Karjalan paisti oli Armi Ratian suosikki – Ota perinteikäs resepti haltuun!

Suuri suomalainen voimanainen Armi Ratia eli värikkäästi ja loi maailmankuulun muoti-ilmiön. Kun hän halusi tarjota parasta, tarjosi hän lapsuutensa karjalaisherkkuja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ulla Procopé suunnitteli Arabialle vuonna 1957 Liekki-padan, jota valmistettiin vuoteen 1978 asti. © Tommi Tuomi

Suuri suomalainen voimanainen Armi Ratia eli värikkäästi ja loi maailmankuulun muoti-ilmiön. Kun hän halusi tarjota parasta, tarjosi hän lapsuutensa karjalaisherkkuja.
Teksti: Anna Muurinen

Marimekon voimahahmon ja suuren visionäärin, Armi Ratian, synnyinpaikka on Pälkjärvellä Laatokan Karjalassa, ja hän eli nuoren aikuisuutensa parhaat vuodet Koivistolla, merenrantakauppalassa Karjalankannaksella.

Karjala jäi häneen.

Helsingin Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilisuunnittelijaksi valmistunut Ratia purki luovuuttaan tekstiilien parissa. Kun Karjala menetettiin, jäi myös hänen kutomonsa Viipuriin. Haastavien vuosien jälkeen hänen alkuvoimainen tarmonsa loi 1950-luvun alussa Marimekon, suomalaisen kansallisaarteen.

Vaikka Ratia rakasti Karjalaa, ei hän juuri valmistanut karjalaisia ruokia itse.

Raija Orasen uutuusromaanissa Minä Armi Maria R. kuvataankin Ratian keittotaitoa sanakääntein: ”Armi yritti parhaansa mukaan pyöriä keittiössä oppiakseen edes jotain huushollaamisesta, mutta eihän siitä mitään tullut, ei hän koskaan oppinut juuri muuta kuin kahvin ja kananmunan keittämisen.”

Armi Ratian vahvuudet olivat toisaalla.

Armi Ratian karjalainen juhlapöytä

Kun Ratia järjesti kuuluisia juhliaan Bökarsin kartanossa, pääsi hänen Karjala-rakkautensa täyteen roihuunsa. Silloin katettiin parhaiden pitokokkien valmistama karjalainen pitopöytä karjalanpaisteineen ja piirakoineen.

Bökarsin elämäniloinen idylli edusti Ratialle Karjalaa, luovien ihmisten antoisaa yhdessäoloa. Kuten Oranen Ratia-kirjassaan kirjoittaa: ”Se kaikki oli silkkaa Karjalan kaipuun täyttämistä, ylenpalttista vieraanvaraisuutta ja iloa.”

Perinneruokien ohjeet ovat muokkaantuneet kokkien mieltymysten mukaan. Armi Ratian karjalanpaisti on ruokalajin klassinen muoto.

Ruokaelämyksen paras mauste on innostava ruokaseura.

Lue myös: Marimekon täydellisen tasaraidan tarina – Kuosi syntyi suunnittelija Annika Rimalan omalla riskillä, sillä Armi Ratia ei siitä innostunut

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 7/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X