Joulu Kiinassa on kuin Black Friday – Opiskelija Zihao, 26, oppi tuntemaan joulupukin amerikkalaisen pikaruokaravintolan joulumainoksesta

Kiinassa ei juhlita joulua vaan kiinalaista uuttavuotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joulukoristeluja Hong Kongissa

Kiinassa ei juhlita joulua vaan kiinalaista uuttavuotta.
Teksti:
Aino Mielo

Kiinalainen Zihao Wang, 26 viettää pian elämänsä ensimmäistä joulua Itävallassa tyttöystävänsä ja tämän perheen kanssa. Zihao ei ole varma, pitääkö tyttöystävälle tai vanhemmille viedä lahjoja, sillä hänen kotimaassaan ei juhlita joulua. Hän on kotoisin pienestä itä-kiinalaisesta 13 000 asukkaan Lingyangin kaupungista, mutta tällä hetkellä hän opiskelee Itävallassa Drumstadtissa. 

“Joulu ei ole Kiinassa pyhäpäivä, sillä valtauskontomme ei ole kristinusko. Joulua juhlitaan lähinnä vain parissa kaupungissa, Hong Kongissa ja Macaussa, sillä ne olivat aiemmin länsimaiden kolonalisoimat. Joulu ei liity mitenkään kiinalaisiin kulttuureihin tai uskontoihin, joten meille ei opeteta, mikä joulu on tai miksi sitä juhlitaan muualla maailmassa. 

Koko juhlapäivä on Kiinassa käytännössä sama kuin Black Friday Euroopassa. Se on vain suuri kuuluisa shoppailupäivä 25.12. Kauppoja saatetaan koristella joulukoristeilla ja ne ovat täynnä tarjouksia. Yritykset hyödyntävät joulupäivää markkinoinnissaan.”

Kiinalainen opiskelija Zihao kertoo maansa tavasta viettää joulua.
Zihao Wang on kotoisin itä-kiinalaisesta, 13 000 asukkaan kaupungista © Zihaon kotialbumi

Joulupukin hahmo tuli ilmi vasta KFC:n mainoksesta 

”Itse olen saanut tietää esimerkiksi joulupukin olemassaolosta vain, koska hahmo on pikaruokaravintola KFC:n mainoksissa jouluisin. KFC:n joulubrändi on niin onnistunut Itä-Aasiassa, että Japanissa ja joissain osissa Kiinaa ihmisille on tullut tavaksi mennä syömään sinne joulupäivänä. 

Itse en osallistu shoppailuun jouluna, enkä Black Fridayna, silllä en välitä sellaisesta. Jotkut ystäväni kyllä hyödyntävät tarjouksia. 

Kiinassa vastaava virallinen juhlapyhä on kiinalainen uusivuosi, jolloin vietetään aikaa perheen kanssa. Sitä juhlitaan tammi-helmikuussa.

Zihao juhlii kiinalaista uuttavuotta perheensä kanssa. Kerran mukana oli myös amerikkalainen ystävä. © Zihaon kotialbumi

Tarkka juhlapäivä vuosittain riippuu kuun kierrosta. Silloin koko perhe kokoontuu ja syö perinteistä kiinalaista ruokaa illallisella. Se on meidän isoin ja vaikuttavin juhlapäivämme, jota kaikki odottavat – eli tavallaan meidän “joulu”.

Kiinalainen uusivuosi ja lahja punaisessa pussissa

”Kiinalaiseen uuteenvuoteen kuuluu lahja, joka annetaan punaisessa pussissa. Punaisen pussin antaa yleensä vanhempi nuoremmalle, kuten isovanhemmat lapsenlapselle. Nykyään lahja sisältää usein rahaa.

Punaisen pussin voi lähettää myös digitaalisena, jos sukulainen, kuten minä, on ulkomailla. Punainen pussi ilmestyy digitaalisena puhelimeen, sitten se klikataan auki, ja rahat menevät pankkitilille.

Kulttuuriin kuuluu myös, että siitä kuuluu ensin kieltäytyä, sillä lahjat ovat harvinaisia Kiinassa. Uuteenvuoteen kuuluu myös raketteja ja kulkueita.”

Omena toivottaa rauhaisaa joulua Kiinassa

”Jouluun liittyen on kuitenkin syntynyt Kiinassa viimeisen kymmenen vuoden aikana hauska uusi perinne mandariinikiinaa puhuvilla alueilla. Kiinan kielellä jouluaattoa tarkoittava sana Ping´an Ye lausutaan nimittäin samaan tyyliin kuin pingguo, joka tarkoittavat omenaa.

Uuteen perinteeseen kuuluu siis, että ystäville annetaan lahjapaketissa omenoita. Omenalla toivotetaan rauhaa jouluun. 

Jouluisin ystäville annetaan omenoita. © Zihaon kotialbumi

Vanhat sukupolvet huolissaan kiinalaisten perinteiden jatkumisesta

Viime vuosina joissakin osissa Kiinaa on käyty jopa joulun vastaista keskustelua. Vanhemmat sukupolvet ovat huolissaan siitä, että nuoria ei kiinnostaisi enää vanhat kiinalaiset juhlat ja perinteet.

Kiinan valtio ei ole koskaan virallisesti kieltänyt joulua, mutta joidenkin alueiden tai kaupunkien johdot ovat saattaneet rajoittaa jouluun liittyviä asioita, kuten mainoksia ja koristelua. Joulu yhdistetään Kiinassa hyvin vahvasti länsimaihin ja etenkin Yhdysvaltoihin.

Hassua kyllä, lähes koko maailman joulukoristeet valmistetaan Kiinassa. Meillä on erikseen paikkakunta nimeltä Joulukylä, jossa se tapahtuu. Siellä valmistetaan ja pakataan joulukoristeita. Niitä lähetetään ympäri maailmaa” 

X