Toveri, missä olet nyt? Dokumentti kuvaa, miten eri asioita sosialismi on tarkoittanut eri tilanteissa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kirsi Marie Liimatainen nuorisoklubilla, Dresden DDR 1988.
Kirsi Marie Liimatainen nuorisoklubilla, Dresden DDR 1988. © Yle kuvapalvelu
Kirsi Liimatainen opiskeli DDR:n kansainvälisessä puoluekoulussa juuri ennen muurien murtumista. Missä ovat hänen opiskelutoverinsa nyt?

Kirsi Marie Liimatainen kirjautui lukukaudeksi 1988–89 Itä-Saksan kansainväliseen Wilhelm Pieck -nuorisokorkeakouluun. Liimataisen huomiota keränneessä dokumentissa Toveri, missä olet nyt? (2016) kepeät derkkumuistot ovat vain ensimmäinen astinlauta. Filmi on yllättävän kova ja ajatuksia herättävä.

Tekijä kaivaa esiin kolme opiskelukaveriaan, mikä ei ole helppoa. Kolmannen maailman vapaustaistelijat tulivat Eurooppaan kouliutumaan salanimillä. Tapaamiset – Lucia Boliviassa, Nabil Libanonissa ja kuolleen Duman leski Etelä-Afrikassa – osoittavat aivot nyrjäyttävästi, miten eri asioita sosialismi on tarkoittanut eri tilanteissa. Aherrus sen puolesta on korvautunut hirveällä asteikolla ratkaisuja tyhjyydestä intiaaniaatteen kautta uusliberalismiin.

Jos maailmankuvat vaikuttavat sekavilta, se johtuu siitä, että maailma ja ihmiset ovat sekavia. Dokkari saa tästä langanpäästä hätkähdyttävästi kiinni. Kokeneemmalta ohjaajalta olisi kenties syntynyt vielä merkittävämpi teos.

Toveri, missä olet nyt?, su 17.11. klo 12.00 Yle Teema & Fem 

Lue myös: Miehiä ja poikia: Miehet purkavat tuntojaan ja taakkojaan, erehdyksiään ja tervehtymisiään

X