Tomi Björck perheineen nauttii lintukoto-Sydneyn tunnelmasta: ”Ainoa asia, mikä välillä nyppii on odottaminen ja palvelun taso”

Tomi Björck muutti perheineen Sydneyyn auringon perässä. Suurkaupungin rentous saa huippukokin silti toisinaan kaipaamaan suomalaista täsmällisyyttä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Bondin ranta on kivenheiton päässä Björckien kotoa ja täydellinen paikka surffata.

Tomi Björck muutti perheineen Sydneyyn auringon perässä. Suurkaupungin rentous saa huippukokin silti toisinaan kaipaamaan suomalaista täsmällisyyttä.
Teksti: Johanna Elomaa

Tomi Björck oli työskennellyt jo vuosia huippuravintoloissa eri puolilla maailmaa sekä asunut pidempiä aikoja Espanjassa, Englannissa ja Ruotsissa.

Oli vuosi 2003, kun 24-vuotias Tomi Björck alkoi miettiä Minka-vaimonsa kanssa, että kyllä hyvää ruokaa tehdään lämpimissäkin maissa.

Surffikärpäsen pureman vuoksi vaihtoehdoina San Diego ja Sydney

”Kun mietimme minne asettuisimme seuraavaksi, töiden lisäksi valintaan vaikutti surffausmahdollisuudet. Surffikärpänen oli purrut minua vuosituhannen vaihteessa Balilla, mutta sinne emme voineet muuttaa, sillä vielä silloin paratiisisaarella ei ollut ns. parempaa ravintolakulttuuria.

Lopulta pöydälle jäivät harkittaviksi San Diego ja Sydney. Olimme viettäneet paljon aikaa Kaliforniassa, mutta Amerikka ei koskaan tuntunut meille kodilta. Australiaan sai helposti työviisumin ja maa tuntui eksoottiselta.”

Manlyn alueella rannat ovat kauniita ja rauhallisia. Auringonlaskut ovat Sydneyssä upeita ja paikalliset kerääntyvät rannoille ikuistamaan maisemaa.

Manlyn alueella rannat ovat kauniita ja rauhallisia. Auringonlaskut ovat Sydneyssä upeita ja paikalliset kerääntyvät rannoille ikuistamaan maisemaa. Johanna Elomaa

Australiaan uudelleen vuonna 2016

”Minulla oli takana hyviä työvuosia kansainvälisesti ja esimerkiksi Hans Välimäen luotsaamassa helsinkiläisessä Chez Dominiquessa, joten ajattelin, ettei työnsaannissa tulisi olemaan ongelmia. Pääsinkin samantien apulaiskeittiömestariksi Sydneyn arvostettuun Quay-ravintolaan.

Sain Australian residenssin jo ensimmäisen vuoden jälkeen. Se on verrattavissa Amerikan Green Cardiin ja takaa meille samat oikeudet kuin Australian kansalaisille.

Arki alkoi pyöriä todella hyvin. Ihmiset olivat ystävällisiä, ehdin käydä töiden ohessa surffaamassa, ja pidimme Minkan kanssa molemmat rennosta ilmapiiristä. Sydney tuntui samantien kodilta.

Asuimme Sydneyssä ensin vuodet 2004–2009, jonka jälkeen palasimme Suomeen perustamaan ravintola Farangia, jota seurasi nopeasti Gaijing ja Boulevard Social. Kun perustimme Esplanadille Brondaa, aloin olla henkisesti jo aika väsynyt ja valmis palaamaan Australiaan.

Paluu tapahtui lopulta vuonna 2016.”

Surffaus oli yksi syy, miksi Björckit alunperin päättivät muuttaa Australiaan.

Surffaus oli yksi syy, miksi Björckit alunperin päättivät muuttaa Australiaan. Johanna Elomaa

Lännenkulttuurin piirteitä

”Kulttuuri Australiassa on hyvin samanlainen kuin Suomessa. Se lisää varmasti turvallisuuden tunnetta. Sydneyssä ihmiset ovat tosin vähän rennompia kuin Suomessa, mikä johtuu varmasti osin säästä ja valon määrästä. Suomalaisethan ovat hyvin rentoja kesällä, mutta pimeys ja kylmyys tekevät meistä vähän apeampia.

Suomesta kaipaan sitä, että asiat toimivat ja ihmisistä pidetään huolta. Australiassa on välillä vähän lännenkulttuurin piirteitä.

Jos jonkin asian pitäisi tapahtua huomenna, se saattaa tapahtua kahden viikon päästä. Tai jos treffit sovitaan yhdeksi, tapaaminen saattaa toteutua kuudelta illalla. Monet nimittävät sitä rentoudeksi, mutta itselleni täsmällisyys on asia, jota kaipaan Suomesta.

Vaimoni Minka ja poikamme Oliver ja Joakim ovat jo kyllästyneet ravintoloissa syömiseen, mutta itse voisin edelleen syödä vaikka koko ajan ulkona.

Ainoa asia, mikä välillä nyppii on odottaminen ja palvelun taso. Siinä on Sydneyssä petraamisen varaa.”

Tomi Björck ja 7-vuotias Joakim kotipihalla. Joakim rakastaa isän tekemiä hampurilaisia ja viihtyy perheen takapihalla olevassa uima-altaassa.

Tomi Björck ja 7-vuotias Joakim kotipihalla. Joakim rakastaa isän tekemiä hampurilaisia ja viihtyy perheen takapihalla olevassa uima-altaassa. Johanna Elomaa

Turvallinen lintukoto

”Kotimme on aivan Sydneyn kuuluisan Bondi-rannan tuntumassa, jossa asuu paljon nuoria aikuisia ja perheitä. Sydneyssä ei tarvitse olla hippi asuakseen rannalla.

Bondin ranta on hieno, ja alueella on kivoja ravintoloita ja kahviloita, joista saa laadukasta ruokaa. Vaikka suurkaupunkielämä näkyy tietynlaisena kiireenä, Sydney on silti seitsemän miljoonan asukkaan suurkaupungiksi turvallinen lintukoto.

Minulla on turvattomampi olo liikkua Helsingissä kuin täällä. Toki suurkaupungissa on ongelmansa. Sydneyssäkin on jengejä ja huumeita, kuten kaikissa tämänkokoisissa kaupungeissa.

Bondin alueella vuokrat lähtevät tuhannen euron viikkohinnasta, mikä sekin tekee alueesta tietynlaisen. Talomme edellinen asukas sanoi, ettei ollut lukinnut kymmeneen vuoteen ovia.

Sydneyssä on hyvää myös se, että täällä saan olla aivan rauhassa. Kun aloin perustaa ravintoloita, en koskaan olisi uskonut, että jossain vaiheessa joku vahtaisi mitä lastaan ruokakoriini.

En ole yhtään huomiosta nauttiva tyyppi, ja Sydneyssä saamme kasvattaa lapsemme rauhassa ja elää omannäköistämme elämää. Se on ollut koko perheelle iso juttu.”

Tomi Björck oman ravintolansa Blancan ovella. Ravintola sijaitsee Sydneyn Bondin alueella. Fine dining -ravintola on raikkaasti sisustettu

Tomi Björck oman ravintolansa Blancan ovella. Ravintola sijaitsee Sydneyn Bondin alueella. Fine dining -ravintola on raikkaasti sisustettu. Johanna Elomaa

Tomin Blanca-ravintolan alakerrassa sijaitsee vihannestorin lisäksi lihaa myyvä Field to Fork -teurastamo.

Blanca-ravintolan alakerrassa sijaitsee vihannestorin lisäksi lihaa myyvä Field to Fork -teurastamo. Johanna Elomaa

Tunnelmallisia pikkukyliä

”Sydneyn kaupunki on veden ympäröimä ja moni kulkee työmatkansa lautalla.

Oopperatalon viereisestä satamasta Circle Quaysta lähtee lautta vartin välein tunnelmalliseen ja pikkukylämaiseen Manlyyn. Siellä käy paljon turisteja, mutta alue on siitä huolimatta pysynyt rauhallisena, rannat ovat kauniita ja niissä on tilaa.

Sydney muistuttaa vähän Kaliforniaa siinä, että täällä on paljon erilaisia pikkukyliä ja lähiöitä, joihin on kiva tehdä päiväretkiä. Esimerkiksi Manlyn yläpuolella sijaitseva Curl Curl Beach on yksi Sydneyn suosikkirannoistani.

Samoin Palm Beach on upea. Siellä sijaitsee myös idyllinen Boathouse-ravintola. Se on vanha kalastajavaja, josta on tehty viiden tähden lounaspaikka, kioskimainen ravintola, josta ostetaan eväät vaikka rannalle.

Kaikilla Sydneyn rannoilla on merivesiallas, ja Bondin Icebergs-allas on yksi kuuluisimmista. Icebergsin ravintolasta saa hyviä hampurilaisia ja sinne on helppo mennä.”

Bondin Icebergs-merivesiallas on Sydneyn kuuluisin ja sen ohessa on myös sauna.

Bondin Icebergs-merivesiallas on Sydneyn kuuluisin ja sen ohessa on myös sauna. Johanna Elomaa

Tomi Björck vie sukulaisvieraat Darling Harbouriin

”Sisämaan alueista suosikkejani ovat Chinatown ja Thainatown; pieni korttelisto, jossa on muutamia thaimaalaisia ruokakauppoja ja parikymmentä thairavintolaa, joista osasta saa parempaa ruokaa kuin Thaimaasta.

Satama-alueista Darling Harbour on kenties tunnelmallisin, ja vien sinne aina Suomesta kylään tulevia sukulaisia. Lähistöllä on puistoja ja aukioita, joissa on paljon katutaiteilijoita.

Sydneyn kuuluisa Oopperatalo on silti kaupungin ykkösnähtävyys, ja sen baariravintolassa kannattaa käydä drinkillä auringonlaskun aikaan. Silloin Sydneyn pilvenpiirtäjät ja kuuluisa satamasilta muodostavat todella hienon siluetin.”

Sydneyn oopperatalo ja satamasilta ovat kaupungin ykkösnähtävyyksiä.

Sydneyn oopperatalo ja satamasilta ovat kaupungin ykkösnähtävyyksiä. Johanna Elomaa

Rikas ruokakulttuuri

”Australian hintataso on Suomeenkin verrattuna melko tyyris. Matka Sydneyyn kannattaakin suunnitella hyvin. Hotellit ja ravintolat ovat kalliita, mutta airbnb-majoitukset jo vähän kohtuuhintaisempia. Ruokakaupoista saa laadukkaita raaka-aineita ja lounaan voi tehdä siten omassa keittiössä.

Sydneyssä on edustettuna 150 eri kulttuuria. Ruokakulttuuri on siten rikasta ja rahoilleen saa ravintoloissa hintatasosta huolimatta vastinetta.

Olemme asuneet kaupungissa nyt kahdeksan vuotta, ja olen syönyt Sydneyssä muun muassa parempaa italialaista ruokaa kuin Italiassa.

Australiassa kannattaa syödä myös mereneläviä. Sydney Rock -osterit ovat uskomattoman hyviä, ja kesällä saatan syödä 24 osteria päivässä. Sydneyn ostereita ei voi edes verrata eurooppalaisiin.”

Sydney Rock -osterit ovat kaupungin erikoisuus ja myös Tomin suosikkiherkku.

Sydney Rock -osterit ovat kaupungin erikoisuus ja myös Tomin suosikkiherkku. Johanna Elomaa

Metsäpalojen vaikutus näkyy

”Australian kesä eli Suomen keskitalvi on kuuma. Se aiheuttaa vuosittain myös ilmastollisia ongelmia. Tänä vuonna metsäpalojen vaikutus näkyi Sydneyssä saakka.

Pihamme oli välillä tuhkan peitossa ja ilmassa leijaili palaneita kaarnanpaloja.

Sydney on silti minun kotini. Edelleen jos olemme olleet pitkään poissa, minulle saattaa nousta Sydneyyn palatessa kyyneleet silmiin. Tämä tuntuu niin oikealta paikalta asua.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/20.

Lue myös: Tv-kokki Tomi Björck urastaan: ”Riskejä on ollut pakko ottaa ja muistaa se, että vastuu kaikesta on ollut aina itsellä”

Lue myös: Lauri Jortikka hiihtää Australian auringon alla – Kun ei pääse lumille Suomessa tai Victorian Alpeilla, hän hiihtää rullasuksilla

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X