Kotiliesi: Sirkka Hämäläinen koki vähättelyä pankkialalla – ”Käytiin kansainvälistä keskustelua, että täytyyhän sinne yksi nainen saada”

Suomen Pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläisen mukaan naiskiintiöiden sijaan naisia tulisi kannustaa ja rohkaista johtaviin asemiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sirkka Hämäläisen mielestä me too -liike menee metsään vanhojen asioiden kaivelussa.

Suomen Pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläisen mukaan naiskiintiöiden sijaan naisia tulisi kannustaa ja rohkaista johtaviin asemiin.
Teksti:
Anni Niittylahti

Sirkka Hämäläinen kertoo Kotiliedelle kokemuksistaan miesvaltaisella pankkialalla. Sirkka teki pitkän uran työskennellessään Suomen Pankissa, Euroopan keskuspankissa ja valtiovarainministeriössä. Parhaiten hänet muistetaan Suomen Pankin pääjohtajana, joksi hänet valittiin keskellä 1990-luvun lamaa.

Nyt eläkkeellä oleva Sirkka oppi jo uransa alkuvaiheessa, että on tärkeää osata ottaa vastaan kritiikkiä. Hän muistaa, kuinka hänelle sanottiin vievänsä yhden perheensä elättävän miehen työpaikan työskennellessään tutkijana Suomen Pankissa. Kahden kuukauden äitiyslomalta palatessaan häneltä kysyttiin, olisiko Sirkka valmis jättämään paikkansa silloisen työnsä ja siirtymään sihteeriksi.

”Se oli tervetullut tönäisy, koska siinä kohtaa työpanokseni oli aidosti heikko. Ajattelin, että tässähän täytyy terästyä, kun tällaisia ehdotuksia rupeaa tulemaan.”

Myöhemmin Sirkka nimitettiin valtiovarainministeriöön kansantalousosaston ylijohtajaksi. Hänen osaamistaan epäiltiin sukupuolen takia, ja Talouselämän vaikuttaja Heikki Tavela kutsui Sirkkaa tytyksi haukkuen tämän olevan kaikkien aikojen huonoin ylijohtaja. Sanomiset eivät kuitenkaan menneet Sirkan nahan alle ja osasi pitää puolensa.

Tunnettu poliitikko ahdisteli seksuaalisesti

Ahdistavana Sirkka Hämäläinen kuitenkin koki, kun näkyvässä asemassa oleva poliitikko ahdisteli häntä seksuaalisesti.

”Ei siksi, ettenkö olisi pärjännyt tilanteessa ja selvinnyt siitä, vaan siksi, että joku otti oikeudekseen käyttäytyä sillä tavalla. Suoraan sanoen halveksin tätä henkilöä”, Sirkka sanoo Kotiliedelle.

Poliitikon nimeä Sirkka ei koe tarpeelliseksi nostaa julkisuuteen. Hänen mielestään vanhojen asioiden kaiveleminen on asia, jossa me too -liike menee metsään. Asiat tulisi hoitaa tuoreeltaan, sillä vanhoja asioita on vaikeaa arvioida tasapuolisesti.

Sirkka Hämäläinen vastustaa naiskiintiöitä

Sirkka Hämäläinen kertoo Kotilieden haastattelussa, että vastustaa naiskiintiöitä johtavilla paikoilla. Kiintiöpaikat leimaavat hänen mielestään naiset ilman omia avujaan edenneiksi. Hän on itsekin aikanaan saanut kyseisen leiman, vaikka Sirkan saavuttamissa työpaikoissa ei ole ollut naiskiintiöitä.

”Kun minut valittiin Euroopan keskuspankin johtokuntaan, käytiin kansainvälisesti keskustelua, että täytyyhän sinne yksi nainenkin saada.”

Naiset pääsevät johtaviin asemiin Sirkan mielestä kannustamalla ja rohkaisemalla. Näin hän itsekin nousi Suomen Pankin pääjohtajaksi lama-aikaan epäilyistä ja vastustamisesta huolimatta. Vastuuntunto otti työn vastaanottamisessa kuitenkin vallan.

”Oli veitsen terällä, minkälaiseen katastrofiin me laman takia joudumme. Pahin vaihtoehto oli, että olisimme joutuneet samantyyppiseen säännöstelytalouteen kuin sodan aikana ja heti sen jälkeen”, Sirkka kertoo haastavista ajoista.

Aino-Kaisa Saarinen
”Tyhmyyteen ei kannata vastata tyhmyydellä.” Näin Aino-Kaisa Saarinen ajattelee, kun kohtaa sovinismia. Se on asia, johon hän uskoo yhä valtaosan johtopaikoille nousevista naisista törmäävän. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Lue myös: Aino-Kaisa Saarinen hyppäsi hiihtoladulta urheilupomoksi – Arki naisjohtajana onkin tullut tutuksi: ”Mitä ylemmäs urheilujohtamisen hierarkiassa mennään, sitä enemmän kohtaa sovinismia”

X