Koronakriisi yhdistää sukupolvia – ”Elämme hetkiä, joita nykynuoret muistelevat vuosikymmenienkin päästä”

”Koronakriisi onkin lopulta kaikkia sukupolvia yhdistävä poikkeuksellinen kokemus”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

”Koronakriisi onkin lopulta kaikkia sukupolvia yhdistävä poikkeuksellinen kokemus”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

1990-luvun alun lamavuodet jättivät koululaisille mieleenpainuvia muistoja. Kaikesta säästettiin. Käsipaperin käyttöä ja ruokaa säännösteltiin. Koulukirjat olivat käytettyjä ja merkintöjä tehtiin pitkälti erillisiin vihkoihin.

Säästöt poikivat myös iloisia sattumuksia: löysimme kaverien kanssa viidennellä luokalla vanhan maantiedon kokeen ja opettelimme kysymykset ulkoa. Ehkä koe olisi samanlainen sinäkin vuonna. Ja olihan se. Hyvää ajankäytön säästöä opettajalta. Vastasin sentään yhteen kysymykseen tahallani väärin, jotta epäilykset eivät heräisi, mutta kyllä lähes koko luokan menestys oli ennennäkemätöntä.

Se mikä tuossa lamassa tuntui säästämiseltä oli aivan normaalia käytäntöä aiempina vuosikymmeninä. Samaa vertailua on nähty nyt myös kouluruokakeskusteluissa.

Kun osa ihmettelee kouluihin tullutta kasvisruokapäivää, niin moni muistelee menneitä vuosia: puurot, vellit ja erilaiset kasviskeitot olivat koulujen perusruokaa. Liha oli harvinaisempaa luksusta.

Koronakriisi synnyttää koululaisille ainutlaatuisia muistoja

Etäkoulu kotona voi turhauttaa sekä oppilasta, opettajaa että vanhempaa. Eiköhän aika nämäkin muistot kultaa. Voi sitten vanhana hykerrellä kiikkustuolissa, miten opettaja ei osannut käyttää videoyhteyttä, isä ei taitanut kertotaulua ja liikuntatunnilla jahdattiinkin pokemoneja kännykällä.

”Koronakriisi on sukupolvia yhdistävä poikkeuksellinen kokemus.”

Mitä ajatuksia koronakriisi nykynuorissa oikeasti herättää? Lasten ja nuorten säätiö kysyi sitä yläkoululaisilta. Tulokset olivat toivoa herättävän positiivisia.

Tilanne on saanut heidät ajattelemaan tulevaisuutta enemmän ja pidemmälle kuin aiemmin. Yli puolet uskoo, että koronakriisi on ohi heinäkuun loppuun mennessä. Vain viisi prosenttia vastaajista oli erittäin huolestuneita tilanteesta. 13 prosenttia nuorista uskoi, että kriisi synnyttää lopulta jotain hyvää.

Koronakriisi toi nallet ikkunoihin ohikulkijoita ilahduttamaan.

Koronakriisi toi nallet ikkunoihin ohikulkijoita ilahduttamaan. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Ikäviäkin puolia riittää:

“On todella surkeaa, kun pääasiassa joutuu istumaan neljän seinän sisällä tapaamatta kavereita, tekemään paljon tehtäviä… Eli vapaa-ajan ja koulun ero on hälventynyt. Saatan istua koneen ääressä tekemässä tehtäviä koko päivän”, kuvaili yksi kyselyyn vastannut yläkoululainen.

Tuttua juttua myös aikuisille. Koronakriisi onkin lopulta kaikkia sukupolvia yhdistävä poikkeuksellinen kokemus.

P.S. Koronakriisi näkyy myös tv:ssä. Ohjelmat voivat muuttua viime hetkellä, jolloin tieto ei ehdi Tv-maailmaan.

Lue myös: Eppu ja Kurt Nuotio: Lama vei koko omaisuuden – suurperheellä ei ollut varaa edes vuokra-asuntoon

Eppu ja Kurt Nuotion avioliitto on kestänyt laman, aviokriisin ja Kurtin terveysongelmat. © Heli Hirvelä/Otavamedia

X