”Elämänlaatuamme muutokset eivät murenna, ja siksi pieniä järkeviä ilmastotekoja kannattaakin tehdä aina kun voi”

”Ilmasto on muuttumassa, osin luonnollisesti ja osin ihmisen aiheuttamista syistä, ja sen vaikutukset tulevat näkymään meidän kaikkien elämässä”, kirjoittaa Seuran toimituspäällikkö Petri Korhonen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Ilmasto on muuttumassa, osin luonnollisesti ja osin ihmisen aiheuttamista syistä, ja sen vaikutukset tulevat näkymään meidän kaikkien elämässä", kirjoittaa Seuran toimituspäällikkö Petri Korhonen.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Korhonen

Onko pakko luopua lihansyönnistä? Kieltääkö joku puolue vanhat diesel- ja bensiiniautot? Onko meidän lopetettava haravointijätteiden poltto takapihalla, koska ilmasto pilaantuu?

Ei, ei ja ei.

Oikeasti tällaisia ei ole yksikään suurista puolueista vaatimassa, vaikka eduskuntaan pyrkijät mielellään laskevat liikkeelle vastustajistaan moisia huhuja.

Takavuosinahan meitä peloteltiin usein vaalien alla vaikka millä vitsauksilla, mikäli äänestäisimme vääriä ehdokkaita.

Muistelen omilta alakouluvuosilta, miten eräskin opettaja maalaili meille kauhukuvia siitä mitä tapahtuu jos kamala Mauno Koivisto valitaan presidentiksi: virsikirjat kielletään ja autot takavarikoidaan sosialismin nimissä.

Tässä on nyt vähän samaa henkeä: meille lietsotaan paniikkia väittämällä, että hui, joku mörkö tulee ja kieltää meiltä kivoja tai tärkeitä asioita.

Ilmastonmuutos sen sijaan ei ole keksitty vaalitemppu, vaikka lämpötila- ja sääilmiöiden synnystä, vaikutuksista ja mittasuhteista väitelläänkin paljon. Ilmasto on muuttumassa, osin luonnollisesti ja osin ihmisen aiheuttamista syistä, ja sen vaikutukset tulevat näkymään meidän kaikkien elämässä.

Onko jokaisen pakko tehdä asialle jotain, vaikka pienellä ihmisellä on tässä maailmassa rajalliset valtuudet? Kyllä. Eikä se niin vaikeaa ole. Olemme osanneet muuttaa tapojamme ennenkin.

Olemme ympäristösyistä luopuneet DDT-myrkystä, asbestieristeistä, aerosolideodoranteista, freonitäytteisistä jääkaapeista, eikä niitä kovin moni enää kaipaa.

Emme enää kaada kaikkia jäteöljyjä metsälammikoihin. Ajamme autoilla, jotka eivät haise, pauku tai syö 15 litraa bensaa sadalla kilometrillä.

Olemme lisänneet ruokavalioomme öljyjä, hedelmiä ja kasviksia, koska se nyt vain on tyhmää kuormittaa elimistöä liialla kovalla rasvalla ja sokerilla.

Samaa kehitystä voi huoletta jatkaa: lopettaa halvimman huonolaatuisen lihan syöminen, vähentää energiantuhlausta ja tarpeettoman muoviroinan ostamista.

Elämänlaatuamme nämä käyttäytymisen muutokset eivät murenna, ja siksi pieniä järkeviä ilmastotekoja kannattaakin tehdä aina kun voi.

Se, että ehdoin tahdoin tuhlaisimme omaisuuttamme ja likaisimme (konkreettisesti ja vertauskuvallisesti) omaa kotiamme, omaa tonttiamme, omaa lähimetsäämme, omaa maatamme, on vain ihan tolkuttoman tyhmää.

X