Saksalaiset asekauppiaina -dokumentti syventyy saksalaisten salaisiin asekuljetuksiin

Jaa kaverilleTilaa Seura
Niels Stollberg
Kuvassa Niels Stollberg. © Yle Kuvapalvelu
Saksalaiset asekauppiaina dokumentissa Saksan ulkomaantiedustelupalvelu BND on sekaantunut aktiivisesti laittomaan asevientiin sotaakäyviin maihin ja kriisialueille.

Rainer Kahrsin vaivalla rakentama ohjelma Saksalaiset asekauppiaina (Saksa 2019) ei palvele parhaalla mahdollisella tavalla esimerkiksi suomalaista katsojaa. Kahrs lähti seuraamaan johtolankoja saksalaisten varustamojen asekuljetuksista jopa EU:n asevientikiellon alaiseen Myanmariin jo vajaat kymmenen vuotta sitten.

Kahrsille vuodettiin saksalaisen Beluga-varustamon hämärät paperit, jotka osoittivat yhtiön alusten Beluga Endurancen ja Beluga Eternityn menneen lastaamaan raskaat asekuljetukset salaisesta ukrainalaissatamasta Oktjabrskista. Etelä-Sudanin 2014 alkaneessa sisällissodassa ei aseita puuttunut näidenkin kuljetusten vuoksi.

Tulenaroin kohta on, että salanimen Klaus Holmann takana toiminut Saksan tiedustelupalvelun BND:n edustaja hyväksyi toiminnan. Kaikkiaan kuvio selittyy kuitenkin niin sekavasti ja epätyydyttävästi, että kenties dokumentin kansainväliseen versioon on lievennetty väitteitä siitä, ketkä varsinaisesti ovat olleet syypäät asekauppabisnekseen.

Ulkolinja: Saksalaiset asekauppiaina, to 27.2. klo 22.00 Tv1

Lue myös: Dokumentti Amerikankiinalaisten tarina käy läpi kiinalaisiin kohdistunutta rasismia ja väkivaltaa

X