”Kiistanalaiset asiat olisi helpointa selvittää heti puhumalla”

”Me kaikki teemme virheitä, joten niiden myöntäminen ja vastaavasti armollisuus ovat paikallaan”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

”Me kaikki teemme virheitä, joten niiden myöntäminen ja vastaavasti armollisuus ovat paikallaan”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

Se oli ihan tavallinen kesäpäivä. Vettä satoi. Länsiväylän iltapäiväruuhkassa autoja eteni molempia kaistoja pitkin. Itse olin vasemmanpuoleisessa letkassa, joka eteni hieman nopeammin kuin oikeanpuoleinen.

Yhtäkkiä oikealta kaistalta lähti kääntymään pakettiauto suoraan kohti autoni etukulmaa. Jarrutin voimakkaasti ja ohjasin autoni samalla aivan kaistan vasempaan laitaan. Keskikaiteen välistä pursunneet pensaat vain ropisivat auton kylkeä vasten. Onnistuin välttämään törmäyksen täpärästi, kun pakettiauto sujahti eteeni vasemmanpuoleiselle kaistalle. Poikani ihmetteli takapenkin turvaistuimesta, että miksi pakettiauto ajoi noin. Myönnän, että omakin syke ja kierrokset ehtivät säikähdyksestä nousta.

Liikennevaloihin saavuttuamme ajoin pakettiauton rinnalle penäämään selitystä. Mies avasi ikkunan, nosti käden pystyyn ja pyysi anteeksi: ”Se oli täysin minun mokani, olit kuolleessa kulmassa.” Nostin käden pystyyn: ”Okei, ei se mitään”, ja jatkoin matkaa.

Kiistanalaiset asiat pois päiväjärjestyksestä

Näin helppoa asian selvittäminen oli. Nykyaikana muodikas vaihtoehto olisi ollut ottaa pakettiautosta kuva sosiaaliseen mediaan kiukkuisen tekstin saattelemana. Se olisi poikinut varmasti dramaattista jälkipuintia ja omanlaistaan taisteluviihdettä seuraajille. Tähän vaihtoehtoon turvautuneita näkee somessa valitettavan paljon. Kiistanalaiset asiat olisi helpointa selvittää heti puhumalla. Me kaikki teemme virheitä, joten niiden myöntäminen ja vastaavasti armollisuus ovat paikallaan.

Muodikas vaihtoehto olisi ollut ottaa kuva sosiaaliseen mediaan kiukkuisen tekstin saattelemana.

Puhuminen kannattaa myös valtiotasolla. Kun venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi joutui myrkytysepäilyjen vuoksi siperialaiseen sairaalaan, lähti Saksasta lentokone hakemaan häntä hoitoon berliiniläiseen sairaalaan. Siirtolupaa lääkäreiltä ei kuitenkaan tullut.

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli puhelimitse ensin Angela Merkelin kanssa ja tämän jälkeen Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa ehdottaen Navalnyin sairaalahoitoon pääsyä Saksaan. Hyvin pian siirtolupa heltisikin ja hänet lennätettiin ambulanssikoneella hoitoon Berliiniin. Täyttä varmuutta meillä ei puhelinkeskustelun ja hoitoon pääsyn syy-seuraussuhteesta ole, mutta sattuma olisi ainakin melkoinen.

Joskus puhelimeen tarttuminen tai kohtaaminen kasvotusten saattaa jännittää. Lopputulos on kuitenkin usein vaihtoehtoja kannattavampi.

Lue myös: ”Meistä on tullut kovin yksilökeskeisiä, omaa tilaa arvioivia ja vertailevia” – Miten nykyajan superihminen voisi olla myös onnellinen?

X