Studio 54 – Klassinen amerikkalainen kertomus ahneudesta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Studio 54 -diskon huikea menestys kesti kaksi vuotta.
Studio 54 -diskon huikea menestys kesti kaksi vuotta. © Passion Pictures, USA
Dokumentissa lukuisat Studio 54 työntekijät ja asiakkaat sekä ennen kaikkea Ian Schrager kertovat kaverusten ja heidän diskonsa tarinaa.

Vuonna 1998 Mark Christopher ohjasi merkityksettömän draamaelokuvan New Yorkin kuuluisasta Studio 54 -diskosta. Diskon ja sen perustajien tarina kerrotaan paljon yksityiskohtaisemmin Matt Tyrnauerin dokumenttielokuvassa, joka on klassinen amerikkalainen kertomus ahneudesta ja sen ikävästä lopusta.

Vuonna 1977 klubielämän hyvin tunteneet collegekaverukset Steve Rubell ja Ian Schrager perustivat New Yorkin länsiosan rähjäisille kulmille diskon, josta tuli sukupuolivähemmistöjen ja julkkisten suosikki. Diskon huikea menestys kesti kaksi vuotta. Sitten Rubell ja Schrager päätyivät vankilaan veronkavalluksista.

Dokumentissa lukuisat työntekijät ja asiakkaat sekä ennen kaikkea Schrager kertovat kaverusten ja heidän diskonsa tarinaa. Studio 54:n vaiheet ovat amerikkalaista kulttuurihistoriaa ja kiintoisa aikansa ilmiö laajemmassakin merkityksessä. Se kesti yhtä kauan kuin diskomusiikin kulta-aikakin.

Schrager ja 1989 aidsiin kuollut Rubell sortuivat liian paljon liian varhain -ilmiöön, mutta ehtivät sen jälkeen vielä aloittaa hotellibisneksen, jota Schrager yhä menestyksekkäästi pyörittää.

Studio 54, la 4.4. klo 20.01 Yle Teema & Fem

Lue myös: Evoluution ihmeet -dokumentti syventyy lajien muuttumiseen miljoonien vuosien aikana

X