Suomalaisessa Tanssikielto-dokumentissa käsitellään nykyisin absurdilta tuntuvaa kieltoa ja tanssin historiaa

Sotien aikaista tanssikieltoa suurempaan rooliin dokumentissa nousee koko tanssin historia Suomessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Yle

Sotien aikaista tanssikieltoa suurempaan rooliin dokumentissa nousee koko tanssin historia Suomessa.
Teksti: Milla Olkkonen-Lind

Tanssikiellon taustajoukoista löytyy sama porukka, jolta nähtiin keväällä 2022 dokumenttisarja Kieltolaki: tuottajat Sampo Terho ja Toni Viljanmaa sekä ohjaaja Atro Lahtela.

Parketin reunalle istutetut haastateltavat, kuten Aira Samulin, kertoilevat aiheesta asiantuntevasti mutta leppoisalla otteella.

Useamman kerran esiin nousee, miten hurjalta asenteet tuntuvat tämän päivän ihmisestä. 200 vuotta sitten touhua ei pidetty alkuunkaan sopivana kristillisen maan siveelliselle kansalle – paitsi jos satuit kuulumaan ylhäisöön. Kaikista suurin kauhistus olivat salassa järjestetyt nuorison nurkkatanssit, joita aikuiset eivät päässeet valvomaan.

Vaikka tanssikielto sotien jälkeen kumottiin, vanhoillinen paheksunta jäi voimaan istuttaen myöhempienkin sukupolvien selkärankaan ajatuksen, että tanssissa ja kehon käyttämisessä on jotain vähän väärää.

Kiinnostavia yksityiskohtia ovat myös kieltolain kumoamisen ja tanssin suhde sekä myytyjen äänilevyjen määrä. Vuonna 1929 Suomessa myytiin yli miljoona äänilevyä, mihin yllettiin uudestaan vasta 1960-luvulla.

Tanssikielto, keskiviikko 17.5. klo. 19.00, TV1 

X