Vaiennetut säveltäjät -dokumentti nostaa esiin Venäjän vallankumouksen jälkeisen ajan unohtuneita säveltäjiä

Jaa artikkeliTilaa Seura
vaiennetut säveltäjät
Kuvassa Julia Sophie Wagner. © Yle Kuvapalvelu
Dokumentti Vaiennetut säveltäjät nostaa esiin rohkeita avantgardesäveltäjiä, joiden kohtalona oli poliittisista syistä joutua unohduksiin ja pois pyyhityiksi.

Vaiennetut säveltäjät -dokumentissa (Saksa 2016) on kyse neuvostovenäläisistä säveltäjistä, jotka vallankumouksessa luodun maan alkumetreillä 1920-luvulla muodostivat riemurinnoin ”Nuorten Villien” porukan. Oli futurismia, konstruktivismia ja vaikka mitä. Piakkoin taiteelliselle laukalle pantiin stoppi.

Aleksandr Mosolov, innokas bolševikki, sai tilauksia, mutta vallankumouksen 10-vuotisjuhliin sävelletty Teräsvalimo, koneiden musiikkia oli jo liikaa portinvartijoille. Puhumattakaan vuoden 1928 laulusarjasta Neljä lehti-ilmoitusta, joka oli vinhaa kamaa tällaisin lehdestä saksituin sanoituksin: ”Narttu, englanninsetteri, valkoinen, kahvinruskeita pilkkuja. Varoitan ostamasta tai myymästä. Löytäjä saa palkkion.”

Monille tuli kekseliäisyydestä palkkioksi karkotus syrjäseudulle. Anne-Kathrin Peitzin sähäkkä ja tasokas dokkari kuvaa näytteet jännittävästä musiikista asiaankuuluvan jykevässä tehdashallissa. Arseni Avraamovin Tehtaanpillisinfonia ilman soittimia on alan myytti.

Vaiennetut säveltäjät, su 8.3. klo 14.10 Yle Teema & Fem

Lue myös: Saksalaiset asekauppiaina -dokumentti syventyy saksalaisten salaisiin asekuljetuksiin

X