Ulkolinja: Suuri ilmastoskandaali – Saksalaisdokumentti pureutuu öljy-yhtiöiden ilmastostrategioihin

Jään sulaminen ei ollut yllätys. Saksalaisdokumentissa kerrotaan, miten öljyfirmat tutkivat salaa ilmastonmuutosta jo vuosikymmeniä sitten, mutta kielsivät kaiken.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuvassa hehkuu Petro-Canadan jalostamo ja jakelukeskus hämärässä Edmontonissa.

Jään sulaminen ei ollut yllätys. Saksalaisdokumentissa kerrotaan, miten öljyfirmat tutkivat salaa ilmastonmuutosta jo vuosikymmeniä sitten, mutta kielsivät kaiken.
(Päivitetty: )
Teksti: Tero Kartastenpää

Los Angeles autoistui vauhdilla ja alkoi täyttyä savusumusta 1940-luvulla. Öljy-yhtiö Exxonissa huolestuttiin ja tilattiin tutkimuksia ilmastosta. Niissä nähtiin selkeästi yhteys hiilidioksidin määrällä ja ilmastonmuutoksella.

Yhtiö otti pitkäaikaisen taktiikan – näin väittää Kansainvälisen ympäristölainsäädännön keskuksen johtaja Carroll Muffett. Hankitaan tietoa salaa, mutta julkisesti ostetaan aikaa. Väitetään tieteen kiistelevän fossiilisten polttoaineiden vaikutuksesta ilmastoon. Aurinko muuttuu, ei ilmasto.

Jos tutkimusta tehdään, se maksetaan todistamaan omia päämääriä.

Varapresidentti Al Goren vetämästä dokumenttielokuvasta Epämiellyttävästä totuudesta (2006) lähtien ilmastonmuutos on kiihtyvästi alkanut kiinnostaa dokumentaristeja. Jopa Leonardo DiCaprio pörräsi ympäri maailmaa tuijottamassa luonnon tuhoja dokumentissa Before the Flood (2016).

Tärkeimpiä ilmastonmuutoslajityyppejä ovat suorien faktojen latominen, muutoksen näyttäminen kuvissa ja valtapelin selittäminen.

Uhkakuvien dokumentti

Saksalaisohjaaja Johan von Mirbach käyttää Salaisten kansioiden tyylivalikoimaa, kun yrittää luoda totuuden piilottamisen tunnelmaa dokumenttiinsa Suuri ilmastoskandaali. Möreä ääni selostaa, uhkaava musiikki soi ja kaikki kuvat ovat sinertäviä kuin savusumun peitossa. Ilmaisu on tuttua myös Ylen MOT:sta.

Ohjaaja saa entiset öljy-yhtiöiden palkolliset kertomaan, että tietoa on ollut ja jäiden sulamista on käytetty hyödyksi öljylauttojen paikkojen suunnittelussa.
Saarnamaisuus heikentää todistuksen tehoa. Aktivistit saavat äänen, firmat eivät vastaa, eikä kieltäjien kanssa keskustella.

Dokumentti on valmistunut vuonna 2017, mutta se ei ole parissa vuodessa vanhentunut. Siinä kuullaan ilmastotutkijoiden reaktioita tuoreisiin tapahtumiin, esimerkiksi siihen kun Yhdysvallat irrottautui Pariisin ilmastosopimuksesta Donald Trumpin kauden alussa kesällä 2017. Fossiilisilla on suojakilpi hallinnossa.

”Clean coal”, puhdasta hiiltä, kuten Trump määrittelee lempienergiansa.

Juonittelevat suuryritykset

Ohjaaja von Mirbach on saksalainen televisiotoimittaja ja videokuvaaja, joka on raportoinut esimerkiksi pakolaisiin kohdistuvaa vihasta ja maailman pisimmästä bussimatkasta Etelä-Amerikassa. Tässä dokumentissa hän liikkuu Yhdysvaltojen ja Saksan välillä. Kotimaastaan hän löytää firmojen salaista tukea muutoksenkieltäjille ja populistien omaksuman öljy-yhtiömäisen puhetavan.

Amerikkalaisittain asioita edistetään oikeussalissa. Kiistat muistuttavat tupakkaoikeudenkäynneistä, joissa sairastuneet tupakoijat haastoivat savukefirmat. Vähän hatarammalla logiikalla perulainen vuoristoasukki voi haastaa saksalaisen energiafirman oikeuteen kotiseutunsa jään sulamisesta aiheutuneista kuluista.

Oleellisempaa olisi saada öljy-yhtiöt vastuuseen valehtelusta osakkailleen.

Ehkä yhtiöt palaisivat hankkeisiin, joita ne olivat kehittäneet jo 1980-luvun alussa ennen täyden kaasun painamista öljypanostuksiin. Niitä olivat uusiutuvat energiamuodot ja ydinvoima.

Ulkolinja: Suuri ilmastoskandaali, to 8.8. klo 22.00 Tv1

X