Vainaja-kuunnelmassa Ritva Valkaman ääninäyttelemä eläkeläisnainen ratkoo rikoksia

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vainaja
Ritva Karin Valkama oli suomalainen näyttelijä. Hän ansioitui niin teatterilavoilla kuin televisiossakin. © Ylen kuvapalvelu
TV-maailman juttusarja esittelee suoratoistopalveluista löytyviä sarjoja, jotka ovat tehneet tekstien kirjoittajiin vuosien varrella vaikutuksen.

Nykysuomalaisessa elokuvassa vanhuus on muotia. Teräsleidit (2020) ja 70 on vain numero (2022) kertovat siitä, miten rautaista elämää seniori-ikäiset naiset voivat vielä elää. Sinällään hyvä asia, mutta radiossa tämäkin keksittiin jo paljon aiemmin.

Pentti Järvisen ohjaama ja käsikirjoittama Vainaja-kuunnelmien sarja kuuluu kotimaisen jännitysdraaman parhaimmistoon. Pääosassa on entinen pankkivirkailija, nykyinen eläkeläinen ja innokas dekkareiden suurkuluttaja Laura Tervonen. Koiransakin hän on nimennyt Watsoniksi.

Laura Tervosella on ikävä tapa aina yhtenään törmätä todellisiin selvittämättömiin murhamysteereihin, joita alkaa sitten ratkoa dekkaritietämyksensä avulla. Hieman vastentahtoisesti apua tarjoaa tuttu kirjakauppias Salmi, joka on entiseltä ammatiltaan rikospoliisi. Laura Tervonen on hahmona kiinnostava juuri siksi, että hän on rikostutkijaksi kaikkein epätavallisin.

Ritva Valkama antoi äänensä Laura Tervoselle

Vuosina 1995–2010 valmistuneet kuunnelmat ovat otteeltaan viihteellisiä, mutta sisältävät myös hyvin tarkoin vedoin piirrettyjä, traagisiakin ihmiskuvauksia. Tekoajan todellisuus, kuten 1990-luvun lama ja sen seuraukset tulevat kuunnelmissa kouriintuntuvasti ilmi.

Järvisen kirjoittama teksti on nokkelaa ja ohjaus tarkkaa, mutta varsinaisen sielun soppaan puhaltavat näyttelijät. Ritva Valkama Laura Tervosena ja Aarre Karén Salmena ovat suorastaan herkulliset jatkuvasti torailevana ”etsivä”parina. Kolmas tärkeä rooli kuuluu Sanna-Kaisa Palolle. Hän esittää Laura Tervosen tytärtä, joka saa olla alati huolissaan mutsinsa toilailuista.

Vainaja, Areena

X