Vaiennetut säveltäjät -dokumentti nostaa esiin Venäjän vallankumouksen jälkeisen ajan unohtuneita säveltäjiä

Dokumentti Vaiennetut säveltäjät nostaa esiin rohkeita avantgardesäveltäjiä, joiden kohtalona oli poliittisista syistä joutua unohduksiin ja pois pyyhityiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuvassa Julia Sophie Wagner.

Dokumentti Vaiennetut säveltäjät nostaa esiin rohkeita avantgardesäveltäjiä, joiden kohtalona oli poliittisista syistä joutua unohduksiin ja pois pyyhityiksi.
Teksti: Jussi Karjalainen

Vaiennetut säveltäjät -dokumentissa (Saksa 2016) on kyse neuvostovenäläisistä säveltäjistä, jotka vallankumouksessa luodun maan alkumetreillä 1920-luvulla muodostivat riemurinnoin ”Nuorten Villien” porukan. Oli futurismia, konstruktivismia ja vaikka mitä. Piakkoin taiteelliselle laukalle pantiin stoppi.

Aleksandr Mosolov, innokas bolševikki, sai tilauksia, mutta vallankumouksen 10-vuotisjuhliin sävelletty Teräsvalimo, koneiden musiikkia oli jo liikaa portinvartijoille. Puhumattakaan vuoden 1928 laulusarjasta Neljä lehti-ilmoitusta, joka oli vinhaa kamaa tällaisin lehdestä saksituin sanoituksin: ”Narttu, englanninsetteri, valkoinen, kahvinruskeita pilkkuja. Varoitan ostamasta tai myymästä. Löytäjä saa palkkion.”

Monille tuli kekseliäisyydestä palkkioksi karkotus syrjäseudulle. Anne-Kathrin Peitzin sähäkkä ja tasokas dokkari kuvaa näytteet jännittävästä musiikista asiaankuuluvan jykevässä tehdashallissa. Arseni Avraamovin Tehtaanpillisinfonia ilman soittimia on alan myytti.

Vaiennetut säveltäjät, su 8.3. klo 14.10 Yle Teema & Fem

Lue myös: Saksalaiset asekauppiaina -dokumentti syventyy saksalaisten salaisiin asekuljetuksiin

X