”Typerä päätös Rene Faselilta” – Jääkiekon MM-kullan ratkaiseminen kolmella kolmea vastaan sai tyrmäyksen asiantuntijoilta

Jääkiekkoasiantuntijat Petteri Sihvonen ja Juhani Tamminen haluavat, että MM-kulta ratkaistaisiin jatkoajallakin vastedes viidellä viittä vastaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaiset pettyivät MM-finaalin lopputulokseen.

Jääkiekkoasiantuntijat Petteri Sihvonen ja Juhani Tamminen haluavat, että MM-kulta ratkaistaisiin jatkoajallakin vastedes viidellä viittä vastaan.
Teksti:
Jukka Vuorio

Kuten noin kaksi miljoonaa tv-katsojaa näki sunnuntaina suorassa lähetyksessä, jääkiekon MM-kisat päättyivät jatkoajalla kolmella kolmea vastaan Kanadan maailmanmestaruuteen ja Suomen hopeamitaleihin.

Mestaruus ratkesi jatkoaikamaalilla, kun ensimmäisissä MM-kisoissaan pelannut hyökkääjä Nick Paul sai kiekon maalivahti Jussi Olkinuoran taakse. Kanadalaisten kypärät ja hanskat lensivät riemusta jäähän samalla kun osa suomalaisista lyyhistyi pettyneenä jäälle istumaan.

Parempi voitti, mutta somen perusteella kotikatsomoissa ja osin asiantuntijapiireissäkin jatkoajan pelimuoto 3vs3 tyrmistytti, etenkin kun lopputuloksena oli Suomen tappio.

”Kyllä paras vaihtoehto olisi aina viidellä viittä vastaan pelaaminen, vaikka se kestäisi sitten jouluun saakka”, sanoo jääkiekon monitoimimies, analyytikkona ja toimittajana työskentelevä entinen pelaaja ja valmentaja Petteri Sihvonen.

Hänen kirjoissaan kolmella kolmea vastaan pelattu jatkoaika ei ole paras vaihtoehto ottelun ratkaisemiseksi, mutta ei huonoinkaan.

”Mielestäni huonoin tapa ratkaista paremmuus on voittolaukauskilpailu, tai miksi sitä rankkarikisaa nyt kutsutaankaan. Siinä ratkaisu karkaa pelistä jo niin kauas, että alkaa muistuttaa kolikon heittämistä. Eli jos ottelua ei syystä tai toisesta ratkaista viidellä viittä vastaan, on nykyvaihtoehdoista kolmella kolmea vastaan toiseksi paras systeemi”, Petteri Sihvonen sanoo.

Vaikka kotikatsomoissa moni oudoksui kolmella kolmea vastaan pelaamista, Sihvonen huomauttaa, ettei pelisysteemi tullut pelaajille uutena asiana tai yllätyksenä. Esimerkiksi Liigassa ja NHL:ssä jatkoajat on ratkottu 3vs3-systeemillä syksystä 2015 saakka.

”Sekä Suomen että Kanadan pelaajat ovat tottuneet pelaamaan jatkoajat noin jo vuosien ajan. Lisäksi lätkätreeneissä on kyllä harjoiteltu kolmea kolmea vastaan pelaamista jo vuosia, ennen kuin sillä ryhdyttiin ratkomaan esimerkiksi Liigan jatkoaikoja.”

Suomella oli kokemusta 3vs3-pelaamisesta myös näissä MM-kisoissa. Alkulohkossa Suomen ja kisaisäntä Latvian ottelu venyi jatkoajalle, jonka Anton Lundell ratkaisi Suomelle.

Vaikka pelaajat ja valmentajat ovat siis hyvin tuttuja kolmella kolmea vastaan pelaamisen kanssa, se, mikä nyt oli tavallisesta kiekkoarjesta tyystin poikkeavaa, oli ottelun panos. On valtava ero, ratkaiseeko jatkoaika runkosarjaottelun ylimääräisen pisteen vai maailmanmestaruuden.

”Kyllä, nimenomaan. Ja juuri siksi MM-finaali pitäisi ratkaista viidellä viittä vastaan pelaamalla.”

”Kolmella kolmea vastaan on typerä tapa”

Petteri Sihvosen kanssa samoilla linjoilla on kiekkolegenda, jääkiekkoleijona numero 79 ja entinen maajoukkuekapteeni Juhani Tamminen, joka osoittaa syyttävän sormensa Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajaan Rene Faseliin.

”On helvetin typerä tapa ratkaista MM-kulta kolmella kolmea vastaan pelaamalla. Typerä päätös Rene Faselilta. Mutta tätä se sitten on, kun kansainvälistä liittoa pyörii johtamassa kaikenlaista diletanttia, siellähän on johdossa hammaslääkäreitä ja ratsastuksenopettajia”, Juhani Tamminen lataa.

Tamminen kertoo tuntevansa Faselin pitkältä ajalta.

”Fasel on ollut esimieheni, kun valmensin Sveitsin maajoukkuetta. Kyllä hän mukava mies on, tuntee hyvin viinejä ja niin edelleen, mutta ei hän pelistä ymmärrä hevon paskaakaan.”

Juhani Tamminen heittää ilmoille jopa troikan, joka hoitaisi Kansainvälisen jääkiekkoliiton asiat nykyistä paremmin.

”Tamminen, [Juha] Rantasila ja [Veli-Pekka] Ketola kun olisi puikoissa, olisi ymmärrys ihan toista luokkaa.”

Kolmella kolmea vastaan pelaaminen on niin kummallinen tapa, että kokenut kiekkomies tekee vertauksen muiden lajien puolelle.

”Aika vaikea on kuvitella, että esimerkiksi jalkapallossa ruvettaisiin jatkoajalla pelaamaan seitsemällä seitsemää vastaan. Tai satasen juoksussa, jos tullaan maaliin samalla sadasosalla, niin juostaisiin vielä 30 metrin kisa päälle.”

Tamminen haluaisi, että MM-kisoissa jatkoajat pelattaisiin totuttuun tapaan.

”Tappiin asti viidellä viittä vastaan. Tarvittaessa jatkoaika 20 minuuttia, ja jos peli on vielä senkin jälkeen tasan, vedetään rankkarit. Yksinkertainen homma.”

Lue myös: Mikä on hyvää jääkiekkoa, Petteri Sihvonen?

Lue myös: Mikä viimeistelee voittoisan huippujoukkueen? Jääkiekon maailmanmestari Lasse Kukkonen: ”Ilmapiiri on ratkaiseva tekijä”

X