Kiinalaiset valloittavat Venäjää – Suomalaisetkin voisivat sen tehdä ja se vaatisi vain poliittista tahtoa

”Miksi suomalaiset eivät voisi päästä Pietariin ja Karjalan alueelle kokonaan ilman viisumia?” Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Miksi suomalaiset eivät voisi päästä Pietariin ja Karjalan alueelle kokonaan ilman viisumia?" Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

Vietin heinäkuun ensimmäisen viikon Venäjän lähialueilla matkaillen: junalla Pietariin, sieltä Syvärin yli Petroskoihin ja takaisin. Näin ilmastonmuutoskeskustelun aikoina kiskoja pitkin kulkemista pidetään hyvänä matkustustapana ja Pietariin mennessä se onkin luontevin. Allegro vie Helsingistä Pietariin reilussa kolmessa tunnissa.

Perillä odotti kuitenkin erilainen näky kuin aiempina vuosina. En ole nähnyt ikinä missään turistikohteessa niin paljon kiinalaisia kuin nyt Pietarin suosituimpien nähtävyyksien lähistöllä. Esimerkiksi Verikirkon ympärillä puistossa ja parin korttelin alueella oli varmasti yli tuhat kiinalaista turistia. Oletan, että suurin osa heistä ei ollut tullut rautateitä pitkin vaan perinteiseen tapaan lentäen. ”Kiinalaisia on täällä joka vuosi enemmän ja enemmän. Tuntuu kuin he olisivat valloittamassa Venäjää”, leikitteli paikallinen oppaani.

Euroopan Unionin ja Venäjän välisestä viisumivapaudesta on keskusteltu vuosia. Krimin valtauksen ja Ukrainan kriisin myötä keskustelu siirtyi viisumittomuudesta pakotteisiin. Venäjältä on jo melko helppoa ja halpaa tulla Suomeen. Esimerkiksi Petroskoista saa monikertaviisumin Suomeen jopa kolmeksi vuodeksi 35 eurolla (ja päälle 25 euron palvelumaksu). Sillä saa oleskella maassamme 90 päivää per puoli vuotta. Sen sijaan oma kertaviisumini Venäjän suuntaan maksoi matkatoimiston kautta 86 euroa.

Euroopan unioni ja Venäjä ovat valtavia, joten pilkkominen pienempiin alueisiin kannattaisi. Niin onkin jo tehty. Venäjän kaukoidän tietyille alueille pääsee kahdeksaksi päiväksi sähköisellä viisumilla, jos on esimerkiksi Kiinan tai Japanin kansalainen. Turistiviisumivapaus Venäjälle on jo lähes kaikilla Etelä-Amerikan mailla.

Miksi suomalaiset eivät voisi päästä Pietariin ja Karjalan alueelle kokonaan ilman viisumia? Se vaatisi vain poliittista tahtoa. Viisumivapaita risteilyjä Viipuriin ja Pietariin järjestetään jo.

Perusteluina on ollut EU-maiden yhtenäisyys sekä myös viisumibisnes. Joku tienaa rahaa EU-kansalaisten viisumeilla hyvin.

Lähes yhtä hyvä uudistus onkin jo luvassa. Venäjä suunnittelee sähköisiä viisumeja koko maan kattavasti ja myös EU-kansalaisille vuoden 2021 alusta. Pietarin kaupungin ja Leningradin alueen osalta käyttöönotto voi olla vieläkin nopeampi. Sähköinen ja alustavien tietojen mukaan ilmainen pikaviisumi saattaa olla käytössä jo tämän vuoden lokakuussa.

X