Antti Railio virittäytyy kiertueella joulutunnelmaan: ”Joulu on kuin vuoden tilinpäätös, jolloin saa muistella edesmenneitä ja nauttia yhdessäolosta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Antti Railio
Antti Railio on täyverinen jouluihminen, jonka on pitänyt hillitä juhlapyhien hössötystä, © Tuukka Kiviranta
Antti Railio on ehdottomasti jouluihminen. Hänen lapsuudenkodissaan hyvää ruokaa ja harmoniaa ei ollut tarjolla ympäri vuoden, mutta joulun tunnelma on jotain, mitä Railio on ylpeänä vienyt myös omaan uusperheeseensä.

Laulaja Antti Railio odottaa pääsevänsä esiintymään, kun se vihdoin on mahdollista pandemiasta huolimatta. Jouluksi kotiin -kiertue alkaa 21. marraskuuta.

Eniten Antti Railio jännittää sitä, miten kestää olla erossa perheen kuopuksesta.

Millä mielellä lähdet Jouluksi kotiin -kiertueelle?

”Keikkailu on väkisinkin rankkaa, kun pitää ajaa paljon huonoilla keleillä. Se väsyttää.

Koronan takia on ollut myös taukoa, joten voi tuntua hieman erilaiselta. Ennen keikkaa asennoidun kuitenkin tietyillä rutiineilla, jotta pääsen esiintymistilaan.

Teemme sound-checkin ja valmistelen ääntäni hengittelemällä höyryhengityslaitteesta lämmintä vesihöyryä. Toimintamallit virittävät minut oikeaan tilaan.

Lavalle väsymys ei ikinä tule, sillä jotenkin yleisöstä saa energiaa. Se on todella maagista ja ihanaa. Olen odottanut todella kovasti, että pääsen taas esiintymään, laulamaan, tulkitsemaan ja luomaan ihania hetkiä.”

Mitä joulu sinulle merkitsee?

”Joulukiertueesta on jo tullut tavallaan perinne, joka käynnistää joulunodotuksen.

Omat lähtökohtani ovat melko köyhät ja vaatimattomat, paljon surua ja sairautta, mutta joulu oli aina lapsuudessani murheetonta aikaa. Laitoin pienenä poikana Vesa-Matti Loirin joulukasetin soimaan ja autoin äitiä ruoanlaitossa.

Jos jollain meinasi hermo kiristyä, sanoin heti, että nyt on joulu, ei riidellä.”

Mikä joulunvietossa on nyt parasta?

”Jossain vaiheessa joulun laittaminen meni minulla jopa hieman överiksi.

Uusperheen myötä huomasin, ettei ehkä kannata häärätä kahta päivää keittiössä, kun suurin osa lapsista ei edes halua syödä kovinkaan erikoisia herkkuja.

Olen siis rajoittanut säheltämistä. Nyt keskityn rauhoittumiseen, joulusta nauttimiseen, lahjojen jakamiseen ja muksujen kanssa leikkimiseen.

Joulu on ikään kuin vuoden tilinpäätös, jolloin saa muistella edesmenneitä ja nauttia yhdessäolosta. Pidän siitä, kun tietynlainen lämpö ja rakkaus huokuu joka paikasta ja ihmiset ovat ihmisiä toisilleen.”

Koronan takia ette ole viettäneet vaimosi kanssa häitä. Onko hääjuhla luvassa lähiaikoina?

”Vaikka olemmekin jo naimisissa, tuntuu, että se viimeinen silaus puuttuu. Olemme tehneet isoveljeni ravintolaan varauksen jo useasti, mutta koronasta johtuen olemme joutuneet lykkäämään häitä.

Meille on tärkeää päästä pitämään häät kirkossa. Odotan todella paljon, että pääsisimme kävelemään alttarille.

Totta kai myös talous pitää saada siihen kuntoon, että voimme järjestää juhlat. Meillä on kuitenkin iso perhe ja kaikki perusasiat menevät juhlien edelle.”

Millaista elämä on ollut pienen vauvan kanssa?

”Vaimoni on paljon yötöissä ja on ollut jännä huomata, kuinka yhdessä vietetty aika on hitsannut minut ja vauvan yhteen. Sylissä voisi olla kaiken aikaa hipsuttelemassa yhdellä kädellä olkapäätäni ja osoittelemalla toisella kaikkea ihmeellistä.

Oikeastaan ainoa, mikä kiertueessa jännittää onkin se, miten ikävän kanssa pärjää. Onneksi Suomi on kuitenkin aika pieni maa, joten ehdin usein yöksi kotiin.

Pyrin viettämään perheeni kanssa niin paljon aikaa kuin vain voin.”

Miten sinulla menee Suurin pudottaja -ohjelman  jälkeen oman elämänmuutoksesi kanssa?

”Tällä hetkellä minulla on löysempi vaihe meneillään. Alkuvuonna kävin kuntosalilla lähes joka päivä. Kun pieni vauvamme on kasvanut ja alkanut vaatia enemmän huomiota, totesin, että nyt keskitytään vauva-arkeen ja myöhemmin on taas aikaa itselle.”

Lue myös: Nina Mikkonen sai elämäniloa takaisin – Kuntokuuri toi enemmän kuin hän uskalsi toivoa: ”Painonpudotus ja elämäntapamuutos ovat mahdollisia, vaikka takana olisi millainen elämän myrsky”

X