Tapaus Lindbergh – Arkistojen salat -dokumentti median häikäilemättömyydestä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Arkistojen salat: Tapaus Lindbergh, kuvassa Charles Lindbergh.
Arkistojen salat: Tapaus Lindbergh, kuvassa Charles Lindbergh. © MVPhotos
Arkistojen salat: Tapaus Lindbergh -dokumentti kuvaa Charles Lindberghin lapsen surmaan liittyvää mediasirkusta ja oikeuslaitoksen toimintaa.

Ylen Arkistojen salat -sarjan uusintana esitettävä dokumentti Tapaus Lindbergh nostaa katsojan niskakarvat pystyyn. Jo rikos dokumentin keskiössä on karmiva: lentäjäsankari Charles Lindberghin (kuvassa) lapsen kidnappaus ja surma vuonna 1932. Vielä kammottavammaksi asian tekee se, miten häikäilemättömästi lehdistö mellasti tapauksen kimpussa. Dokumentissa annetaan ymmärtää jopa, että toimittajat yrittivät vaikuttaa teosta syytetyn Bruno Hauptmannin oikeudenkäyntiin.

Ainakin lehtien sensaatiohakuiset otsikot näyttävät nykypäivästä katsottuna arveluttavilta. Kun saksalaissyntyinen Hauptmann tuomittiin murhasta, etusivut julistivat, että ”Bruno ansaitsee kuoleman”.

Oudolta näyttää myös poliisien ja oikeuslaitoksen toiminta. Toimittajat pääsivät kameroineen kaikkialle: seuraamaan niin poliisien työtä kuin murhaoikeudenkäyntiäkin, tutkimaan todisteita ja vankilaan haastattelemaan Hauptmannia. Vastenmielinen mediasirkus huipentui Hauptmannin teloituspäivään, jolloin tämän kuolemaa todistaneet toimittajat raportoivat tapahtumasta kollegoilleen värikkäin sanankääntein.

Arkistojen salat: Tapaus Lindbergh, pe 20.11. klo 14.30 Yle Teema & fem

 Lue myös: Själö – Island of souls -dokumentissa syvennytään saaren synkkään historiaan

X