Näyttelijä Juha Pihanen sai roolin Hollywood-elokuvasta – Oma autonkuljettaja haki kotiovelta kuvauksiin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Juha Pihanen lähti vuonna 2005 kymmenen viikon näyttelijäkurssille New Yorkiin, ja on yhä sillä tiellä. Nykyään hän asuu Lontoossa. © TOMMI TUOMI
Hollolalainen Juha Pihanen asuu Lontoossa ja ravaa kansainvälisten tuotantojen koe-esiintymisissä.

Hollolaislähtöinen, Lontoossa asuva näyttelijä Juha Pihanen on yksi harvoista suomalaisista, jotka ovat saaneet roolin Hollywood-elokuvassa. Juha nimittäin näytteli pientä sivuosaroolia elokuvassa The Kingsman: Kultainen kehä (2017).

Juha Pihanen nähtiin ruotsalaispapin roolissa elokuvan loppukohtauksessa, jossa Taron Eggertonin ja Hanna Alströmin roolihahmot menevät naimisiin. Hollywood-tyyliin kaikki oli suurta. Kohtauksesta kuvattiin 70 ottoa, ja kuvauksissa Lontoossa vierähti koko päivä.

Ennen kuvauksia hänellä oli käytössään oma autonkuljettaja, joka haki hänet kotiovelta roolivaatteiden sovitukseen. Kuvausten aikana Juha Pihanen olisi voinut myös mennä omaan asuntovaunuunsa huilimaan.

Musiikkiteatteri oli Juha Pihasen intohimo, ennen kuin hän alkoi haaveilla näyttelijän työstä elokuvissa ja tv-sarjoissa. Shakespeare tuli tutuksi draamaopintojen aikana.

Musiikkiteatteri oli Juha Pihasen intohimo, ennen kuin hän alkoi haaveilla näyttelijän työstä elokuvissa ja tv-sarjoissa. Shakespeare tuli tutuksi draamaopintojen aikana. © TOMMI TUOMI

Koekuvauksissa vain tv:stä tuttuja

Juhan epäonneksi elokuva oli kuitenkin liian pitkä, ja sitä lyhennettiin lähes tunnin verran.

”Minulla oli viisi repliikkiä, mutta minut leikattiin lähes kokonaan pois. Lopulta minusta näkyi elokuvassa puoli kättä ja puoli päätä.”

Rooli poiki kuitenkin töitä Suomessa. Aiemmin Juha Pihanen oli näytellyt Elisan palkitussa tv-mainoksessa, ja The Kingsmanin jälkeen hänet on nähty Sorjosen toisella kaudella ja Klaus Härön Tuntemattomassa mestarissa. Keihäsmatkat-sarjassa hänellä on pieni rooli kuoronjohtajana.

Juha käy yhä joka kuukausi kansainvälisten produktioiden koe-esiintymisissä. Hän alkoi unelmoida kansainvälisestä näyttelijän urasta 2000-luvun alussa. Aiemmin hän oli maanviljelijä sukunsa tilalla Hollolassa, mutta laittoi pellot vuokralle ja lähti maailmalle. Juha opiskeli teatterinäyttelemistä 2,5 vuotta New Yorkissa, ja ennen muuttoa Lontooseen hän asui muutaman vuoden myös Berliinissä.

Juha oli tarjolla Foxin tv-sarjaan ja oli puolen vuoden ajan hälytysvalmiudessa. Lopulta puhelin ei enää soinutkaan. Myöhemmin Juha sai kuulla, että KGB-kenraalin rooli meni jollekulle toiselle.

”Viime keväänä olin ehdolla erääseen Marvelin elokuvaan. Siellä oli 15 ihmistä jonossa, ja olin ainoa, joka ei ollut tv:stä tuttu. Nykyään täytyy olla jo valmiiksi tunnettu, jotta pääsee edes koekuvauksiin. Ongelmani on, että olen vanha ja aloitin vanhana. Muilla ikäisilläni on jo pitkä cv.”

Asenne ratkaisee roolituksessa

Iän lisäksi Juha Pihanen on huomannut, että suomalaisuudessa on omat haittapuolensa. Toisaalta hän on ollut ehdolla milloin venäläiseksi, milloin ruotsalaiseksi tai norjalaiseksi. Muiden kielten osaamisesta on ollut apua.

Tärkeintä on oikea asenne.

”Kukaan ei tule hakemaan kotiovelta. Tunnetuinkaan suomalainen näyttelijä ei ole maailmalla tunnettu. Olen sanonut kaikille nuorille, että lähtekää Yhdysvaltoihin tai vaikka Britanniaan vuodeksi kokeilemaan. Puhelimen soittoa ei kannata jäädä odottamaan.”

Hän elättää itseään omalla monimediayrityksellään TopLine Medialla, maatilansa peltojen vuokratuloilla ja työskentelee myös tuottajana Applella. Hän tunnustaa pohtineensa monesti haaveistaan luopumista, mutta ei vielä.

”Tämä on verrattavissa huumekoukkuun. Juuri kun olen ollut lopettamassa, tulee jotain, joka nykäisee sen verran, että tulee hyvän olon tunne ja sitä jaksaa jonkin matkaa.”

Lue myös: Dome Karukoski paljastaa nyt, millaisen työn hän haluaisi elokuvaohjaajana vielä jonakin päivänä tehdä

X