Pituushypyn ennätysmies Kristian Pulli saa itseluottamusta vähättelijöistään: ”Moni on epäillyt, onko minusta mihinkään”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kristian Pulli
Yleisurheilija Kristian Pulli. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
Pituushypyn uuden Suomen ennätyksen leiskauttanut Kristian Pulli, 25, on saanut vuosien varrella vain lisää itseluottamusta epäilijöiden sanoista. Pulli tähtää huipulle ja uskoo, että nyt on läpimurron paikka.

Pituushyppääjä Kristian Pulli hyppäsi kesäkuussa uuden Suomen ennätyksen, jonka mitta on nyt kahdeksan metriä ja 27 senttiä.

”Tunnustan, että en ole koskaan ollut se maailman lahjakkain urheilija, mutta minulla on ollut tarpeeksi luottoa omaan itseeni. Nuorempana olin tietyllä tapaa hieman itsekeskeinen tai sisäänpäin kääntynyt persoona. Ympäristö ei ollut kohdallani aina ihan se kaikista paras kannustaja.

Matkan varrella moni on epäillyt, onko minusta mihinkään, eikä ulkoapäin tullut palaute ollut takavuosina kovin rohkaisevaa. Itseluottamukseni on kuitenkin vain kasvanut joka kerta, kun olen pystynyt osoittamaan uskomuksia vääriksi.

Epäusko tuntuu olevan jotenkin hyvin perisuomalainen juttu. Täällä yritetään helposti lytätä ihminen jo nuoruusvaiheessa. Itse haen elämässä aina positiivisuutta, enkä tahdo velloa katkeruudessa.

Hyppäsin uuden Suomen ennätyksen kauden ensimmäisissä kisoissa, ensimmäisellä hypyllä. Uskoin kyllä, että tänä vuonna taso nousee, mutta olihan se silti yllätys. Ennätyshypyn jälkeen sain vastata lukuisiin onnitteluviesteihin, ja seuraavana yönä uni tuli vasta aamuyöstä.

Hyppytekniikkaani muutettiin niin, että kahden saksauksen sijaan teen ilmalennon aikana niitä kolme. Tekniikka vaatii nopeampaa juoksua ja minulta se onnistuu. Kolmella saksauksella on myös tehty maailmanennätys.

Isäni toimii valmentajanani. Hänellä ei ole kilpaurheilutaustaa, vaan hän on opiskellut nollasta lähtien kaiken itse. Valmennussuhteemme on kehittynyt urani aikana. Se on nyt keskustelevampi. Pystyn heittämään isälle haasteita ja koen, että molempien sanan sija on yhtä lailla tärkeä.

Olen oppinut erottamaan isän ja valmentajan roolit toisistaan ja meno on sopuisampaa. Äitini on myös aina tukenut minua. Pettymysten sattuessa olen saanut äidiltä myötätuntoa. Häntä saan kiittää myös ruokahuollosta. Parasta ruokaa on äidin tekemä lasagne!

Rakkaus kotimaahan

Rakastan yli kaiken Suomea. Meillä on hieno maa, jota olen oppinut arvostamaan reissattuani monella eri mantereella. Suomessa asiat ovat todella hyvin, vaikka täälläkin on omat ongelmansa.

Viimeksi tajusin Suomen hyvyyden treenileirillä Jenkeissä. Olimme siellä juuri, kun kaikki urheilukentät suljettiin koronan vuoksi. Jenkeissä kaikki kentät ovat pääosin yksityisomistuksessa, toisin kuin Suomessa. Harjoittelemaan oli kuitenkin päästävä, joten tunsimme olevamme aikamoisia konnia, kun kiipesimme aitojen yli vartijoiden ohi treenaamaan. Floridan Orlando oli muuten kyllä parhaimpia leiripaikkoja, jossa olen koskaan ollut.

Pelkään loukkaantumista. Pari vuotta sitten sain vakavan vamman, kun lähentäjälihakseni repesi viimeisessä treenissä, juuri ennen Berliinin EM-kisoja. Kipukynnykseni on korkea ja kävin silti kisoissa hyppäämässä.

Oli kyllä kova paikka mennä arvokisoissa yleisön eteen, kun en pystynyt kunnolla edes kävelemään. Omasta mielestäni suoriuduin siihen paikkaan kohtalaisen hyvin, jäin vain pari senttiä finaalipaikasta. Odotukset olivat kovat, koska ne kisat olivat ensimmäiset aikuisten arvokisani.

Kristian Pulli ja läpimurron aika

Jännitän kilpailutilanteita aika paljon, mutta jännitys antaa energiaa. Kilpailutilannetta tulee usein kelattua mielessä myös ennen nukkumaanmenoa, mutta sekin kuuluu latautumiseen. Minulla ei ole mitään kummempia rituaaleja ennen kisaa. Usein vedän luurit korviin ja kuuntelen raskaampaa musiikkia.

Erotuin nuorena jollain tavalla muusta kaveriporukasta. En ollut niin sisällä jutuissa, joita he tekivät, koska keskityin urheiluun. Yläasteen jälkeen en lähtenyt urheilulukioon, vaikka mahdollisuus olisikin ollut, vaan suoritin lukion Jämsässä.

Olen tyytyväinen valintaani: nuoruus tuli oltua rauhassa urheilun parissa. Asun nyt vuokralla Tampereella, mutta vietän paljon aikaa yhä myös kotikonnuilla Jämsässä.

Ennustan, että seuraavissa olympialaisissa minulla on hyvät mahdollisuudet edetä finaaliin. Siellä pärjäävät ne hyppääjät, jotka ovat sillä hetkellä iskussa.

Seuraan kansainvälisiä, kovia hyppääjiä. En tyydy Suomen tasoon. Uskon, että nyt on läpimurron aika.”

Kristian Pulli kisa- ja harjoittelukuvissa Pullin Instagramissa.

Lue lisää: Miksi monet suomalaiset yleisurheilijat ovat kovassa tuloskunnossa juuri nyt?

Lue lisää: Kotiliesi: Entisen pituus- ja korkeushyppääjän Ringa Ropon lapset seuraavat äitiään yleisurheilun saralla – ”Olen oppinut pitämään suuni kiinni enkä kannusta kentän laidalla, koska en halua häiritä”

X