Teksti:
Seuran toimitus

Formula 1: Australian osakilpailu, ma 17.3. klo 11.40 MTV3

URHEILU Formula 1 -autojen moottorit laitettiin uusiksi, mikä luo talleille ennakkopaineita. Kaikki 11 F1-tallia ovat keskittyneet viime ajat tiiviisti autojen testaukseen, mutta vasta kisa paljastaa totuuden moottorien nopeudesta, tehosta ja kestävyydestä.

Uudet moottorit ovat 1,6 litraisia V6-turboja, joiden kierrosluku on rajoitettu 15 000:een minuutissa.

Moottoria pitää käyttää säästeliäästi, sillä uusien osien asentamistakin on rajoitettu.

”Moottorien luotettavuus on koetuksella. Keskeytyksiä tulee ainakin alussa paljon”, ex-formulakuski Mika Salo (kuvassa) uskoo.

”Mercedekset näyttävät talvitestien perusteella vahvoilta. Suuret tallit ovat jatkossakin muita edellä, sillä niillä on ollut mahdollisuuksia testata enemmän. Mercedes ja Ferrari ovat jo kahden vuoden ajan testanneet uutta moottoria”, Salo jatkaa. 

Salolla alkaa 12. vuosi formulakommentaattorina.

Uuden formularaketin eron aikaisempaan 2,4 litran V8:aan kuulee jo korvissa. Kisapaikalla ilman täyttävä kimeä ujellus on mennyttä.

”Varikolla ei tarvita enää korvatulppia. Moottorin äänet ovat vaimeampia”, MTV3:n formulaselostaja Oskari Saari tietää.

Turvallisuussyistä keulaa on vedetty alemmaksi. Sen vuoksi auton ulkomuoto on muuttunut.

Aikaisemmin bensan määrää ja sen virtausnopeutta ei rajoitettu. Nyt kisassa on käytettävissä bensaa vain 100 kilon painosta. Kisojen loppuvaiheissa on odotettavissa dramaattisiakin ratkaisuja, jos polttoaine on vähissä.

Kimi Räikkönen palaa rikkonaisen Lotus-kauden jälkeen Ferrarille entistä nälkäisempänä.

Räikkösen tallikaveri, temperamentikas Fernando Alonso, käy ajoittain kuumana, mutta espanjalaisen saa hiljaiseksi, kun ajaa nopeammin.

”Kimillä toimii koko Ferrari-paketti. Hänellä on tiimissä omat luottoinsinöörinsä, ja Kimi voi keskittyä täysillä ajamiseen”, MTV3:n selostajatiimiin liittynyt Toni Vilander uskoo.
Italiaakin sujuvasti puhuva Vilander tuntee Ferrari-tallin kuin omat taskunsa. Hän on kilpaillut viimeiset 10 vuotta Ferrarin urheiluautoilla. Hallussa on muun muassa Le Mans -voitto 2012.

Valtteri Bottas lähtee toiseen kauteensa luottavaisena. Williams siirtyi Renaultilta käyttämään Mercedeksen moottoreita, mikä oli hyvä ratkaisu.

Tällä kaudella F1-luokassa nähdään pohjoismaista väriä enemmän kuin aikoihin. Formularulettia kiertävät myös ruotsalainen ja tanskalainen kuski.

Marcus Ericsson, 23, ajaa Caterham-tallissa, joka luotti pari vuotta sitten vielä Heikki Kovalaiseen. F1-luokan edellinen ruotsalainen, Stefan Johansson, kilpaili 1991.

Tanskalainen Kevin Magnussen, 21, ajaa puolestaan MacLarenilla Jenson Buttonin tallikaverina. Toisen polven formulakuskin isä Jan Magnussen ajoi hänkin MM-sarjassa 1990-luvun puolivälissä.

Hannu Teider

Porvariston hillitty charmi, la 15.3. klo 21.15 Teema  *****

ELOKUVA Luis Buñuel (1900–1983) on elokuvahistorian suuri surrealisti, jonka mieliaiheita oli porvarillisen moraalin ravistelu. Porvariston hillityssä charmissa (1972) varhaistöiden anarkistinen vimma on saanut pintaansa entistä ilkikurisempia sävyjä. ’

Kollaasimaisessa elokuvassa absurdit sattumat pilaavat kerta toisensa jälkeen kolmen yläluokkaisen pariskunnan päivälliskutsut. Korruptoituneen suurlähettilään (Fernando Rey) huumekaupat ja syrjähypyt sitovat pakonomaisia rituaaleja yhteen. Triviaalien rutiinien peittämä merkityksettömyys muistuttaa itsestään painajaisunissa. Avainkohtauksessa seurue löytää itsensä teatterin lavalta ilman vuorosanoja – ja pakenee takaisin kulisseihin. 

Buñuelin symboliarvoitusta voi katsoa joka kerta eri näkökulmasta. 

Matti Rämö

Kiista elävästä ravinnosta, su 16.3. klo 20.00 Fem 

DOKUMENTTI Murrosikäinen hollantilaispoika Tom on lapsesta asti syönyt vain raakaravintoa, koska hänen äitinsä Francis ei tingi periaatteistaan. Äidin mukaan maidon ja lihan sisältämät kasvuhormonit ovat heroiinin tai tupakan kaltaisia myrkkyjä ja kasvattavat hollantilaislapsista ylipitkiä. Hän uskoo myös, että kalasta saisi liikaa elohopeaa, mikä voisi johtaa jopa skitsofreniaan.

Hollannin sosiaalitoimi ja oikeuslaitos yrittävät saada Francisia kuriin, koska Tomin pituuskasvu on liian hidasta ja lääkärit ovat todenneet hänet aliravituksi. Kavereiden kiusan pelossa äiti ottaa lapsensa opetuksen luvatta omiin käsiinsä.

Tomin isoveli on muuttanut pois kotoa äitinsä vihermehutuputuksen takia. Englannissa asuva isä ei ota kantaa tilanteeseen. Isovanhemmat ovat vähän huolissaan, samoin lapselta näyttävän Tomin tyttöystävä Tara.

Perheen koira joutuu paastolle, jotta sen korvatulehdus paranisi. Tomista nälkäinen koira on liian laiha. Silti Tom on lojaali äidilleen ja komppaa tätä läpi oikeusprosessien ja hyvää tarkoittavien viranomaiskuulustelujen. Miltä Tomista oikeasti tuntuu? Uhka jäädä 10–15 senttiä alle normaalipituutensa ainakin järkyttää häntä.

Anneloek Sollartin vuonna 2012 valmistunut dokumentti ei tuomitse äitiä vaan näyttää tosiseikkoja Tomin elämästä äitinsä ja lastensuojelun kiistakapulana. Perhettä seurataan  monta vuotta. Tarina etenee kuin jännitysnäytelmä – tosin vailla loppuratkaisua.                              

Kirsti Salokangas

Kotikatsomo: Kristuksen morsian, su 16.3. klo 21.05 TV1 

TV-ELOKUVA Kokenut Kari Paljakka on nyt ohjannut oikeastaan ensimmäisen tv-elokuvan, joka resonoi kunnolla viime vuosien homouskeskusteluun. Pohjana on Heini Junkkaalan tunnustettu näytelmä Kristuksen morsian, jossa on oikeanlaista ristivetoa ajankohtaisesta aiheesta.

Marion (Iida Kuningas) saa kosittua poikamaisen kömpelöllä tavallaan naisystäväänsä Juliaa (Niina Koponen), mutta hurahtaa pian sen jälkeen Simeon-seurakuntaan, joka on homo- ja naispappeusvastainen. Marionin pappiäiti (Miitta Sorvali) on oivaltavasti luotu hahmo. Hän ei kyseenalaista tyttärensä lesboutta, vaan tämän epätoivoisen projektin eheyttää itsensä heteroksi lahkoympäristössä.

Eräissä henkilöasetelmissa on epäuskottavuutta, mutta eri ajatussuuntien purkaukset ovatkin pistävän draaman pääasia. Hanna Raiskinmäki on tulta ja tappuraa Lepenä, hajonneen naisparin ystävänä, joka julistaa täyslaidallisen fundamentalistien sokeutta vastaan. Jo näytelmässä mukana ollut Raiskinmäki tekee uraauurtavan lesboroolin Lepenä.

Jussi Karjalainen

Kun rakkaus klikkaa, ke 19.3. klo 22.05 TV2 

DOKUMENTTI Nettideittailu voi tarjota parhaimmillaan hulvattomia ja pahimmillaan pelottavia tarinoita. Robert Kennerin ohjaama HBO-dokumentti ei mässäile kauhukuvilla. Jotkut episodeiksi jaetuista tarinoista ovat toki vähän outoja, ja yksi poliittinen skandaalikin joukkoon mahtuu, mutta parhaimmillaan dokumentin haastateltavat tarjoavat teräviä näkökulmia moderniin ilmiöön. Netti tarjoaa monenlaisille ihmisille mahdollisuuden kohdata, toisille se on pakopaikka todellisuudesta.

Dokumentin aloittava Kim päätti muutamien huonojen kokemusten jälkeen tehdä radikaalin teon: amerikkalainen nainen tutustui tšekkiläiseen mieheen ja matkusti hänen perässään Eurooppaan. Perillä selvisi, ettei mies osaa sanoa englanniksi muuta kuin ”hello”. Tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu.

Dave kertoo olleensa yksinäinen ja pulska nuori mies, joka nautti netissä ihmisten hurmaamisesta. Se oli hänelle tapa olla yhtä aikaa näkyvä ja näkymätön. Jonas vei  uuden identiteetin omaksumisen pitemmälle. Hän tutustui tulevan lapsensa äitiin Second Life -vir­tuaalimaailmassa ja lisäksi sai virtuaalihahmon myötä vielä levytyssopimuksen reaalimaailmassa.

Juha Heinisuo

X