Dokumentti Amerikankiinalaisten tarina käy läpi kiinalaisiin kohdistunutta rasismia ja väkivaltaa

Jaa kaverilleTilaa Seura
Dokumentti pureutuu amerikkalaisia kansalaisoikeuksia koetelleeseen lakiin, jonka vaikutukset nähdään yhä tänä päivänä.
Dokumentti pureutuu amerikkalaisia kansalaisoikeuksia koetelleeseen lakiin, jonka vaikutukset nähdään yhä tänä päivänä. © Yle kuvapalvelu
Dokumentti Amerikankiinalaisten tarina käy läpi amerikankiinalaisten historiaa Kalifornian kultakentiltä 1850-luvulta nykypäivään asti.

2018 valmistunut dokumentti Amerikankiinalaisten tarina esittelee yhtä törkeimmistä rotukysymyksen ristiriidan ilmenemismuodoista. Yhdysvaltojen historia on ollut jatkuvaa ristiriitaa itsenäisyysjulistuksessa ja perustuslaissa ilmaistujen periaatteiden ja todellisen käytännön välillä. Räikeimmin tämä on ilmennyt rotukysymyksissä.

Vuonna 1882 presidentti Chester A. Arthur allekirjoitti lain, joka määräsi, etteivät kiinalaiset enää saisi muuttaa Yhdysvaltoihin ja etteivät siellä jo asuvat kiinalaiset saisi kansalaisuutta. Laki oli voimassa vuoteen 1943, jolloin toisen maailmansodan realiteetit pakottivat kumoamaan sen.

Tämä laki lähtökohtanaan dokumentin tekijät käyvät läpi amerikankiinalaisten historiaa Kalifornian kultakentiltä 1850-luvulta nykypäivään asti. Vanhat valokuvat ja lukuisien historioitsijoiden haastattelut kertovat tarinaa jatkuvasta kiinalaisiin kohdistuneesta sekä katutason että valtiollisesta rasismista ja väkivallasta.

Ja yhä edelleen kiinalaiset ovat Yhdysvalloissa ”muukalaisia”. Ei enää työpaikat kunnon amerikkalaisilta vievää halpatyövoimaa, vaan kunnon amerikkalaisten opiskelupaikat vieviä superahertajia.

Historia: Amerikankiinalaisten tarina, ma 17.2. klo 19.00 Tv1 

Lue myös: Amerikanjuutalaiset sotilaat -dokumentti sisältää koskettavia että järkyttäviä sotamuistoja

X