Kotiliesi: Ateneumin uusi johtaja Anna-Maria von Bonsdorff iloitsee museon löytäneistä nuorista: ”Me olemme nyt muodikas asia”

Taidemuseo Ateneumin uusi johtaja, Lahdessa varttunut Anna-Maria von Bonsdorff kertoo, että lahtelaisuuteen kuuluu puolikreisi ajattelu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anna-Maria von Bonsdorff on aloittanut Ateneumin uutena johtajana.

Taidemuseo Ateneumin uusi johtaja, Lahdessa varttunut Anna-Maria von Bonsdorff kertoo, että lahtelaisuuteen kuuluu puolikreisi ajattelu.
Teksti:
Seura

”Minulla oli aika laaja musiikkimaku ja on edelleenkin”, Ateneumin uusi johtaja Anna-Maria von Bonsdorff kertoo Kotilieden haastattelussa nuoruudestaan, jossa kuului Hanoi Rocks, Pelle Miljoona ja Kate Bush.

Von Bonsdorff varttui Lahdessa 1970–80-luvulla. Hän kuvaa kaupunkia sulatusuuniksi, jossa ei kyselty mistä kukakin on kotoisin.

”Tekstiiliteollisuuskaupungissa olivat karjalaiset, hämäläiset ja kaikenlaiset sekaisin. Kun me ’kasarilapset’ vietimme aikaa torilla, kaikki olivat samaa porukkaa.”

Ateneumin tuleva johtaja kulki kirpputorivaatteissa, ellei niitä ommeltu itse. Keikoilla kirmattiin ympäri Suomea liftaamalla.

”Lahtelaisuuteen liittyy sellaista puolikreisiä ajattelua, ja sillä olen pärjännyt elämässä hyvin. Minulla on yhä T-paita, jossa lukee Lahest tai jotai.”

Anna-Maria von Bonsdorff: Nuoret ovat löytäneet Ateneumin

Anna-Maria von Bonsdorff on työskennellyt Ateneumissa vuodesta 2011, mutta johtajan pesti on vasta alkanut. Ensimmäiset kuukaudet ovat olleet kiireiset, ja haltuunotettavaa on ollut paljon.

”Mietin pitkään haenko johtajan paikkaa, koska intendentin työ oli maailman paras. Hain, koska huomasin haluavani vaikuttaa asioihin laajemmin: vastata kokonaisohjelmistosta ja rekrytoida taloon uutta sukupolvea, joka tulee tekemään uusia avauksia”, von Bonsdorff kertoo Kotiliedessä.

Johtajalla on suuri vastuu: Ateneumissa vierailee vuosittain noin puoli miljoonaa kävijää. Ateneumin kokoelmaan kuuluu 45 000 taideteosta, joten valinnanvaraa on paljon.

Von Bonsdorff iloitsee erityisesti siitä, että pandemian jälkeen ihmiset ovat löytäneet takaisin museoon. Myös nuoret ovat löytäneet Ateneumin.

”Me olemme nyt muodikas asia. Näen usein parikymppisiä kuvaamassa itseään tuossa portaikossa”, von Bonsdorff sanoo.

Lue lisää Kotilieden numerosta 7/2024. Jutussa von Bonsdorff kertoo nuoruudestaan Lahdessa ja uudesta työstään Ateneumin johtajana.

Lue myös: ”Museokortti on trendannut jo pitkään myös Tinderissä” – Taide- ja kulttuuriperintö saa yhä useamman näyttelyihin ja elämysten pariin

X