Haikea päätös – Sikke Sumari luopuu rakkaasta NamiNamaste-majatalostaan Muhussa: ”En halua luovuttaa paikkaa kelle tahansa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sikke Sumari
Sikke Sumari on laittanut NamiNamaste-majatalonsa myyntiin Viron Muhussa. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Ravintoloitsija Sikke Sumari kertoo tulevansa aina kaipaamaan NamiNamastetta mutta uskoo, että hetki luopumiseen on juuri nyt oikea.

Monet hieraisivat silmiään, kun julkkis-ravintoloitsija Sikke Sumari, 69, ilmoitti  omalla sosiaalisen median Instagram-tilillään luopuvansa rakkaasta Viron Saarenmaalla sijaitsevasta NamiNamaste-majatalostaan.

Idyllinen yli sata vuotta vanha, alun perin kalastajatilana toiminut majatalo Virossa Muhun saarella on päätetty asettaa myyntiin.

”Päätös on kypsynyt mielessä pikkuhiljaa, ja niin se vain on, että lopulta asiat tulevat tiensä päähän”, Sikke Sumari vastaa puhelimeen Muhussa.

Sikke Sumari NamiNamaste

Sikke Sumari luopuu kesäpaikastaan ja rakkaasta majatalosta, joka sijaitsee Muhun saarella Virossa. © Sikke Sumarin kotialbumi

Luopuminen herättää haikeuden tunteita

NamiNamaste on ollut Sikelle 20-vuotinen projekti, mutta nyt on ravintoloitsijan mukaan aika alkaa miettiä muita suunnitelmia.

”Minulla on paljon tekemistä Suomen puolella ja jos itseltä loppuvat panokset, täytyy ymmärtää, milloin on luopumisen aika – enhän itsekään ole enää nuori. Jos en pysty majataloa täysipainoisesti hoitamaan, se ei tee hyvää paikalle. Majalon tulee olla käytössä ja emännän kulkea puutarhan poluilla, jotta paikka tuntuu siltä, miltä sen kuuluukin tuntua.”

Vaikka pohdinta luopumisesta on kypsynyt hiljalleen varmaksi päätökseksi, asia on silti herättänyt Siken mukaan monenlaisia tunteita.

”Tiedän, että tulen aina kaipaamaan NamiNamastetta. Huomaan että nytkin, kun saavun Muhuun, mielessä alkaa ailahdella; voinko sittenkään mahdollista luopua paikasta, joka on itselle niin erityinen.

Lue myös: Näin Sikke Sumarin majatalossa rentoudutaan Muhun saarella – Tunnelma on niin rento, että yrittäjä voi itsekin nautiskella olostaan

Sisään taikapiiriin

Kun Sikke Sumari ensimmäistä kertaa asteli NamiNamasten pihapiiriin 2000-luvun alussa, hän tiesi heti löytäneensä paikan, jota oli etsinyt.

”Seisahdin keskelle pihaa ja sen vanhoja omenapuita ja sanoin saman tien ”se on tässä”, ennen kuin olin edes tutkinut rakennuksia tai tutustunut tarkemmin niiden tietoihin.”

Siken mukaan myös NamiNamastessa vuosien varrella vierailleet ja yöpyneet ovat saaneet astua paikan taikapiiriin. Moni on huomannut jo portista sisään tullessa kuinka hartiat laskeutuvat alas kuin itsestään ja stressi alkaa hälvetä. Ilmassa kuuluu ihmettelyä ja ihastusta.

”Kyse on paljon enemmästä kuin hyvästä ruoasta tai kahden päivän lomasta”, Sikke summaa.

Sikke Sumari

”NamiNamastessa on hyvä karma ja luulenpa, että pitkän historian aikana täällä on asunut onnellisia ihmisiä”, Sikke Sumari kuvailee majatalonsa taikaa. © Otavamedia / Tommi Tuomi

”En halua luovuttaa paikkaa kelle tahansa”

Sikke halusi julkaista myyntiuutisen omalla Instagram-tilillään, sillä koskaanhan ei voi tietää, mitä kautta uusi omistaja löytyy. Julkaisu on herättänyt runsaasti haikeita kommentteja; miten noin ihanan paikaan raskii laittaa myyntiin.

Vaikka myyntiprosessi on vasta alussa, tulevan uuden omistajan suhteen Sikellä on selkeät sävelet.

”En halua luovuttaa paikkaa eteenpäin kelle tahansa. Haluan, että tuleva omistaja ymmärtää paikan erityislaatuisuuden, ja että häneltä löytyy energiaa ja intohimoa kehittää NamiNamastea edelleen.”

Majatalon pyyntihinta on ainakin vielä toistaiseksi salainen, mutta hintahaarukka tulee Siken mukaan olemaan varsin realistinen. Paikalla on hänen mukaansa paljon arvoa, mikä ei näy suoraan rahassa. On vain hyväksyttävä, että kaupoissa ei välttämättä saa takaisin sitä, mitä itse on paikkaan satsannut.

Sikke Sumari on tunnettu toiminnan naisena, joka ei ole tottunut lepäämään laakereillaan. Parhaillaan käynnissä on vappuna alkanut remontti Siken lähiaikoina avattavassa ravintola Haukilahden Helmessä Espoossa.

”Vappuna saimme avaimet käteen, ja nyt toivomme, että saisimme meren rannalla sijaitsevan ravintolamme auki kesäkuun puoliväliin mennessä – sopivasti ennen kesäkuisia 70-vuotispäiviäni.”

Lue myös: Ravintoloitsija Sikke Sumari voisi olla jo eläkkeellä – Sen sijaan hän avaa korona-aikana uuden ravintolan: ”En halua elää haaveissa”

X