Helsinki-Vantaan lentoaseman nimeäminen Martti Ahtisaaren mukaan ei etene − Finavia: ”Uudelleennimeäminen olisi huomattavan kallis toteuttaa”

Ehdotus Helsinki-Vantaan lentoaseman nimen vaihtamisesta sai kannatusta muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran päätoimittaja ehdotti kolumnissaan Helsinki-Vantaan lentoaseman nimeämistä presidentti Ahtisaaren mukaan.

Ehdotus Helsinki-Vantaan lentoaseman nimen vaihtamisesta sai kannatusta muun muassa sosiaalisessa mediassa.
Teksti:
Anni Niittylahti

Presidentti Martti Ahtisaari menehtyi maanantaina 16.10. pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto ehdotti kolumnissaan, että Helsinki-Vantaan lentoasema nimettäisiin uudestaan rauhannobelistin mukaan.

”Maailman tavallisten ihmisten silmissä Ahtisaaren nimi ansaitsisi pysyvämpää näkyvyyttä. Nyt jos koskaan olisi oiva paikka kunnioittaa kansainvälistä suurmiestämme suuren maailman tyyliin – nimeämällä porttimme maailmalle eli Helsinki-Vantaan lentoasema Martti Ahtisaaren mukaan, jos hänen omaisensa siihen ensin antavat luvan.”

Ehdotus sai viestipalvelu X:ssä lyhyessä ajassa yli 1 500 tykkäystä. Myös Helsingin Sanomat kysyi lukijoiltaan, millä tavalla he muistaisivat edesmennyttä Ahtisaarta, ja Meriluodon ehdotus lentokentän uudelleennimeämisestä sai kannatusta osakseen.

”Lentokenttä on ollut Ahtisaaren ’työalusta’, sitä kautta hän on rauhaa ja maailmaa rakentanut. Ja kotiin palannut”, eräs HS:n lukijoista kirjoitti perusteluissaan.

Lue myös: Maailma tarvitsee nyt Martti Ahtisaaren perinnön vaalijoita – Helsinki-Vantaan lentoaseman nimeäminen presidentin mukaan olisi näkyvä kunnianosoitus

Finavia ei pidä uudelleennimeämistä ajankohtaisena

Seuran toimittaja otti yhteyttä lentoasemayhtiö Finaviaan selvittääkseen, olisiko lentokentän nimeäminen Martti Ahtisaaren mukaan mahdollista.

Finavian edustaja vastasi tiedusteluihin sähköpostilla yhtiön kantaa edustavalla kannanotolla.

”Presidentti Martti Ahtisaaren merkitys Suomen kansainvälistymisessä ja hänen roolinsa globaalina rauhan rakentajana on kiistaton. Haluamme Finaviassa esittää osanottomme hänen perheelleen ja läheisilleen”, lukee Finavian kannanotossa.

Kannanoton mukaan Finavia otti vuonna 2010 käyttöön lentokentän kansainvälisen Helsinki Airport -nimen, ja on sen jälkeen panostanut sen tunnettuuden lisäämiseksi Pohjois-Euroopan johtavana kaukolentoasemana.

”Uskomme, että Suomen kansainvälisesti tunnetuimman kaupungin, Helsingin, nimi lentoaseman yhteydessä auttaa matkustajia tunnistamaan sen ja yhdistämään sen Suomeen helposti ja nopeasti.”

Helsinki-Vantaan uudelleennimeäminen ei tällä hetkellä ole Finavian näkökulmasta ajankohtaista.

”Uudelleennimeäminen veisi lentoasemalta jo pitkään rakennetun tunnettuuden ja olisi huomattavan kallis toteuttaa. Uskomme maantieteellisesti Helsingin kertovan lentoyhtiöille ja lentomatkustajille sen lisäksi, missä lentoasema fyysisesti sijaitsee myös sen, mitä se tarjoaa”, kirjoituksessa perustellaan.

Lentoasemia on nimetty merkkihenkilöiden mukaan maailmalla

Maailmalta löytyy useampia entisten presidenttien ja merkkihenkilöiden mukaan nimettyjä lentoasemia.  

Tunnetuimpana esimerkkinä toimii Yhdysvaltojen entisen presidentin John F. Kennedyn mukaan nimetty JFK Airport. Lentoaseman nimi vaihdettiin kyseiseen muotoonsa vain kuukausi Kennedyn kuoleman jälkeen.

Tallinnassa sijaitseva, Viron suurin lentoasema uudelleennimettiin vuonna 2009 edesmenneen presidentin Lennart Meren mukaan. Kyseisenä vuonna Meren syntymästä olisi tullut täyteen 80 vuotta. Nimeämisestä huolimatta lentoasema tunnetaan yhä myös Tallinnan lentoasemana ja Tallinna Lennujaamina. Sen IATA-tunnuskin on yhä TLL.

Pariisin kansainvälinen lentokenttä puolestaan sai nimensä Ranskan entiseltä presidentiltä Charles de Gaullelta, jota pidetään Ranskan vapauttajana toisessa maailmansodassa.  

Presidentti Martti Ahtisaari on poissa. Hän oli Suomen tasavallan kymmenes presidentti ja rauhan nobelisti. © Mirva Kakko / OM-arkisto

Lue myös: Näin Martti Ahtisaarta muistellaan maailmalla – Presidentti Niinistö: ”Hän uskoi ihmiseen, sivistykseen ja hyvyyteen”

X