Ikiaikainen ihanuus tuo Anu Rannalle iloa: ”Oleanteri on perso säännölliselle hoidolle ja sopii himokastelijalle”

Vanhojen huonekasvien asiantuntija Anu Ranta sai pari vuotta sitten oleanterin. Tänä syksynä upeaan perinnekasviin ilmestyivät ensimmäiset nuput.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anu Rannan oleanterissa on harvinainen vaaleanpunainen sävy ja kerrotut kukat.

Vanhojen huonekasvien asiantuntija Anu Ranta sai pari vuotta sitten oleanterin. Tänä syksynä upeaan perinnekasviin ilmestyivät ensimmäiset nuput.
Teksti: Anna Muurinen

Jo Antiikin Kreikassa tunnettu oleanteri saapui Suomen säätyläiskotien kaunistukseksi 1820-luvulla. Nykykodeissa harvinainen kasvi on saattanut menettää suosiotaan myrkyllisyytensä vuoksi – huolimatta siitä, että moni muukin suosittu huonekasvi on myrkyllinen. Oleanteri kukkii ihanin punaisin, valkoisin tai keltaisin kukin.

Miten sait kasvin?

”Ostin sen muutama vuosi sitten Annalan huvilan ystävät ry:n myyjäisistä. Saimme sinne myyntiin vanhoja perinteisiä suomalaisia huonekasveja. Lahjoittaja oli saanut tämän oleanterin yli 30 vuotta Ruotsissa asuneelta, nyt jo edesmenneeltä, tädiltään. Siinä on harvinainen vaaleanpunainen sävy ja kerrotut kukat.”

”Oleanteri on perso säännölliselle hoidolle ja sopii himokastelijalle.”

”Oleanteri on perso säännölliselle hoidolle ja sopii himokastelijalle.” © Sampo Korhonen/Otavamedia

Miksi halusit juuri oleanterin?

”Minulla ei ollut koskaan ollut sellaista, vaikka perheessäni on aina harrastettu vanhoja kasveja. Oleanterin kaunis kukka on jäänyt mieleeni erityisesti Carl Larssonin taiteesta.

Olen ollut muutaman kerran Roomassa touko-kesäkuun vaihteessa ja muistan, miten siellä lentokenttätien ojanvarret kasvoivat nelimetrisiä oleantereita, vähän kuin meillä pajuja. Niitä kasvoi Forum Romanumillakin. Ne tosin olivat valkoisia ja vaaleanpunaisia, ja niiden kukinto oli yksinkertainen.”

”Sitä riemun tunnetta on vaikea kuvata, kun huomasin, että siinä oli ensimmäiset nuput!”

”Sitä riemun tunnetta on vaikea kuvata, kun huomasin, että siinä oli ensimmäiset nuput!” © Sampo Korhonen/Otavamedia

Miten hoidat oleanteria?

”Oleanteri on perso säännölliselle hoidolle ja sopii himokastelijalle. Olen joskus kuullut sen hoito-ohjeeksi ”pää tulessa, jalat vedessä”. Oleanteri sijoitetaan lämpimään paikkaan ja sitä kastellaan paljon. Kesät oleanterini viettää parvekkeella. Siihen tulee herkästi kilpikirvoja ja käyn lehdet läpi päivittäin.”

Mitä oleanteri sinulle merkitsee?

”Se on tuottanut valtavasti iloa. Sitä riemun tunnetta on vaikea kuvata, kun huomasin, että siinä oli ensimmäiset nuput! Hyvä etten hyppinyt tasajalkaa, että nyt se kukkii. Tässä oleanterissa on jotain erityistä herkkyyttä.

Olen kiintynyt kaikkiin huonekasveihini. Käytän päivittäin aikaa puolisen tuntia, kun käyn tervehtimässä niitä ja katsomassa, että miten täällä tänään pärjätään.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 12/20.

Lue myös: Marjatan ihmeellinen kukkaköynnös: ”Ihmeköynnös on oikukas – siitä ei tiedä, milloin se haluaa paljon ja milloin vähän vettä”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X