Taskurahat -elokuvan tarina on hauska, valloittava ja runollinen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Lasten esittäjät ovat kaikki kuvauskaupungin amatöörejä, joiden luonnollisuutta Truffaut hyödyntää mestarillisesti.
Lasten esittäjät ovat kaikki kuvauskaupungin amatöörejä, joiden luonnollisuutta Truffaut hyödyntää mestarillisesti. © MGM / Yle Kuvapalvelu
Taskurahat kertoo pikkukaupungin koululuokasta, sen oppilaiden enemmän tai vähemmän viattomista puuhista ja lapsuuden haasteista, ja hieman myös näiden lasten opettajista ja vanhemmista.

Tosipohjaisten tarinoiden pohjalta rakennettu yhteisökuvaus Taskurahat sijoittuu pikkukaupunkiin, jossa lukukausi vaihtuu kesälomaksi. Elokuva sekä kuvaa tapahtumia että kommentoi niitä, usein aikuisten näkökulmasta. Seurataan koululaisia luokassa ja vapaalla, pikkulapsen henkeäsalpaavaa ikkunatepastelua, ensirakkauksien hellyttäviä tuulahduksia. Opettajan viisas loppupuheenvuoro ansaitsisi seisten annetut aplodit.

Monet tekevät elokuvia lapsille, mutta harvat huomionarvoisia elokuvia lapsuudesta.

Elokuvia, jotka ymmärtävät ja käsittelevät lapsuuden kokemuksia, mutta jotka on ensisijaisesti suunnattu aikuiskatsojille – sekä kypsille lapsille ilman ikärajoja. Ranska kuuluu lapsuuskuvausten merkittävimpiin tuottajiin ja François Truffaut sen osaavimpiin elokuvataiteilijoihin.

*****

Taskurahat, to 26.12. 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Kärpästen herra – Merkkiteokseen perustuva elokuva johtajuudesta ja hierarkiasta

X