai maailman kehnoimman pelaajan. Olemme katsoneet hakuvideoina lukemattoman määrän YouTube -klippejä, joihin on leikattu ja liimattu vain huippuhetkiä. Pelaaja voi olla yksin kentällä ja laukoa yläkulmaan. Mutta sarjassamme tilanteet ovat aitoja”, tuottaja Drevitski lisää.

Myös jalkapallon raadollinen puoli suodattuu ohjelmaan.

”Olemme myötäeläneet sen, kun joku on sydänverellään lähtenyt metsästämään pelipaikkaa ja sitten joutuu äkkiä poistumaan”, Sorsa sanoo.

Tv-kasvoksi ryhtyneeltä sujuvasanaiselta ”Seba” Sorsalta, 36, myötäeläminen käy. Hän myöntää itse poteneensa pienen identiteettikriisin lopetettuaan pelit – mutta tv-ohjelmia futiksesta alkoi syntyä saman tien. Sorsan ja Drevitskin Lability-yhtiö on tehnyt

Veikkaukselle kolme kautta sarjaa Rakkaudesta lajiin käyden läpi Veikkausliigan joukkueita ja eurokentillä pelaavia suomalaisia. Jaksoja on nähty myös Jimillä.
PlayOff: Haluatko jalkapallotähdeksi? on isompi kakku.

”Toivottavasti me tehdään samanlaiset sarjat myös lätkästä ja koripallosta – eri lajeista krikettiin asti”, Drevitski heittää.

PlayOff: Haluatko jalkapallotähdeksi? ma 17.2. klo 17.30 Nelonen

Telkkarista futistähdeksi?

Vuonna 1976 amerikkalaisen jalkapallon joukkue Philadelphia Eagles järjesti tapahtuman, jossa taviksille annettiin mahdollisuus hakea joukkueen jäseneksi. Kaikkien yllätykseksi mediatempaus johti siihen, että 30-vuotias Vince Papale läpäisi seulan ja pääsi joukkueeseen. Papalen uskomaton tarina on kerrottu elokuvassa Invincible (2006), jossa häntä näytteli Mark Wahlberg.

Viime kaudella Veikkausliigan mestaruuden yllättäen napannut KuPS tekee saman kuin Eagles: uudessa kilpailurealityssä PlayOff: Haluatko jalkapallotähdeksi? joukko jalkapalloilijoita tavoittelee paikkaa mestarijoukkueessa. Ammattilaissopimuksen kerrotaan olevan 100 000 euron arvoinen. Summa on niin suuri, ettei monikaan Veikkausliigan rivipelaaja ansaitse sellaisia summia. Vuonna 2018 pelaajien keskivuosipalkka oli noin 20 000 euroa. Onkin todella mielenkiintoista nähdä minkälaisia kokelaita ohjelmaan on hakeutunut.

Suomalaisessa jalkapallossa eletään melkoista juhlavuotta, kun Huuhkajat pelaa kesällä EM-kisoissa. Toivottavasti Huuhkajat ja PlayOff nostavat myös pääsarjajalkapallon kiinnostusta. Viime kauden 2600 katsojakeskiarvosta voisi ponnistaa selvästi ylöspäin.

Onnimanni Liukkonen

Lue myös: Tuija Pehkonen juontaa Siipan saappaissa-sarjaa, jossa puolisot vaihtavat rooleja keskenään: ”Meillä on typerä vanha stereotypia suomalaisesta jöröjukkamiehestä”