Richard Nixonin nousu ja tuho – Neliosainen sarja Yhdysvaltojen kiistellyimmästä presidentistä

Jaa artikkeli
Richard Nixonin nousu ja tuho.
Richard Nixonin nousu ja tuho. © Yle kuvapalvelu
Richard Nixonin nousu ja tuho koostuu kokonaan Nixonin elinaikana kuvatusta materiaalista, ja haastattelulausunnotkin kuullaan vain kuvien takaa.

Yle esitti äskettäin amerikkalaisen CNN-uutiskanavan tuottaman dokumenttisarjan Bushien presidenttisuvusta. Nyt tulee niin ikään CNN:n tuottama neliosainen sarja Richard Nixonin nousu ja tuho Yhdysvaltojen kiistellyimmästä presidentistä Richard M. Nixonista. Filmimateriaalista osa on ennennäkemätöntä.

Aloitusjaksosta jo selviää, että köyhän kalifornialaisperheen vesa halusi elämässään vain yhtä asiaa, voittoa, oli kyse sitten mistä tahansa. Nixon nousi vain muutamassa vuodessa toisen maailmansodan jälkeen ensin kongressiedustajaksi, sitten senaattoriksi ja lopulta Dwight Eisenhowerin varapresidentiksi. Voittokulku tyssäsi omaan presidentinvaalikampanjaan 1960 ja John F. Kennedyn voittoon.

Sarjan tekee hieman ongelmalliseksi sen tekotapa. Kerronnan rajoittaminen vain vanhoihin filmeihin, valokuviin ja haastatteluihin on historiallisesti kiintoisaa, mutta kommenttina ristiriitaisen henkilön elämästä ja urasta se uhkaa jäädä vain äänen ja kuvan nopealiikkeiseksi ja pintapuoliseksi paraatiksi.

Richard Nixonin nousu ja tuho, ti 14.7. klo 21.00 Yle teema & fem

Lue myös: Bushien valtakausi, Hillary Rodham Clinton: Voimapari vs. dynastia

X