Loukatun lesken hienovarainen kosto – Bitte Westerlund ripotteli Jörn Donnerin tuhkia tämän vihaamaan paikkaan

Jörn Donner vietti salattua kaksoiselämää kuolemaansa saakka. Puoli vuosisataa kestäneen suhteen paljastuminen edesmenneen puolison päiväkirjoista nosti Bitte Westerlundissa pintaan kiukkua ja katkeruutta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Bitten mukaan on vain oikein, että madot saavat osansa Jörnistä", J & B – Kohtauksia eräänlaisesta avioliitosta -kirjassa kerrotaan.

Jörn Donner vietti salattua kaksoiselämää kuolemaansa saakka. Puoli vuosisataa kestäneen suhteen paljastuminen edesmenneen puolison päiväkirjoista nosti Bitte Westerlundissa pintaan kiukkua ja katkeruutta.
Teksti: Terhi Harper

Vuonna 2020 menehtynyt kulttuurivaikuttaja Jörn Donner on ollut Bitte Westerlundille aikaa vievä projekti vielä kolme vuotta kuolemansakin jälkeen. Toinen tärkeä projekti on ollut lähiruoka – Bitte oli mukana perustamassa Raaseporin Slow Food -liikettä 1990-luvun alussa. Samoihin aikoihin syttyi Bitten rakkaus kompostointiin, josta oli tuleva yksi pitkän suhteen koetinkivistä.

Kun hänen 1990-luvun aikainen työnantajansa kustantamo Shcildts julkaisi kompostiaiheisen kirjan, Bitte innostui aiheesta niin, että hankki kaksi kompostia – yhden Bortomsjön kakkoskotiin Bromarviin ja toisen kustantamon pihalle.

Jörn Donner vihasi kompostia – eikä suosinut lähiruokaakaan

Jörn Donner puolestaan vihasi avoimesti kompostia. Hän ei myöskään ymmärtänyt vaimonsa kiinnostusta lähiruokaan, vaan osti kaupasta mielenosoituksellisesti espanjalaisia tomaatteja silloinkin, kun kotimaisia olisi ollut saatavilla omasta kasvimaasta.

J & B – Kohtauksia eräänlaisesta avioliitosta -kirjassa (Otava) todetaan monien kiistanaiheiden kilpistyneen kompostiin. Bitten jatkuva jankutus kompostoinnin puolesta sai Jörnin kieltäytymään entistä tiukemmin osallistumasta moiseen puuhaan.

Kesken aterioinnin Jörn saattoi huudahtaa Bittelle:

’Niin, niin, sinä tuijotat lautastani, että saisit jätteitä siihen helvetin kompostiisi.’

Salaperäinen H paljastuu päiväkirjoista

Yhtä tarmokkaasti kuin Bitte käänsi Bromarvin kompostiaan, hän penkoi ja luki Jörnin kuoleman jälkeen tämän Pohjoisrannan työhuoneen päiväkirjoista, arkistoista ja tietokoneelta löytyneitä rakkauskirjeitä.

Ne paljastavat yhä uusia suhteita, yhä uusia naisia. Kutsuja ja matkoja, joita Jörn oli pimittänyt Bitteltä. Ja suurin shokki, kun paljastui, että yksi suhteista oli palanut suurella liekillä kokonaiset puoli vuosisataa aina Jörnin kuolemaan saakka.

Salaperäinen ’H’ olikin ollut Jörnin suuri rakkaus, ja Bitte oli jäänyt pitkässä juoksussa hopealle. Jotkut tuttavista tiesivät naisesta, mutta pysyivät vaiti asiasta.

”He ovat vedonneet haluun suojella minua ’turhalta tiedolta'”, Bitte kertoo Seuralle antamassaan haastattelussa.

”Tuolloin koin eläväni hyvää elämää, mutta nyt viimeiset kolme vuotta ovat olleet vaikeita”, hän viittaa salaisuuden paljastumisen jälkeiseen aikaan.

Jörnin sairastaessa pitkään Bitte ehti pelätä ja välillä toivoakin puolisonsa kuolemaa miltei vuosikymmenen ajan. Tämä oli ilmoittanut hyvissä ajoin haluavansa tulla kuolemansa jälkeen tuhkatuksi ja tuhkat oli siroteltava mereen.

Tuhkat odottivat pitkään laatikossa Bortomsjön kesäpaikan työhuoneessa, sillä Bitte tonki edesmenneen puolisonsa arkistoja Pohjoisrannassa – ja turhautui ja vihastui yhä enemmän.

Loukatun lesken hienovarainen kosto

Yhtenä elokuun lämpimistä päivistä Bitte päätti sirotella neljäsosan miehensä tuhkista kompostiin. Astiaksi sopi hyvin pieni hopeinen pikari, muisto pariskunnan yhteiseltä Hong Kongin matkalta.

Makaaberin huumorin ystävänä Bitte kuvasi toimituksen puhelimeensa, mutta päätti lopulta jättää videon julkaisematta.

Bitten mukaan on vain oikein, että madot saavat osansa Jörnistä, vastajulkaistussa kirjassa kerrotaan.

Vaikka hienovarainen kosto puolisolle ei ole aivan hautaustoimilain mukainen – tuhkat kun pitäisi sijoittaa yhteen paikkaan – toistaiseksi kukaan ei kuitenkaan ole tullut tästä Bitteä sakottamaan.

Loput tuhkat Bitte ja pojat soutivat sirottelemaan mereen, kuten Jörn oli toivonutkin.

Lue myös: Jörn Donnerin salasuhde paljastui päiväkirjoista – Bitte Westerlund järkyttyi miehensä 50-vuotisesta kaksoiselämästä: ”Se oli minulle shokki”

Bitte Westerlund

Bitte Westerlund kokee, että kolme vuotta kestänyt urakka edesmenneen puolison Jörn Donnerin arkistojen penkomisessa on nyt tullut välitilinpäätökseen. ”Siirtyminen uuteen elämänvaiheeseen tuntuu hyvältä.” © Tommi Tuomi

X