Kotiliesi: Vahingonkorvaukset turkistarhaiskuista johtivat eläinoikeusaktivisti Mia Takulan 20 vuoden köyhyyteen

Mia Takula (ent. Salli) muistetaan 90-luvun kettutyttönä, joka kahden muun aktivistin kanssa teki iskun Pohjanmaalla sijaitseviin turkistarhoihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mia Takula muistetaan 90-luvulta kettutyttönä.

Mia Takula (ent. Salli) muistetaan 90-luvun kettutyttönä, joka kahden muun aktivistin kanssa teki iskun Pohjanmaalla sijaitseviin turkistarhoihin.
Teksti:
Anni Niittylahti

Ajatus eläinten oikeuksista ovat valtavirtaistunut lähes kolmessakymmenessä vuodessa. Kasvis- ja vegaanituotteiden kulutus on kasvanut huomattavasti ja monet vaativat turkistarhauksen kieltämistä.

Ollessaan nuori, eläinoikeusaktivisti Mia Takula (ent. Salli) ei tiennyt itsensä lisäksi muita vegaaneja. Hän kertoo Kotilieden haastattelussa, kuinka oli vuonna 1994 jakamassa ydinvoiman vastaisia esitteitä. Tuolloin Takulan huomio kiinnittyi kahteen pyhäkoululaisen näköiseen poikaan.

”Pojat myivät itse painamiaan T-paitoja, joissa luki Vegan Resistance (eli vegaaninen vastarinta). He olivat itseni lisäksi ainoat vegaanit, jotka olin siihen mennessä tavannut. Hyvin pian tajusimme, että meillä oli yhteneväinen käsitys eläinasiassa. Se tuntui huikealta”, Takula sanoo Kotiliedelle.

Poikien kanssa Takula päätyi perustamaan edelleen toiminnassa olevan Oikeutta eläimille -yhdistyksen.

Vuotta myöhemmin kahtena toukokuun yönä Mia Takula, Minna Salonen ja Kirsi Kultalahti päästivät Pohjanmaalla sijaitsevilta turkistarhoilta kettuja vapauteen. Tapaus oli ensimmäisiä eläinoikeusaktivistien tekoja Suomessa ja siitä nousi valtava kohu.

Takula kertoo Kotilieden haastattelussa, kuinka he saivat teon takia paljon vihaa päällensä ja jopa tappouhkauksia. Kolmikko tuomittiin myös lähes miljoonan markan vahingonkorvauksiin.

Lue myös: Seija Kurunmäki ideoi ystäviensä kanssa Aktivistimummot-ympäristöliikkeen – Työkaluina ovat mummoviisaus, toivo ja kohtuus

Mia Takula
Mia Takula pystyy samaistumaan puolustuskyvyttömiin eläimiin lapsuutensa hyväksikäyttökokemeksen takia. © Jonne Räsänen

Kahdenkymmenen vuoden köyhyys

Mia Takula muistelee Kotilieden haastattelussa, kuinka kolmen eläinoikeusaktivistin asianajaja kuvaili heille langennutta tuomiota oikeusmurhana. Asianajajan mukaan vahingonkorvaussumma ei ollut oikea suhteessa vahinkoon, joka turkistarhoille seurasi iskuista.  

Takulalle vahingonkorvaussumma ja sen kasvava korko johtivat yli kaksikymmentä vuotta jatkuneeseen köyhyyteen. Hän opiskeli tuomion jälkeen media-alaa ja teki työkseen televisiosarjoja, radio-ohjelmia ja lehtijuttuja. Samalla hän elätti yksinhuoltajana lastaan.

Palkasta jäi vahingonkorvausmaksujen jälkeen käteen lakisääteinen summa, joka on pienempi kuin toimeentulotuki. Takulalla menivät myös luottotiedot, jonka takia hän ei pystynyt esimerkiksi avaamaan nimiinsä puhelinliittymää.

”Rahaa oli niin vähän, että oli katastrofi, jos shampoo ja vessapaperi loppuivat samaan aikaan”, Takula kertoo Kotiliedelle.

Hän oppi pyörittämään perheen taloutta, mutta penniä piti venyttää. Takula muistaa, kuinka hänen tuttavansa halusi tarjota Takulalle lounaan työpaikkansa ruokalassa helpottaakseen tämän ahdinkoa. Takula joutui kuitenkin kieltäytymään ateriasta, sillä hänellä ei ollut varaa bussilippuun.

Työ jatkuu

Vastoinkäymisistä huolimatta Mia Takula työskentelee edelleen aktiivisesti eläinten oikeuksien eteen.

Vuosien saatossa hänen ajatuksensa ovat valtavirtaistuneet, josta esimerkkinä toimii turkistarhauksen kieltämistä vaativa kansalaisadressi, joka sai 50 000 allekirjoitusta päivässä. Lintuinfluenssa turkistarhoilla saattaa koitua kyseisen elinkeinon kuoliniskuksi.

Kaikesta huolimatta Takulalla ei ole tarvetta päästä pätemään asiasta.

”Toimintani motiivi ei ole päästä pätemään. Mutta kyllä tilanne on turhauttanut,
sillä on ollut pitkään tiedossa, että turkistarhat ovat terveysuhka”, Takula sanoo Kotiliedelle.

Elokapinan Elina Kauppila
Kaupunginvaltuutettu ja ilmastoliike Elokapinan aktivisti Elina Kauppila osallistui 8. lokakuuta Valtioneuvoston linnalla järjestettyyn mielenosoitukseen. © Jonne Räsänen / Otavamedia

Lue myös: Miksi Mannerheimintiellä istuminen on hyvä tapa vastustaa ilmastonmuutosta? Näin vastaa Elina Kauppila, Elokapinan aktivisti ja kaupunginvaltuutettu

X