Huumeet yhä helpommin saatavilla – Näin nykyarkea ja huumeidenkäyttöä kuvailevat Tukialuksen jalkautuneet projektityöntekijät

Outi Partti ja Jenny Kaasinen-Wickman uskovat huumausaineiden käytön lisääntymiseen vaikuttavan mielenterveyspalveluiden tavoittamattomuuden ja huumeiden helpon saatavuuden.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Huumeiden käyttö suonensisäisesti on Suomessa yleisempää kuin muualla Länsi-Euroopassa.

Outi Partti ja Jenny Kaasinen-Wickman uskovat huumausaineiden käytön lisääntymiseen vaikuttavan mielenterveyspalveluiden tavoittamattomuuden ja huumeiden helpon saatavuuden.
Teksti:
Anni Niittylahti

Suomalaisten asenne huumausaineita kohtaan on muuttunut vuosien mittaan sallivammaksi. Huumeet ovat yleistyneet ja yhä useampi kokeilee päätyen käyttämään huumeita säännöllisesti.

Diakonissalaitoksen Tukialus-projektin jalkautuvaa päihdetyötä tekevät Jenny Kaasinen-Wickman ja Outi Partti näkevät Helsingin huumetilanteen muutokset ruohonjuuritasolla.

Jenny Kaasinen-Wickmanin mukaan paljon kaduilla aikaa viettävät päihdesairaat ihmiset eivät käytä niin paljoa kokaiinia, ekstaasia ja amfetamiinia, mitä jätevesitutkimuksista löytyy.

”Kyllä se määrä käytetään jossain muualla ja muissa tuloluokissa”, Jenny Kaasinen-Wickman sanoo.

Kokaiini, ekstaasi ja amfetamiini ovat yleisiä viihdekäytössä käytettäviä bilehuumeita. Esimerkiksi ekstaasin määrä jätevesitutkimuksissa voi jopa kymmenkertaistua viikonloppuisin.

Huumeet on entistä helpommin saatavilla

Tukialuksen projektityöntekijät Outi Partti ja Jenny Kaasinen-Wickström uskovat, että käytön lisääntymisen yksi syy ovat mielenterveysongelmat ja palveluiden tavoittamattomuus. Huumeita on myös helpompi saada kuin aikaisemmin.

Keskusrikospoliisi kertoi vuonna 2021 tiedotteessaan, että Suomessa tapahtuu paljon verkossa käytävää huumekauppaa. Yksinkertaisimmillaan huumeita vois siis ostaa internetistä. Myös pimeä verkko on ollut olennainen huumeiden kauppapaikka.

Jenny Kaasinen-Wickman epäilee, että erityisesti nuorten myönteisiin asenteisiin huumausaineita kohtaan vaikuttavat sosiaalinen media ja populaarikulttuuri.

”Nuoret on tosi fiksuja ja osaavat ottaa asioista selvää, mutta jos monesta suunnasta sanotaan, että ’tämä on tosi siistiä ja mageeta’, niin uskon, että sillä on vaikutus madaltaa sitä kynnystä kokeilla päihteitä.”

piritori

Tukialuksen projektityöntekijät sekä OmaStadi-hankkeen sairaanhoitaja Saara Lappeteläinen tekemässä kiertävää päihdetyötä Helsingin Dallapénpuistossa. © Sampo Korhonen

Nuorten huumekuolemat näkyvät piikkinä tilastoissa 

Suomi on Euroopan kärkimaa alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa. Huumekuolemiin lasketaan huumausaineilla tehdyt itsemurhat, pitkäaikaiseen käyttöön liittyvät kuolemat sekä tapaturmaiset myrkytyskuolemat, joka on yleisin huumekuoleman syy.

Outi Partti uskoo suonensisäisen käytön sekä sekakäytön johtavan nuorten menehtymisiin. Suomessa huumeiden käyttö pistämällä on hyvin paljon yleisempää kuin muualla Länsi-Euroopassa.

Huumeidenkäytön stigman takia nuoret eivät välttämättä uskalla soittaa apua hätätilanteen sattuessa.

”Nuoret eivät välttämättä saata tunnista tulevaa myrkytys- tai yliannostustilaa”, kertoo Jenny Kaasinen-Wickman.

Partin ja Kaasinen-Wickmanin mukaan on ammattilaisten vastuulla välittää nuorille tietoa siitä, miten yliannostukset ja myrkytykset voi välttää. Heidän tehtävänään on myös kertoa, miten nuorten tulee toimia ongelmatilanteen sattuessa.

Lue myös: Vältä nämä virheet, kun läheisesi kärsii päihderiippuvuudesta – Kokosimme päihdelääkäri Atte Virolaisen neuvot omaisille

Lääkäri Atte on Atte Virolainen

Lääkäri Atte pukeutuu aina valkeisiin työvaatteisiin. Huumori vetoaa nuoriin, ja välillä asusteina saattavat olla päheät aurinkolasit tai itse tehty foliohattu. © Sampo Korhonen

X