Rauta nousee salilla yhä kuudesti viikossa – Näin Mattiesko Hytönen, 76, ja Heidi Strömmer, 50, viettävät korona-arkeaan

Mattiesko Hytönen lenkkeilee kuudesti viikossa kuntosalille harjoittelemaan ja Heidi Strömmer työskentelee pariskunnan kotoa käsin kansainvälisen kustantamon myyntipäällikkönä. Matkalaukkunsa he pakkaavat heti, kun matkustusrajoitukset raukeavat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mattiesko Hytönen, 76, treenaa yhä kuin huippu-urheilja.

Mattiesko Hytönen lenkkeilee kuudesti viikossa kuntosalille harjoittelemaan ja Heidi Strömmer työskentelee pariskunnan kotoa käsin kansainvälisen kustantamon myyntipäällikkönä. Matkalaukkunsa he pakkaavat heti, kun matkustusrajoitukset raukeavat.
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Mediapersoona Mattiesko Hytönen ja hänen avopuolisonsa Heidi Strömmer ovat tehneet keskimäärin yli 20 ulkomaanmatkaa vuodessa. Pariskunnan elämää koronaepidemia onkin koetellut kahdella tavalla.

Nyt heidän on ollut pakko pysyä Suomessa. Toistaiseksi tauolla ovat myös ravintoloissa useita kertoja viikossa nautitut illalliset. Jälkimmäiseen he ovat tosin keksineet korvikkeen.

Rajat kiinni – viimeisellä lennolla kotiin 

Mattiesko Hytönen ja Heidi Strömmer palasivat kolmepäiväiseltä Riikan matkaltaan 16. maaliskuuta. Lento Helsinkiin oli viimeinen mahdollinen, sillä Latvian rajat suljettiin seuraavana päivänä.

Roomassa heidän piti olla huhtikuun loppupuolella ja uudelleen kesäkuun alussa. Seuraava etappi on elokuussa, jolloin siellä on määrä viettää ystäväpariskunnan 11. hääpäivää.

”Olimme aikanaan heidän häissään todistajina ja juhlistaneet päivää sen jälkeen neljästään joka vuosi”, kertoo Mattiesko Hytönen.

Rooma on yksi pariskunnan lempikaupungeista. He käyvät siellä useita kertoja vuodessa. Mattiesko Hytönen palaa tunnelmiin internetissä.

”Katselen roomalaisten suosikkiravintoloiden nettisivuilla olevia, aiemmin kuvattuja videoita, joilla näkyvät tutut omistajat ja tarjoilijat sekä ruokalajit.”

Heidi Strömmer ja Mattiesko Hytönen alkoivat seurustella 1.6.2000.

”Meille tulee 20 vuotta yhdessäoloa ja sitä oli tarkoitus juhlia matkalla. Nyt se on erittäin todennäköisesti poissuljettu vaihtoehto. Emme ole vielä päättäneet, miten vuosipäivää juhlistamme, mutta varmasti jotenkin”, vakuuttaa Mattiesko Hytönen.

Kesäkuun alussa Mattiesko Hytönen ja puoliso Heidi Strömmer ovat olleet yhdessä jo 20 vuotta.

Kesäkuun alussa Mattiesko Hytönen ja puoliso Heidi Strömmer ovat olleet yhdessä jo 20 vuotta.
© Vesa Tyni / Otavamedia

Vappujuhlat järjestää Heidi’s champagne bar and restaurant

Koronaviruksen leviämisen vuoksi ravintolat ja kahvilat määrättiin suljettaviksi Suomessa perjantaina 3.4. klo 24. Mattiesko Hytönen ja Heidi Strömmer illastivat samana iltana ennen määräaikaa ravintola Pennyssä.

”Ilta oli ikimuistoinen. Haikeina mietimme, milloin seuraavan kerran pääsemme ravintolaan”, kertoo Heidi Strömmer.

Pari oli tottunut syömään ravintoloissa useita kertoja viikossa. Nyt illalliset järjestetään kotona, jolle ovat antaneet nimen Heidi’s champange bar and restaurant, Heidin samppanjabaari ja ravintola.

”Heidi on korkeatasoinen ruoan valmistaja. Hänen ravintolansa vetää kulinaristisesti vertoja kaikille tietämilleni ravintoloille”, sanoo Mattiesko Hytönen.

Viikonloppuisin Heidi kokkaa kolmen ruokalajin illallisia, joista nauttimaan kutsutaan usein myös ystäväpariskuntia. Tapahtumat alkavat aina sampanjan nauttimisella ja keskustelulla iltakuuden tienoilla. Vieraat viihtyvät kahteenkin asti yöllä.

”Vappupäivän aikainen päivällinen alkaa kello 15. Sitä varten kuhat on jo tilattu. Kohotamme ystäväpariskunnan kanssa maljan vapulle ja keväälle”, kertoo Mattiesko Hytönen.

Arjesta on tehty niin omannäköistä kuin se on mahdollista

Koronakriisin alkaessa hallitus velvoitti kaikkia yli 70-vuotiaita pysymään karanteeninomaisissa oloissa.

”En harkinnut hetkeäkään eristäytymistä tai kuntosalilla käynnin lopettamista. En tietenkään hakeudu ihmisten viereen, vaan käytän normaalia järkeä”, toteaa Mattiesko Hytönen.

Hän käy kuntosalilla kuusi kertaa viikossa. Treeni kestää yhteensä 3,5 tuntia, sillä se alkaa kotoa lämmittelyjuoksulla salille ja päättyy palauttelevaan juoksuun takaisin kotiin.

”Huippu-urheilijaluokkaa”, hän sanoo.

Mattiesko Hytönen on vakuuttunut, että treenaamisen ja luontaisen immuniteetin ansiosta hän ei sairastu.

”Olen varma, etten tule saamaan koronaa. 50-luvulla kaksi kolmasosaa luokkatovereistani sairastui aasialaiseen influenssaan, mutta vältyin siltäkin. Tämä ei ole leuhkimista, minulla on vaan niin hyvä vastustuskyky.”

Hän muistelee olleensa yhden päivän ajan kuumeessa kahdeksan vuotta sitten.

Kuntosalilla on kymmenkunta treenaajaa yhtä aikaa Mattiesko Hytösen kanssa.

”Saatamme olla vierekkäisilläkin laitteilla. Käytän käsidesiä mennessä, kolmisen kertaa treenin aikana ja poislähtiessä enkä tietenkään työnnä käsiä suuhun, nenään tai silmiin.”

Mattiesko Hytösen mielestä arki koronaviruksen aikana sujuu olosuhteisiin nähden parhaalla mahdollisella tavalla.

”Olemme tehneet tästä ajasta niin meidän näköistä kuin se on mahdollista.”

Lue myös: Mattiesko Hytönen, 75, treenaa yhä viidesti viikossa: ”Minut tullaan muistamaan Suomen kauneimpana miesruumiina”

”Tällaisia vähän huldahuolettomia me olemme”

Oliko Heidi Strömmer huolissaan, kun Mattiesko Hytönen ei noudattanut suosituksia? Vastaukseksi kuuluu naurua.

”Olisin ollut huolissani, jos hän olisi eristäytynyt. Silloin olisin tiennyt, että joku on todella oudosti.”

Heidi Strömmerin mielestä puoliso ei kuulu riskiryhmään ikänsäkään puolesta.

”Mies on huippukuntoinen. Mielestäni hänen biologinen ikänsä on suurin piirtein 50 vuotta.”

Myös Heidi käy entiseen tapaan kolme kertaa viikossa kuntosalilla. Muina päivinä hän lenkkeilee.

”Tällaisia vähän huldahuolettomia me olemme. En osaa pelätä koronavirusta. Olen aina ollut tarkka hygieniasta ja pessyt käteni tarkasti. Jos saan viruksen, se luultavasti menee minulla ohi pienin oirein.”

Virusta enemmän Heidi Strömmeriä huolestuttaa se, mitä kriisi aiheuttaa taloudelle ja tulevaisuudelle.

”Terveys ja talous kulkevat käsikädessä. Jos talous ajetaan pitkälle miinuksen puolelle, se vaikuttaa ihmisten terveyteenkin.”

Heidi Strömmerin työhön kansanvälisen Pearson-kustantamon Suomen ja Ruotsin myyntipäällikkönä epidemia ei ole vaikuttanut suuremmin.

”En pääse tapaamaan asiakkaita ja kollegoita, mutta olen tehnyt aiemminkin paljon etätöitä.”

Rankinta hänelle ovat olleet rajoitukset, jotka estävät matkustamisen ja ravintoloissa käymisen.

”Oma päätäntävalta ja itsenäisyys tuntuvat menetetyiltä. Heti kun se on mahdollista, matkustamme minne vain pääsemme.”

Onnellinen hän on siitä, että ehti viettää syntymäpäiviään suunnitellulla tavalla ennen epidemian puhkeamista.

Samppanjaa riittää omassa varastossa

Heidi Strömmer täytti 50 vuotta 8. tammikuuta ja sitä juhlittiin kolmen päivän ajan seuraavassa viikonvaihteessa. Ensin oli tilaisuus lähes sadalle vieraalle ravintola Teatteri VIPissä, seuraavana päivänä pitkälle iltaan kestänyt lounas 25 ystävälle ravintola Elitessä ja kolmantena päivänä kahdenkeskinen juhla Mattiesko Hytösen kanssa ensin kotona ja sen jälkeen illallisella ravintola Sea Horsessa.

”Sain lahjaksi lähes kaikilta samppanjaa, joten jos Alko menisi kiinni kriisin aikana, olemme turvassa siltäkin osalta.”

Lue myös: Poltatko kirkon, vainoatko juutalaisia vai kaadatko kännykkämaston – nämä kaikki keinot on pian kokeiltu epidemioissa

X