Rekkakuskit Suomi -ohjelman Anni-Riina Lindholm urastaan miesvaltaisella alalla: ”Me naiset kohtaamme tosi paljon ennakkoluuloja ja vähättelyä”

Anni-Riina Lindholm on saanut työurallaan tottua negatiivisiin kommentteihin naiskuljettajista. Rekkakuskit Suomi -ohjelmassa hän haluaa tuoda esiin myös sen, että ala sopii hyvin nuorille naisille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Minulle nautinnollisinta rekkakuskin työssä on vapaus tien päällä. Tykkään lisäksi siitä, että työssäni on iso vastuu”, sanoo Anni-Riina Lindholm.

Anni-Riina Lindholm on saanut työurallaan tottua negatiivisiin kommentteihin naiskuljettajista. Rekkakuskit Suomi -ohjelmassa hän haluaa tuoda esiin myös sen, että ala sopii hyvin nuorille naisille.
Teksti:
Anu Räsänen

Anni-Riina Lindholmin rekassa nähdään usein apukuskeina hänen chihuahua-kaksik­konsa, joka matkustaa tottuneesti omassa kopassaan. Viime vuonna joukkoon liittyi Rekkakuskit Suomi -sarjan kuvaaja.

”Kameran läsnäolo tuntui aluksi oudolta, ja ensimmäinen kuvauspäivä meni vähän jännittäessä. Toisena päivänä oli jo heti helpompaa. Yllätyin itse asiassa positiivisesti siitä, kuinka rennosti pystyin olemaan oma itseni kameran edessä”, Lindholm kertoo.

Rekkakuskit Suomessa seura­taan ammattikuljettajien arkea ympäri vuoden. Mukana on kymmenkunta kuskia, jotka ajavat eri puolilla maata monenmoisten lastiensa kanssa.

Lindholm kuljettaa työkseen raakapuuta noin parinsadan kilometrin säteellä kotoaan Kangasniemeltä.

”Yleensä pääsen siis yöksi kotiin. Paitsi jos auto hajoaa matkalla, nukutaan autossa.”

Äänekkäät vähättelijät ovat vähemmistö

Valmistuttuaan kuutisen vuotta sitten Mikkelin ammattikoulusta Lindholm aloitti työt perheyrityksessä isänsä Arin ja isoveljensä Veikon rinnalla.

Yhteistyö isän ja veljen kanssa on Lindholmin mielestä yksi työn parhaista puolista. Hänelle olikin aina koko lailla selvää, että hän suuntaa töihin perheyritykseen.

”Vaikka totta kai aluksi jännitti lähteä näin miehiselle alalle. Mietin, olisiko mitään henkisesti turvallisempaa vaihtoehtoa. Löytyisikö alaa, jossa en herättäisi niin paljon huomiota. Mikään muu ei kuitenkaan tuntunut yhtä omalta kuin tämä.”

Henkistä turvallisuutta rekkakuskin työssä koettelevat muiden asenteet. Vaikka naispuolinen ammattikuljettaja ei enää ole harvinaisuus, Lindholmkin on saanut työurallaan huomata, että häneen suhtaudutaan eri tavoin kuin mieskuskeihin.

”Me naiset kohtaamme tosi paljon ennakkoluuloja ja vähättelyä. Sellaista ’mitäs nää tytöt täällä pyörii’ -asennetta”, Lindholm kertoo.

”Omalla alallamme enemmistö uskoo kyllä, että naiset hoitavat työnsä täsmälleen yhtä hyvin kuin miehetkin. Mutta sitten on se valitettavan äänekäs vähemmistö, joka on sitä mieltä, että meidän pitäisi pysyä kotona.”

Perhe on tukenut alusta asti

Lindholm ei anna äänekkäimpienkään huutelujen mennä ihon alle.

”Tiedän, että osaan työni ja olen hyvä siinä. Yritän myös olla tukena uusille kuljettajille. On tärkeää, että naisilla on vertaistukea tällä alalla. Mietin tätä näkökulmaa myös silloin, kun lupauduin mukaan ohjelmaan.”

Lindholm toteaa, että alussa tie on varmasti kivinen jokaiselle naispuoliselle kuskille.

”Muistan kyllä, miten masentavilta kommentit sukupuolesta tuntuivat, kun menin suoraan koulun jälkeen töihin ja olin vielä vähän epävarma. Onneksi olen ollut siinä onnellisessa asemassa, että perhe on kannustanut minua koko ajan ja uskonut siihen, että osaan ja pystyn.”

Joskus ihmisten hassut kommentit myös naurattavat Lindholmia.

”Joku saattaa tulla lohduttamaan, että kyllähän naiskuljettajat voivat olla jopa parempia kuin mieskuljettajat. Totta kai voimme olla! Ei siinä ole mitään sukupuolimittaria. Mutta koska negatiivisia asenteita yhä on, jotkut kokevat, että tällainenkin asia pitää sanoa ääneen.” 

Rekkakuskit Suomi, torstai 9.11. klo. 20.00, Nelonen

Lue myös: Tällaista on työ naisena öljynporauslautalla: ”Kyllä me pärjäämme siinä missä miehetkin”

X