Riku Rantala juontaa hervotonta Silent Library Suomi -kirjastokisailua: ”Olen äreä kirjastosetä, joka mulkoilee ja paheksuu kilpailijoita”

Riku Rantala juontaa uutta game show -ohjelmaa Silent Library Suomi, jonka japanilaiseen formaattiin hän ihastui jo 20 vuotta sitten.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Silent Library Suomen juontaja Riku Rantala on ollut nuoresta asti tietokilpailujen ja japanilaisten game show -ohjelmien ystävä. © Santeri Stenvall

Riku Rantala juontaa uutta game show -ohjelmaa Silent Library Suomi, jonka japanilaiseen formaattiin hän ihastui jo 20 vuotta sitten.
Teksti:  Anu Räsänen

Riku Rantala törmäsi parikymmentä vuotta sitten internetin syövereissä japanilaiseen game show -ohjelmaan, joka näytti hänestä hillittömän hauskalta.

Ohjelma oli niin hervoton, että sille hekoteltiin tietokoneruudun ääressä yhdessä kavereiden kanssa.

”Emmehän me tietenkään tajunneet japanin kielestä mitään, mutta sillä ei ollut suurempaa väliä. Ohjelman ideana kun oli, että esiintyjien pitää olla hiljaa”, Rantala muistelee.

Nyt Rantala juontaa samaan formaattiin perustuvaa ohjelmaa Silent Library Suomi Star Channel -kanavalla, joka ilmestyi tv:n kanavavalikkoon loppiaisena.

Star ei kuitenkaan ole aivan uusi kanava, vaan entinen Fox, joka on saanut uuden nimen.

Tv-yhtiön oma tiedote kertoo, että nimenvaihdoksella kanava haluttiin tuoda entistä tiiviimmin osaksi Disney-viihdebrändiperhettä; Star-nimi on jo tullut tutuksi Disney+-suoratoistopalvelun katsojille.

Hyväntekeväisyyttä

Silent Libraryn nimi puolestaan tarkoittaa hiljaista kirjastoa, ja se kertoo ohjelmaformaatista olennaisen.

Tv-studioon on lavastettu kirjasto, jonka seinälle on kirjattu perinteinen sääntö täydellisestä hiljaisuudesta. Kirjastoon saapuva kilpailijajoukkue saa suoritettavakseen mitä oudoimpia tehtäviä, ja näistä tehtävistä on suoriuduttava kirjaston hiljaisuussääntöä rikkomatta.

”Minä olen äreä kirjastosetä, joka mulkoilee ja paheksuu kilpailijoita mutta jakaa silti jostain syystä heille rahaa”, Riku Rantala kuvailee omaa rooliaan ohjelmassa.

Joukkueet ovat kaveriporukoita, ja Rantalan heille jakamat palkintorahat menevät hyväntekeväisyyteen.

”Kukin joukkue on itse valinnut hyväntekeväisyyskohteensa. Rahaa on mennyt muun muassa Mieli ry:lle, löytökoirille ja Helsinki Pridelle”, Rantala listaa.

Pöljä formaatti

Ohjelmassa kilpailevissa joukkueissa on mukana julkisuudesta tuttuja ihmisiä, joissakin joukkueissa myös heidän kavereitaan ja perheenjäseniään.

Avausjaksossa kisaavat YleX:n radioäänet Viki Eerikkilä, Anne Lainto, Tommi Manninen, Mika Parikka, Jere Pehkonen ja Rantalan Hengaillaan-juontajapari Jenni Poikelus. Seuraavalla viikolla mukana on Duudsonit-ryhmä vahvistettuna Jukka Hildénin vaimolla Chachilla ja ystävällä Mikki Muurimäellä.

”Kilpailijoiden on tosi vaikea pitää pokkaa tehtäviä suorittaessaan, koska he tuntevat toisensa niin hyvin ja uskaltavat myös nauraa toisilleen”, Rantala sanoo.

”Minua viehättää tässä formaatissa se, että se on niin pöljä. Tehtävät ovat monin tavoin järjettömiä. Kilpailijan pitää esimerkiksi juoda shottilasillinen bodarin pyyhkeestään puristamaa ’hikeä’ tai työntää naamansa sellaiseen pelletauluun, jota lapsi alkaa heitellä hernepusseilla.”

Osan tehtävistä Rantala muistaa jo 2000-luvun alussa näkemästään japanilaisversiosta.

”Kaikkia silloin nähtyjä tehtäviä ei kuitenkaan voisi tehdä tänä päivänä. Kuten sitä, että kaveria lyödään pesäpallomailalla munille.”

Silent Library Suomi, keskiviikko 15.2. klo. 20.00, Star Channel

X