Kuningatar Elisabet nousi yllättäen kruununperijäksi, kouluttautui sota-aikana mekaanikoksi – ja piti hallitsijana sanansa läpi pitkän valtakauden

Kuningatar Elisabet II (1926-2022) eli ainutkertaisen elämän, eikä luopunut velvollisuuksistaan edes viimeisinä päivinään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinsessa Elisabet kouluttautui sota-aikana autonkuljettajaksi ja mekaanikoksi. Kuva elokuulta 1945.

Kuningatar Elisabet II (1926-2022) eli ainutkertaisen elämän, eikä luopunut velvollisuuksistaan edes viimeisinä päivinään.
(Päivitetty: )
Teksti: Mikaela Larsson

Tieto Yorkin prinsessa Elizabeth Alexandra Maryn syntymästä huhtikuun 21. päivänä 1926 otettiin kansan parissa iloisesti vastaan, mutta suuria odotuksia ei pienokaiseen kohdistettu. Hänen isänsä Yorkin herttua prinssi Albert eli “Bertie” oli kuningas Yrjö V:n toinen poika, eikä prinssi viihtynyt julkisuuden valokeilassa.

Äitinsä, isoisoäitinsä ja isoäitinsä mukaan nimetty pikkuprinsessa ei edes syntynyt palatsissa, vaan äitinsä suvun Lontoon-talossa.

Neljä vuotta myöhemmin perhe täydentyi, kun pikkusisar prinsessa Margaret syntyi. Perhe oli tiivis nelikko, ja läheiset välit äitiin ja sisareen olivat Elisabetin kantavia voimia läpi elämän.

Kuningas Edvard VIII luopui kruunusta – ja Elisabetista tuli kruununperillinen

Joulukuussa 1936 perheen elämä mullistui pysyvästi, kun Bertien naimaton ja lapseton veli, kuningas Edvard VIII, luopui kruunusta naidakseen avioerotaustaisen Wallis Simpsonin.

Bertiestä tuli kuningas Yrjö VI ja Elisabetista kruununperillinen.

Kuninkaallista valokeilaa ei voinut enää vältellä, ja uusi kuningasperhe työskenteli kovasti paikatakseen monarkian julkikuvaa suuren skandaalin jälkeen. Työ kantoi hedelmää, ja perhe ansaitsi kansan arvostuksen erityisesti toisen maailmansodan aikana pysyessään Britanniassa, vaikka monet muut kuninkaalliset joutuivat pakenemaan kotimaistaan.

Sota-aikana prinsessa Elisabetkin kouluttautui autonkuljettajaksi ja mekaanikoksi, mikä oli aikoinaan rajoja rikkonut valinta ja osoitus tulevan kuningattaren työmoraalista.

Kruununperijä kasvatettiin kotona

Siinä missä nykypäivän kuninkaallisille pyritään antamaan mahdollisimman normaali kasvatus tavallisten lasten parissa, oli tällainen ajattelu kuningatar Elisabetin nuoruudessa vasta lapsenkengissä.

Elisabet sai yksityisopetusta perustuslain historiassa, mutta muuten kasvatus noudatti yläluokalle tyypillistä kaavaa. Elisabet ja Margaret opiskelivat kotiopettajan johdolla esimerkiksi historiaa, kieliä, kirjallisuutta ja taideaineita. Yliopistotutkintoa ei pidetty tuolloin kruununperilliselle välttämättömänä.

Buckinghamin palatsiin perustettiin kuitenkin partio-osasto, jotta Elisabet saattoi seurustella ikäistensä kanssa. Omat lapsensa hän lähetti myöhemmin kouluun kotiopetuksen sijaan.

Lue myös: Pelokas äiti, hurmaava isoäiti – Kuningatar Elisabet oli huolehtivainen ja hyvä äiti ja läsnä lastensa elämässä

Avioliitto kohahdutti – Aika totutti parin myös hallitsijan ja prinssipuolison rooleihin

Jo teini-ikäisenä tulevaan aviomieheensä ihastunut Elisabet nai Kreikan ja Tanskan prinssi Philipin vuonna 1947. Philip oli kuninkaallista sukua, mutta köyhä, maanpaossa kasvanut ja hovin silmissä ulkomaalainen, eikä sisarten saksalaisia puolisoita katsottu tuolloin hyvällä.

Elisabet piti kuitenkin päänsä, ja loppu on historiaa. Avioliitto kesti 73 vuotta Philipin kuolemaan asti. Pariskunnalle syntyi neljä lasta ja kahdeksan lastenlasta. Lapsenlapsenlapsia on tällä hetkellä kaksitoista.

Avioliiton alussa pariskunta asui osan ajasta Maltalla Philipin laivastokomennuksen vuoksi. Elisabet otti isänsä terveyden heiketessä enemmän edustustehtäviä, mutta kuninkaan kuolema helmikuussa 1952 tuli silti yllätyksenä.

Nuoresta prinsessasta tuli kuningatar Elisabet II vain 25-vuotiaana. Valtaannousu toi mukanaan painavan vastuun, ja Elisabet ja Philip hakivat paikkaansa hallitsijana ja prinssipuolisona. Ajan myötä he tottuivat rooleihinsa.

Kuningatar Elisabet kruunajaiset 1953

Kuningatar Elisabet II ja kuninkaallinen perhe kruunajaispäivänä 2. kesäkuuta 1953. © Shutterstock

“Älä valita, älä selitä”

Velvollisuudentunne ohjasi kuningatar Elisabetia koko 70-vuotisen valtakauden. Kruunun etu meni omien ja lähipiirin tunteiden edelle, mutta kuningatar eli kuuluisan “älä valita, älä selitä” -ohjenuoransa mukaan.

Euroopassa keskusteltiin viime vuosina iäkkäiden hallitsijoiden eläköitymisestä, mutta Britanniassa oli selvää, että Elisabet ei luopuisi vallasta ennenaikaisesti. Iän myötä työtaakkaa sopeutettiin, mutta kuningatar hoiti velvollisuuksiaan viimeiseen asti.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön The Royal Family (@theroyalfamily) jakama julkaisu

Vain kaksi päivää ennen kuolemaansa, syyskuun 6. päivänä Elisabet vastaanotti kesälomallaan Balmoralissa Britannian tuoreen pääministerin Liz Trussin. Tämä oli hänen valtakautensa 15. pääministeri.

Tapaamisesta julkaistuissa kuvissa hymyilee hyväntuulinen hallitsija.

Juuri näin Elisabet varmasti halusi jäädä kansansa mieliin.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön The Royal Family (@theroyalfamily) jakama julkaisu

Lue myös: Kuninkaallista elämää -blogi kommentoi Euroopan kuninkaallisten piirien uusimpia käänteitä asiantuntevasti ja kantaaottavasti

X