Anna-lehti paljastaa, miksi Norjan kuningashuone nauttii kansan poikkeuksellista suosiota − Monarkiaa tukevat erityisesti nuoret

Kruununprinsessa Mette-Maritia pidetään statuksestaan huolimatta hyvin tavallisena, sillä hän ei ole ottanut tähden tai muoti-idolin roolia hovissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Norjalaiset nuoret haluavat nähdä ikätoverinsa prinsessa Ingrid Alexandran kuningattarena.

Kruununprinsessa Mette-Maritia pidetään statuksestaan huolimatta hyvin tavallisena, sillä hän ei ole ottanut tähden tai muoti-idolin roolia hovissa.
Teksti:
Anni Niittylahti

Anna-lehti kertoo jutussaan, miksi Norjan kuningashuone nauttii poikkeuksellista kansansuosiota.

Vallassa on tällä hetkellä kuningas Harald rinnallaan kuningatar Sonja. Seuraava kuningaspari tulee olemaan kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit.

Norjassa suurkäräjät eli eduskunta voi halutessaan muuttaa perustuslakia niin, että maasta tulisi monarkian sijaan tasavalta. Kuningashuonetta kutsutaankin maailman ainoaksi kansan valitsemaksi kuningashuoneeksi, sillä suurkäräjät käsittelevät asiaa joka neljäs vuosi.

Norjan yleisradion kyselyn mukaan 80 prosenttia vastanneista kannattaa monarkiaa. Monarkiaa tukevat erityisesti 16–20-vuotiaat nuoret, minkä arvellaan johtuvan siitä, että nuoriso haluaa nähdä tulevaisuudessa ikätoverinsa prinsessa Ingrid Alexandran kuningattarena.

Haakonilla ja Mette-Maritilla on Ingrid Alexandran lisäksi toinen lapsi Sverre Magnus. Lisäksi Mette-Maritilla on aiemmasta suhteestaan poika Marius Borg Høiby.

Lue myös: Norjan kruununprinssi Haakon ja Mette-Marit – Prinssi nai yksinhuoltajan

Kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit.
Kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit. © LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DANIEL SANNUM-LAUTEN

Norjan kansanomainen kuningasperhe

Anna-lehden jutun mukaan suosion uskotaan johtuvan myös siitä, että kuningasperhe muistuttaa urheilua ja ulkoilua painottavien kiinnostuksen kohteidensa kanssa norjalaisia kansalaisia.

Kuningas Harald luopui purjehduksesta vasta viime vuonna, vaikka on jo 86-vuotias. Haakon ja Mette-Mari ovat lapsineen myös hyvin urheilullisia.

Kruununprinsessa Mette-Marit on lisäksi hyvin tavallisen oloinen, eikä ole ottanut näkyvää roolia kuningashuoneen tähtenä tai muoti-ikonina.

Norjan kuningashuonetta ei pidetä yhtä tunkkaisena ja vanhanaikaisena kuin muita Euroopan hoveja. Heille on myös annettu enemmän yksityisyyttä, sillä julkisuudessa ei ruodita jatkuvasti hovin jäsenten asioita.

Kuninkaallinen juhla tavalliselle kansalle

Suurta kansansuosiota nauttivat Haakon ja Mette-Marit järjestivät elokuussa yhteiset 50-vuotisjuhlat, jotka olivat poikkeukselliset kuninkaallisille. Anna-lehden mukaan 25.päivä järjestetyt syntymäpäivät pidettiin ensimmäistä kertaa Oslon kuninkaanlinnan puutarhassa.

Kutsun puutarhajuhliin saivat 380 tavallista norjalaista, jotka Haakon ja Mette-Marit ovat tavanneet matkoillaan ympäri maataan. Kutsuttujen joukossa ei ollut yhtään muiden maiden kuninkaallisia, mikä on harvinaista kuningashuoneiden juhlille.

Kuningatar Sonja painotti tervetuliaispuheessaan, että pariskunta halusi juhlistaa syntymäpäiviään omalla tyylillään.

”Haakon ja Mette-Marit halusivat juhlia kuninkaanlinnassa, mutta ei perinteiseen ’linnatyyliin’. Siksi juhlat pistettiin pystyyn täällä linnanpihalla.”

Crown Princess Mette-Marit and Crown Prince Haakon
Haakon ja Mette-Marit halaavat puutarhajuhlissaan Oslossa. © Hanna Johre / NTB / POOL, NTB SCANPIX / LEHTIKUVA / HANNA JOHRE

Tuleva kuningaspari tekee muutenkin asiat omalla tavallaan, mikä saattaa selittää heidän suosiotaan. He työskentelevät ahkerasti itselleen tärkeiden asioiden puolesta. Pari muun muassa auttaa Kruununprinssin ja kruununprinsessan säätiönsä kautta riskialttiita nuoria.

Haakon työskentelee lisäksi merien suojelun, ilmastonmuutoksen ehkäisyn parissa. Hän keskittyy myös kaupan, yrittäjyyden ja innovaatioiden tukemiseen kotimaassaan ja kansainvälisesti.

Mette-Maritin kiinnostuksenkohteisiin puolestaan kuuluvat kirjallisuus ja lukeminen. Hän tekee myös aidsin vastaista työtä ja on UNAIDS-ohjelman erityislähettiläs.

Mette-Marit
Koronapandemia on pakottanut kruununprinsessa Mette-Maritin varovaisuuteen. Hän on edustanut pandemian aikana harvemmin. Kuva marraskuulta 2021. © MVPhotos

Lue myös: Norjan kruununprinsessa Mette-Marit: ”En pelkää enää kuolemaa” – Vakava sairaus nosti elämästä luopumisen osaksi arkea

X