Kotiliesi: Anna Hanski nauttii isoäitiydestä: ”Kun Kasperi on luonani, voin laittaa omat asiani syrjään”

Jaa artikkeli
Anna Hanski Esplanadin puistossa. © Mirva Kakko/OM-arkisto
Anna Hanskilla riittää puuhaa. Hän työstää lasten näytelmää, työskentelee ravintolayrittäjänä, laulaa ja näyttelee. Tämän hetken tärkein tehtävä on kuitenkin isoäitiys.

Kahden aikuisen tyttären äiti Anna Hanski, 51, toivoi nelikymppisenä perheenlisäystä puolisonsa Aku Nyyssösen kanssa. Toive iltatähdestä ei toteutunut.

Lapsi tuli kuitenkin hänen elämäänsä toista kautta, kun hänen tyttärensä Nenna synnytti Kasperi-pojan vuonna 2018.

Anna kokee olevansa etuoikeutettu, koska saa kokea vauva- ja taaperoajan läheisen ja rakkaan lapsen kanssa.

”Ymmärsin, kuinka hyvin asiat olivat menneet. Kun minulla ei itselläni ollut
pientä lasta, saatoin keskittyä täysin mummina olemiseen”, Anna Hanski sanoo Kotiliedessä

Annan tyttären perhe asuu Helsingin Jätkäsaaressa 300 metrin päässä Annan kodista. Anna tapaa tytärtään ja lapsenlastaan useita kertoja viikossa.

”Haen usein Kasperia päiväkodista ja yritän olla muutoinkin apuna. Välillä, kun ikävä iskee, soitan ja kysyn,voisiko Kasperi tulla luokseni yöksi ihan muuten vaan.”

Kun Kasperi tulee Annan luo yökylään, vauhtia riittää. Silloin ulkoillaan, leikitään, luetaan satuja, jutellaan, vitsaillaan, lauletaan, huvitellaan ja mielikuvitellaan.

Anna kertoo, että isovanhemmuuden ihanimpia puolia on tiivis ja intensiivinen läsnäolo.

”Kun Kasperi on luonani, voin laittaa omat asiani syrjään.”

”On ristiriitaista, että olen parhaimmillani kriiseissä”

Mummina olo on kuitenkin tuonut Annassa vahvemmin esiin etukäteen murehtimisen luonteenpiirteen.

”Ajatukseni lähtevät välillä villiin laukkaan. Huolehdin, että mitä jos Kasperi putoaa päiväkodissa liukumäestä tai että huomaakohan kukaan, jos häntä kiusataan”, Anna Hanski sanoo Kotiliedessä.

Kulttuurikodissa kasvanut Anna uskoo, että syyt huolestumiselle johtuvat hänen lapsuudestaan. Isän alkoholismin takia tunnelma oli usein epävarma.

Herkästi muiden tunnetiloja havaitseva Anna on yrittänyt tietoisesti opetella päästämään irti liiasta stressaamisesta ja osaa myös nauraa piirteelleen ja pystyy myös säilyttämään toimintakykynsä tosipaikan tullen.

”On ristiriitaista, että olen parhaimmillani kriiseissä. Saatan pyöritellä mielessäni turhia kauhuskenaarioita, mutta oikean hädän hetkellä pysyn rauhallisena ja toimintakykyisenä.”

Kesäravintolan omistajaksi

Anna Hanski sairastui koronaan ensimmäisten joukossa maaliskuussa 2020. Korona vei ensin sängyn pohjalle ja tyhjensi kalenterin.

Pandemia-aika toi hänelle myös uuden aluevaltauksen. Hän osti huutokaupasta ravintola Konnustuvan yhdessä neljän ystävänsä kanssa.

Toukokuussa avattu kesäravintola on tarjonnut ruokien lisäksi pienimuotoisia keikkoja. Anna piti ensimmäisen keikkansa kahdelle ihmiselle yhdessä säestäjänsä kanssa.

”Hetki oli niin liikuttava, että kaikki kyynelehtivät. Ihmisillä on ollut ikävä keikoille.”

Lue lisää Kotiliedestä (19/2021). Anna Hanski kertoo lehdessä lisää lapsuudestaan ja lapsuudenkodistaan. Hän kertoo myös siitä, minkä arvon hän haluaisi tyttärenpojalleen siirtää.

X