Arki käy karuksi lakkoavustusta odotellessa – Kansalaiset heräsivät auttamaan postilaisia: avuntarvitsijoilla on pulaa aivan kaikesta

Jaa artikkeli
Postilaisille kerätään ruoka-apua, sillä taloudellisesti monessa perheessä on nyt vaikeaa.
Postilaisille kerätään ruoka-apua, sillä taloudellisesti monessa perheessä on nyt vaikeaa. © © Matti Matikainen/Otavamedia
Postissa työskentelevät työntekijät toivovat ruoka-apua ja joululahjoja lapsilleen, koska lakko syö tilipussia ja palkkoihin pelätään pysyviä alennuksia.

Postin lakossa oleville työntekijöille on perustettu Facebookiin Postin lakkolaisten apu ja jouluavustus -tukiryhmä, jossa lakkolaiset pyytävät apua.

Lakko syö Postin työntekijöiden muutenkin pieniä tilipusseja, sillä lakko venyy jo moniviikkoiseksi.

”Lakkoavustus ei kulje samaan tahtiin kuin palkka eli tulee myöhemmin. Eikä ihmisillä ole oikeutta toimeentulotukeen, koska lakkoavustus on tulossa. Sen takia ihmisillä on taloudellisesti tosi tiukkaa. Tämä on todella hankala tilanne ja lapsiperheitäkin on paljon lakkolaisten joukossa”, ryhmän perustanut Mira Rantalankila sanoo.

Hän kertoo, että lakkolaiset tarvitsevat nyt eniten perustarvikkeita, kuten ruokaa, lasten vaippoja ja lääkkeitä.

”Lakkolaisten ei tarvitse hävetä ottaessaan apua vastaan, kun tilanne on tiukka. Haluamme osoittaa tempauksella tukea ja antaa joulumieltä”, Rantalankila sanoo.

Kaikilla ei ole rahaa järjestää joulua – tai käydä edes ruokakaupassa.

Varat käyvät vähiin lakkoavustusta odotellessa.

Varat käyvät vähiin lakkoavustusta odotellessa. © iStock

Lahjoja ja vaippoja lapsille

Facebookissa toimivan ryhmän sääntöjen mukaan rahaa ei voi lahjoittaa, vaan vain konkreettista tavaraa, kuten ruokaa, joululahjoja tai lahjakortteja.

Muutamassa päivässä auttajia ja avun tarvitsijoita on liittynyt ryhmään noin 1 500. Monet tarjoavat apua postilaisille lupaamalla ostaa jouluruokia tai lahjoja lapsille.

Avunpyynnöt ovat liikuttavaa luettavaa, sillä avuntarvitsijoilla on pulaa aivan kaikesta.

Esimerkiksi kolmen lapsen eteläkarjalainen yksinhuoltajaäiti toivoo ruokaa, vaippoja ja hygieniatarvikkeita varten lahjakorttia kauppaan. Hänen lapsensa ovat 1-, 5- ja 12-vuotiaita.

Toinen ison perheen äiti kaipailee joululahjoja lapsilleen:

”Meidän suurperhe kaipaa kyllä apua. Itse jäin postista pois pienokaisen syntymän vuoksi, mutta mies on edelleen. 1 v poika, 7 v poika, 12 v tyttö ja 15v tyttö. Joitakin joulujuttuja hankittu pitkin vuotta. Isoin ongelma, joka meillä on lasten lahjat”, perheenäiti kirjoittaa.

Torniolainen Postin työntekijä pyytää apua kiperään tilanteeseen hyvin suoraan: ”AVUNTARVE, pian. Lahjakorttia ruokakauppaan?”, hän kirjoittaa.

Kymmenet saaneet jo apua

Apua eivät pyydä pelkästään pikkulapsiperheiden vanhemmat vaan myös sinkut. Eräs heistä kertoo ulosoton vievän osan palkasta, jonka takia hän pyysi ryhmässä peruselintarvikkeita, kuten margariinia, maitoa, kahvia ja hiivaa – ja sai lahjakortin ruokakauppaan.

Jo iäkkäämmätkin Postin työntekijät toivovat apua:

”Taloudellisesti nyt tiukkaa mm. veromätkyjen maksamisen ym. pakollisten menojen jälkeen. Toiveena olisi saada lahjakortti vaikka s-markettiin ruokaostoksia varten, että voisi pyytää oman lapsensa jouluna syömään”, yksi postilainen kirjoittaa.

Ensimmäisellä toimintaviikolla avun saaneita Postin työntekijöitä on ollut ryhmän yhteenvedon mukaan 51 kappaletta.

Apua tarvitsevat postilaiset ovat saaneet ruokakaupan lahjakortteja, ruokakasseja, hygieniatuotteita, ravintolalahjakortteja, apteekkiostoksia, lasten joululahjoja, vaateita, muistokynttilöitä ja lemmikkien ruokaa.

X