Näin vertailet luoton kustannuksia ja löydät edullisimman lainan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Edullisen lainan löytäminen voi tuntua alkuun haastavalta, mutta kun ensin selvität millaisen lainan tarvitset, voit ryhtyä vertailemaan ja pääset helpommin toivottuun lopputulokseen.

Jatkuva luotto sopii toistuviin tarpeisiin

Jatkuva luotto on nimensä mukaisesti tarkoitettu toistuviin tarpeisiin ja voit käyttää luottoa yhdellä hakemuksella niin monta kertaa kuin tarve vaatii. Voit esimerkiksi nostaa puolet luottosummasta ja maksaa pois, jolloin sinulla on alkuperäistä luottosummaa vastaava raha jälleen käytössäsi.

Yleisin jatkuvan luoton muoto on peruspankkien luottokortit. Luottokorteissa yleinen luottoraja on tuhannesta muutamaan tuhanteen euroon. Se on tarkoitettu elämän pienien lisäkulujen kattamiseen ja nyrkkisääntönä on, että raja vastaa suunnilleen kortinhaltijan yhden tai kahden kuukauden kuukausituloja. Luottokorttiin sidottu luotto on myös ensisijaisesti tarkoitettu hankintoihin, joita voi maksaa suoraan kortilla. Toki kortilta voi siirtää katetta käyttötilillekin ja maksaa esimerkiksi sitä kautta laskuja, tai nostaa automaatista käteistä, mutta nämä on yleensä erikseen veloitettavia pankkitapahtumia.

Vakuudeton laina äkillisiin menoihin

Nettipankista haettu vakuudeton laina on yleensä kertaluonteista lainaa, ja sen voi käyttää helposti mihin tarkoitukseen tahansa. Lainaa haettuasi pankki siirtää lainasummaa vastaavan euromäärän tilillesi suoraan, jolloin voit helposti tehdä käteisnostoja ja tilisiirtoja ilman lisäkustannuksia.

Vakuudettomaan lainaan et tarvitse takaajia tai vakuuksia, joten hakuprosessi on nopeampi kuin perinteisten pankkien lainoissa. Nämä pikalainoiksikin kutsutut lainat voi kilpailuttaa ja hakea suoraan netistä, ja rahat voi saada tilille jopa muutamassa tunnissa. Jos tarvitset lainaa nopeasti, on pikalaina luottokortteihin verrattuna huomattavasti nopeampi apu.

Kertamääräisissä luotoissa lainasuhde päättyy viimeisen lainaerän maksettuasi. Lainan  takaisinmaksusummaan voit myös itse vaikuttaa sopivan maksuvälin valinnalla. Jatkuvissa luotoissa on mahdollisuus neuvotella maksuerä uudelleen, jos tarve niin vaatii.

Luoton ja lainan kustannukset

Lähtiessäsi miettimään lisärahoitusmahdollisuuksia, kannattaa ottaa huomioon lainan ja luoton kokonaiskustannukset.

Kaikista vakuudettomista lainoista hakija maksaa nimelliskorkoa, joka on pankin määrittelemä rahallinen hyvitys siitä lainasummasta, jonka olet aikeissa ottaa. Nimelliskorot vaihtelevat pankeittain, mutta liikkuvat yleensä noin 4 prosentista 20 prosenttiin. Lisäksi vakuudeton laina sisältää yleensä pankin omia palkkioita ja maksuja, siksi hakijan onkin järkevin vertailla suoraan todellista vuosikorkoa, joka yhdistää kaikki pankin maksut ja korot yhteen.

Osassa luottoja, kuten juuri aiemmin mainituissa korttiluotossa ja joissakin osamaksuihin perustuvissa luotoissa, ylimääräisiltä maksuilta voi välttyä, jos pystyy maksamaan käyttämänsä luoton kokonaisuudessaan pois tietyn aikarajan sisällä. Yleensä maksuaika on noin 30 päivää ja luottosummat ovat suhteellisen pieniä.

Hyödyntämällä lainojen vertailusivustoja säästät aikaa ja rahaa

Jos kaipaat katselmusta kaikista pankkien myöntämistä luotoista ja lainoista, kilpailutus on lienee mutkattomin ja nopein menetelmä löytää edullisin vaihtoehto.

Vertailusivustojen suosio lainanetsinnässä on kasvanut räjähdysmäisesti, eikä ihme. Vertailusivustot kokoaa Suomessa yleisimmin toimivat pankit ja rahoituslaitokset yhteen, jolloin kuluttajan ei tarvitse kuin täyttää (yksi) hakemus ja sivusto vie homman eteenpäin pankeille. Lainanmyöntäjät reagoivat hakemukseen päivän sisään, nopeimmat jopa minuuteissa, joten malttamatonkaan lainanhakija ei kerkeä pitkästymään. Lainanmyöntäjiä ja kilpailutussivustoja voit vertailla täällä: https://bonuspanda.com/fi/.

Kilpailutussivustojen parasta antia on se, että niiden vertailun alle kuuluvat pankit toimittavat yhdenmukaisen tarjouksen hakijalle, mikä helpottaa vertailua. Vertailua kannattaa tehdä yksityiskohtaisesti, ja jos esimerkiksi koet saavasi turvaa korkokaton ottamisesta, se kannattaa ehdottomasti lisätä lainaan. Kun miellyttävä tarjous löytyy, rahat siirtyvät tilillesi aikailematta.

X