Varaa aikaa mietiskelylle – Aika omien ajatusten kanssa on odotettua nautinnollisempaa tutkimus todistaa

Omien mietteiden kanssa vietetty aika on nautinnollisempaa kuin ihmiset kuvittelevat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Omien mietteiden kanssa vietetty aika on nautinnollisempaa kuin ihmiset kuvittelevat.
Teksti: Jani Kaaro

Muutama vuosi sitten julkaistiin hätkähdyttävä tutkimus: Jos vapaaehtoiset jätettiin yksin omien ajatustensa kanssa, he antoivat itselleen mieluummin sähköiskuja kuin vain istuivat ja miettivät omiaan. Uutinen levisi kulovalkean tavoin kaikissa tiedotusvälineissä, koska se tuntui selittävän, miksi ihmiset yksin jäädessään ottivat niin herkästi älypuhelimen esiin.

Mutta kannattaako näin ­tärkeässä kysymyksessä ­jäädä ­yhden tutkimuksen varaan? Eikö päiväunelmointi ole eräs elämän luksus­nautintoja? ­Päiväunelmoinnin on kuitenkin todettu tekevän hyvää muun muassa mielenterveydelle.

Tuore tutkimus lähtee ­näistä asetelmista ja löytää ­uuden syyn sille, miksi mieluummin selaamme älypuhe­linta kuin vain olemme ja ­ajattelemme. Sen mukaan me ­yksinkertaisesti aliarvioimme sen, miten nautinnollista on viettää aikaa omien ajatustensa kanssa.

Omien ajatusten kanssa kelpaa olla

Japanilaisessa ­tutkimuksessa vapaaehtoisille kerrottiin, että tutkimuksessa selvitettiin odottamisen kognitii­visia prosesseja. Vapaaehtoisten piti vain istua kaksikymmentä minuuttia tyhjässä huoneessa ilman mitään ulkoista stimulaatiota.

Ennen koetta vapaaehtoiset kuitenkin täyttivät kysely­lomakkeen, jossa he arvioivat, tulisiko kokemus olemaan miellyttävä vai olisivatko he odotuksen aikana kenties tylsistyneitä. Kun koe oli ohi, he täyttivät uuden lomakkeen, jossa he kertoivat, kuinka miellyttävä tai tylsistyttävä kokemus tosiasiassa oli ollut.

Koe toistettiin monta ­kertaa erilaisissa ympäristöissä ja erilaisilla odotusajoilla, ­mutta tulokset olivat aina samat: ­vapaaehtoiset kokivat omien ajatusten kanssa vietetyn ajan paljon nautinnollisempana ja vähemmän tylsänä kuin he ­olivat kuvitelleet.

Toisessa kokeessa vapaaehtoiset saivat valita, halusivatko he ”uutisryhmään”, joka sai kokeen aikana selata uutisia tai ryhmään, jonka piti vain olla ja ajatella. Tämän jälkeen osa uutisryhmän valinneista pantiin kuitenkin ajatteluyhmään. Jälleen kerran ajatteluryhmään ”joutuneet” kokivat odotuksen paljon mukavampana kuin he kuvittelivat sen olevan.

Lue myös: Huolla aivoja ja pidä muisti kirkkaana – Lue aivotutkija Minna Huotilaisen neuvot

X