Kiusaajan pitäisi joutua vaihtamaan koulua – ei kiusatun

”Tarpeeksi havahduttava toimenpide voisi saada kiusaajan korjaamaan käytöstään”, kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

”Tarpeeksi havahduttava toimenpide voisi saada kiusaajan korjaamaan käytöstään”, kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Kun kilpakävelijä Aleksi Ojala oli 15-vuotias, hänen kiusaajansa saivat tietää, että seuraavana päivänä hän kilpailisi SM-kisoissa Raisiossa. Kiusaajat pahoinpitelivät Ojalan niin, että häneltä murtui kylkiluita. Hän päätti salata vammansa ja kilpailla kivusta huolimatta. Tuloksena oli uran ensimmäinen SM-kulta. ”Mitä olisin voinut tehdä – jättää kisaamatta ja antaa kiusaajien voittaa?” Ojala kysyy Seuran haastattelussa.

Ojala on puhunut vuosia jatkuneesta fyysisestä ja henkisestä koulukiusaamisesta avoimesti. Voi vain kuvitella, millaisia ajatuksia nuoren pojan päässä on liikkunut aamuisiin kouluun mennessä. Opettajat puuttuivat pahoinpitelyihin, mutta se johti vain tekojen raaistumiseen. Sen vuoksi Ojalan vanhemmat joutuivat lopulta pyytämään opettajilta, etteivät nämä puuttuisi kiusaamiseen. Perhe ei koskaan suunnitellut koulun vaihtamista, koska heidän mielestään kiusaajien pitäisi vaihtaa koulua, ei kiusatun. Ajatukseen on helppo yhtyä.

Koulukiusaamisessa osapuolet ovat lapsia, joten ratkaisun avaimet ovat aikuisilla. Taustasyinä on usein huomionhaku ja se, että kiusaaja ei osaa käsitellä omaa ärsyyntymistään kypsästi, vaan purkaa sen johonkin helppoon kohteeseen. Vakavimmissa tapauksissa kiusattu on lopulta joutunut vaihtamaan koulua. Asiaan pitäisi tulla muutos. Tarpeeksi havahduttava toimenpide voisi saada kiusaajan korjaamaan käytöstään.

Kansanedustaja Tiina Elovaara (sin) on tehnyt lakialoitteen, jonka mukaan koulunvaihtaja olisi jatkossa ensisijaisesti kiusaaja. Päätösvastuu olisi monijäsenisellä toimielimellä, joka haastattelisi myös kiusaajaa ja tämän vanhempia. Toisessa aloitteessaan Elovaara ehdottaa ilmoitus- ja puuttumisvelvollisuutta kiusaamiseen ja häirintään. Kaikkien opetuksen järjestäjien pitäisi laatia ohjeistus tapausten ratkaisemiseksi. Samalla huoltaja, oppilas ja opettaja velvoitettaisiin seuraamaan, päättyykö kiusaaminen.

Aleksi Ojala on sisukas esimerkki selviytyjästä, jota säännöllinen harjoittelu on auttanut yli kiusaamisvuosien. Sama säännöllisyys pitäisi tuoda Elovaaran aloitteiden mukaisesti koulumaailmaan kiusaamisen kitkemiseksi.

X