Eduskuntavaalit: Ehdokkaista yli kolmannes sitoutui sisäilmasairaiden asialle – Persut samalla linjalla vasemmiston ja vihreiden kanssa – Mihin katosi kokoomus?

Poliisit, opettajat, Akavan sairaanhoitajat, Suomen vanhempainliitto, Suomen työterveyshoitajaliitto ja Mannerheimin lastensuojeluliitto tukevat kansalaisaktiivien Sisäilmalupaus-kampanjaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kosteusvaurioiden takia rakenteisiin kasvava home on yksi monista sisäilmaoireiden aiheuttajista.

Poliisit, opettajat, Akavan sairaanhoitajat, Suomen vanhempainliitto, Suomen työterveyshoitajaliitto ja Mannerheimin lastensuojeluliitto tukevat kansalaisaktiivien Sisäilmalupaus-kampanjaa.
Teksti:
Miikka Järvinen

Joka kolmas eduskuntavaalien ehdokkaista on allekirjoittanut kansalaisaktiivien sisäilmalupauksen.

Allekirjoittaneet sitoutuvat edistämään yhdenvertaista sosiaali- ja terveyspalveluita, perustoimeentuloturvaa sekä koulutus- ja työmahdollisuuksia kaikille, myös sisäilman takia sairastuneille.

Vaalien 2019 yhteensä 2 468 ehdokkaasta allekirjoittaneita on kampanjan tämän hetken laskelmien mukaan 855 eli noin kolmannes.

Jos katsoo allekirjoittaneiden puoluekarttaa, siinä korostuu värisuora, joka ei noudata puolueiden kannatuslukemia tai perinteisiä poliittisia jakolinjoja.

Vasemmistoliiton ehdokkaissa allekirjoittajia on yli puolet. Vihreiden, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja liike nytin ehdokkaista sitoutuneita on 40-50 prosentin välillä.

Suurten puolueiden, kuten SDP:n, keskustan ja kokoomuksen sitoutuminen Sisäilmalupaukseen on silmiinpistävästi vähäisempää kuin vasemmiston, liike nytin, kristillisdemonkraattien, perussuomalaisten ja vihreiden. (c) Sisäilmalupaus

Mistä tämä johtuu, sisäilmalupaus-kampanjan koordinaattori Niina Rissanen?

”Koko kampanjan ajan vasemmisto, kristilliset, persut ja vihreät ovat erottuneet joukosta. Liike nyt on tullut myöhemmin mukaan. Jako noudattaa pitkälti hallituksen ja opposition asettelua, mutta se ei eroa selitä. SDP on oppositiossa, mutta sen osallistuminen on ollut edellä mainittuja vähäisempää”, Rissanen sanoo.

Juha Sipilän hallituksen toimeksiannosta on käynnistetty sisäilmaongelmien nykytilaa kartoittava hanke Terveet tilat 2028 jonka toteuttavat THL, Työterveyslaitos ja Kuntaliitto.

Syystä tai toisesta hallituspuolue kokoomuksen osallistuminen sisäilmalupaukseen on ollut vielä muitakin hallituspuolueitakin heikompaa.

Miksi kokoomusta ei kiinnosta oman hallituksen hanke?

Kaikista nyt päättyvän vaalikauden kansanedustajista sisäilmalupauksen on allekirjoittanut joka viides.

Yksi heistä on kokoomuksen Sari Sarkomaa.

Mistä puolueiden väliset erot Sarkomaan mielestä johtuvat?

”En usko tämän korreloivat puolueiden kanssa. Sisäilmalupaus ei välttämättä ole saavuttanut kaikkia edustajia. Minäkin sain sen tekstiviestillä ja kun olin lukenut sen, allekirjoitin. Asia on kokoomukselle tärkeä ja tämä on lobbausta tärkeän asian puolesta”, Sarkomaa kommentoi.

Sari Sarkomaa.

Pitääkö Sarkomaa mahdollisena, että jos suurista puolueista sisäilmalupaus vetosi alle 30 prosenttiin ehdokkaista, että sisäilmahankkeet voivat kilpistyä puoluekuriin, kun tuleva eduskunta tekee päätöksiä?

”Ei puoluekuri tähän vaikuta. Sisäilmaongelma koskee kaikkia puolueita. Kyse on isosta asiasta, rakentamisen virheistä, kunnossapidon laiminlyönneistä, korjausten lykkäämisestä – ja sitten on terveydenhuollon osaaminen.”

Sarkomaan katse kohdistuu erityisesti kuntiin, joissa suhteellisen uusista rakennuksista on löydetty hometta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on tehnyt myös oman toimenpide-ehdotuksensa kuntapäättäjille julkisten rakennusten sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi.

Seuran selvityksen mukaan jopa 200 000 suomalaista altistuu päivittäin työpaikallaan homeelle ja muille sisäilman epäpuhtauksille. Jopa poliisitalot homehtuvat.

”Vastuuta ei pidä pallotella, mutta kyllä kunnilla on vastuu terveyskeskusten, päiväkotien ja koulujen kiinteistöistä. Siitä, miten rakennetaan ja että niitä osataan käyttää. Joku on sanonut, että talonmiehet takaisin. Asian eteen pitää tehdä enemmän, koska sisäilmaongelmien takia on opettajia työkyvyttöminä. Kunnilla on vastuu siitä, että jos sisäilmaongelmia ilmenee, niihin myös puututaan”, Sarkomaa sanoo.

X