Tutkimus: Simpanssi valitsee ystävänsä tarkemmin iän karttuessa – Yli 35-vuotiailla vastavuoroisia ystävyyssuhteita nuorempia enemmän

Tutkimustulokset osoittavat, että ihmisen tavoin simpanssi viettää aikaa harvojen ja valittujen ystäviensä kanssa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ikääntyvien simpanssien sosiaalinen käytös muistuttaa ihmistä.

Tutkimustulokset osoittavat, että ihmisen tavoin simpanssi viettää aikaa harvojen ja valittujen ystäviensä kanssa.
Teksti:
Elina Kirssi

Iän myötä kaveripiiri pienenee monilla ihmisillä, mutta harvat ystävät ovat sitäkin läheisimpiä. Uuden tutkimuksen mukaan myös simpanssit käyttäytyvät ystäviään kohtaan samoin kuin ihmiset.

Perimältään ihmistä lähellä olevaa simpanssia pidetään oivallisena tutkimuskohteena, sillä ihmisten tavoin simpanssit elävät suurissa ryhmissä ja ne ovat vuorovaikutuksessa muiden lajitovereiden kanssa. Ja kuten ihmiset, myös simpanssit tekevät yhteistyötä tai ajautuvat riitoihin muiden kaltaistensa kanssa.

Näin simpanssi sitoutuu iän myötä

Aiemmin on tiedetty, että simpanssit luottavat ystäviinsä enemmän kuin muihin simpansseihin. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että riitely jättää jälkensä myös simpanssien suhteisiin.

Nyt Science-lehti kertoo, että simpanssien ystävyyssuhteet paranevat vanhetessaan.

Väite pohjautuu tutkimukseen, jossa tutkittiin simpanssien käyttäytymistä yli 20 vuoden ajalta. Tulokset osoittivat, että simpanssien ystävyyssuhteista tulee entistä merkityksellisempiä ajan myötä. Tutkimustulosten uskotaan auttavan ymmärtämään myös ihmisten välisten ystävyyssuhteiden muutoksia.

Tutkimusta johtaneen eläinpsykologi Alexandra Rosatin mukaan simpanssien ja ihmisten vuorovaikutussuhteet lajitovereihinsa muuttuvat iän myötä samalla tavalla. Vanhemmiten ihmisillä ja simpansseilla sosiaalisesta kanssakäymisestä tulee valikoitua: aikaa vietetään harvempien kanssa, mutta sitoutuneemmin.

Simpanssit tapaavat vanhemmiten säännöllisesti läheisiä ystäviään. © ISTOCK

Vanhemmiten yhteenotot vähenevät

Tutkimuksessa tutkittiin Kibale Chimpanzee Project -hankkeen aineistoa. Projekti on kerännyt tietoa Ugandan Kibalen kansallispuistossa asuvien simpanssien käyttäytymisestä vuodesta 1987.

Tutkimuksessa on keskitytty etenkin simpanssiuroksiin ja tutkimuskohteena oli 21 simpanssia, jotka olivat 15– 58-vuotiaita tutkimuksen aikana eli vuosina 1995–2016. Tutkimusmateriaalia kertyi noin 78 000 tuntia. Urokset valittiin tutkimuskohteiksi, koska niiden suhteet ovat tutkitusti naaraiden vuorovaikutussuhteita syvempiä ja pitkäkestoisempia.

Tulosten perusteella yli 35-vuotiailla oli enemmän vastavuoroisia ystävyyssuhteita kuin nuoremmilla. Vanhemmat ystävät myös istuivat yhdessä ja näkevät toisiaan säännöllisesti. Nuoremmilla simpansseilla sen sijaan vuorovaikutus oli usein yksisuuntaista ja ne yrittivät kaveerata itseään vanhempien lajitovereiden kanssa.

Tutkijoiden mukaan nuoret simpanssit nousevat lauman arvoasteikossa, jos ne voittavat vanhempien simpanssien luottamuksen. Vanhemmat simpanssit putoavat hierarkiassa, mutta toisaalta niillä ei ole yhtä paljon aggressiivisia yhteenottoja muiden lauman jäsenten kanssa.

Jatkossa tutkija Rosati aikoo verrata tutkimustuloksia myös muihin simpanssilaumoihin ja simpanssinaaraisiin. Hän uskoo, että myös esimerkiksi elefantit ja miekkavalaat saattavat käyttäytyä ystävyyssuhteissaan tutkittujen simpanssien tavoin – ihmisistä puhumattakaan.

Lue myös: Ihmisen virukset uhkana – Räkätauti niittää kuolemaa simpanssien parissa

X