Listasimme joulun ja uudenvuoden parhaat ohjelmatärpit – Koskettavia tarinoita, nostalgiaa, balettia ja urheilun huumaa!

Jaa artikkeliTilaa Seura
Joel Rinne sekä Matti ja Saara Ranin elokuvassa Komisario Palmun erehdys.
Joel Rinne sekä Matti ja Saara Ranin elokuvassa Komisario Palmun erehdys. © Filmimaailma
Peppi Pitkätossun matkassa seikkaillaan sekä elokuvassa että balettitaltioinnissa ja Nuoret Leijonat puolustavat maailmanmestaruutta. Kolme ensimmäistä Komisario Palmu -elokuvaa vievät mustavalkoiselle nostalgiatripille.

Koivisto

TV1 torstaina 26.12.

Kannattaa todella parkkeerata tapanina television ääreen. Oleelliselle ja rullaavalle dokumenttisarjalle Mauno Koivistosta (1923–2017) on nimittäin vielä suurempi tarve kuin Kekkos-yleisesitykselle oli.

Suomalaiset luottivat poikkeuksellisen yksimielisesti Koivistolle tehtävän viedä maa seuraavaan vaiheeseen Kekkosen ajasta. Jari Tervon toimittamassa sarjassa taidokasta telkkaria on vaikkapa kohta, jossa limitetään mielipiteet siitä, oliko Koivisto sosialisti lainkaan.

Huomion saa myös Koiviston oma tv-suhde, läpilyöntinä huumorintajuinen esiintyminen Jatkoaika-talkshowssa marraskuussa 1968. Koivisto oli pääministeri. Politiikkaakin puhuttiin, mutta Lenita Airisto alkoi suitsuttaa, kuinka maitokaupoissa kuulee naisten olevan heikkoina Koiviston charmiin. Vastaukseksi Koivisto pöyhäisi otsatöyhtöään, tavaramerkkiään. –Jussi Karjalainen

Jari Tervon dokumenttisarja kertoo, kuinka Mauno Koivisto nousi vaatimattomista oloista yhteiskunnan korkeimmalle huipulle. Tarina kattaa samalla suurimman osan itsenäisen Suomen historiaa.

Mauno Koivisto © Intervisio / Yle

Jääkiekon miesten U20 MM-kisat

26.12.2019 – 5.1.2020 TV2

Tapaninpäivänä 26.12.2019 alkavat jääkiekon nuorten MM-kilpailut, jotka pelataan Tshekissä. Nuorten Leijonien päävalmentajana toimii Raimo Helminen. Maailmanmestaruutta puolustava Suomi pelaa A-lohkossa ja aloittaa urakkansa heti tapaninpäivänä Trinecissä. Ensimmäisenä vastassa on Ruotsi.

Mitaliottelut pelataan sunnuntaina 5.1.2020 Ostravassa. TV2 televisioi Suomen pelit ja loppuottelut. Otteluohjelman löydät täältä.

Inger Nilsson esittää Peppiä vuoden 1970 elokuvassa Peppi Pitkätossu seitsemällä merellä.

Inger Nilsson elokuvassa Peppi Pitkätossu seitsemällä merellä. © Ab Svensk filmindustri / Yle Kuvapalvelu

Peppi pitkätossu -kokonaisuus

Peppi Pitkätossu seitsemällä merellä (1970) ja Maailman vahvin tyttö -baletti / Teema & Fem sunnuntaina 29.12.

Astrid Lindgrenin luoma Peppi Pitkätossu on henkilöitynyt räväkkään Inger Nilssoniin, joka näytteli maailman vahvinta tyttöä 1960-luvun lopun tv-sarjassa. Nilsson palasi kiltin anarkistin rooliin vielä kahteen elokuvaan. Viehättävän nostalginen elokuva alkaa siitä, kun Annikan ja Tommin vanhemmat matkustavat pois ja jättävät lapset Pepin hoiviin. Eipä aikaakaan, kun porukka matkaa kuumailmapallolla pelastamaan Pepin isää merirosvojen kynsistä. –Onnimanni Liukkonen

Elokuvan perään nähdään Peppi Pitkätossu -baletti, jonka Suomen kansallisoppera ja -baletti on taltioinut 14.12.2019. Baletin koreografian on luonut Pär Isberg. Peppiä esittää Abigail Sheppard.

Komisario Palmu -elokuvia

Teema & Fem keskiviikkona 1.1.

Komisario Palmun erehdys (1960)

Matti Kassilan unelmamaisen notkeasti rientävä Mika Waltari -dekkarikomedia erottuu ylivoimaisena täysosumana aikansa tuotannosta. Jussi Jurkka esittää vakavasti kieroon kääntynyttä miljardiperijää Bruno Rygseckiä, jonka murhaa setvitään myös kuulustelujen huipputaidokkain takautumin. –Jussi Karjalainen

Kaasua, komisasrio Palmu (1961)

Poliisikolmikko (Joel RinneLeo Jokela ja Matti Ranin) tutkii rikkaan ja pihin leskirouvan (Henny Valjus) kuolemaa. Henkilögalleria on jälleen herkullisen värikäs. Erikoismaininnan ansaitsee kaikissa kolmessa ensimmäisessä Palmussa eri rooleja näytellyt Pentti Siimes, joka pääsee herkuttelemaan arrogantin taiteilijan muotokuvalla. –Arto Pajukallio

Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962)

Matti Kassilan surumielinen rikoskomedia pohjautuu Mika Waltarin piristävänä välityönä laatimaan tarinaan. Tuomariksi lukenut Virta (Matti Ranin) on ylennetty Kokin (Leo Jokela) ja Palmunkin (Joel Rinne) esimieheksi. Kolmikko tutkii Helsingin Tähtitorninmäellä tapahtunutta murhaa, josta ensin epäillään paheksuttua lättähattunuorisoa. Pentti Siimes hauskuuttaa kaikkialle ehtivänä iltapäivälehden reportterina. –Arto Pajukallio

Joel Rinne, Matti Ranin ja Leo Jokela elokuvassa Tähdet kertovat, komisario Palmu. © Fennada-Filmi Oy / Yle Kuvapalvelu

Coco

Nelonen keskiviikkona 1.1.

Kuolema saattaa aluksi tuntua sopimattomalta aiheelta piirroselokuvaan. Mutta tarkemmin ajateltuna asia ei olekaan niin yksioikoinen. Bambi (1942), Prinsessa Ruusunen (1959) ja Leijonakuningas (1994) ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten kuolema, vieläpä väkivaltainen sellainen, on kiinteä osa lastenelokuvien kuvastoa.

Manan majoilla liikuskellaan myös Disney-Pixarin tv-ensi-iltansa saavassa, vuonna 2017 valmistuneessa animaatiossa. Pääosassa on mariachiksi haaveileva Miguel -niminen meksikolainen poika. Sattuman kautta hän joutuu kuoleman maahan. Siellä hänelle alkaa hiljaa avautua sukunsa vaiettu salaisuus.

Cocon viehättävyys on siinä, että se näkee kuoleman täysin luonnollisena asiana. Teemaa käsitellään välillä hyvinkin koomisesti. Kauneimpana nousee esiin ajatus siitä, miten ihminen elää niin kauan, kun hänet muistetaan. Kuolemankielteiselle länsimaalaiselle katsojalle elokuva voi olla ihan avartavakin kokemus. –Henri Waltter Rehnström

Maaseudulta maailmalle – aikamatka suurten ikäluokkien muistoihin

TV1 torstaisin 9.1. alkaen

Sarjassa sukelletaan aikamatkalle vuosiin 1956–1966, jolloin Suomen suuret ikäluokat aikuistuivat. Tuli rock’n’roll, pizza ja presidentiksi Kekkonen. Luvassa on tarinoita, kuvia ja musiikkia, joiden pariin opastavat aikakauden silminnäkijät Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen. Anna-Liisa Tilus toimii kuuluttajana kertoen aikakauden uutisotsikoita. Millainen Suomi on ollut ja millaiseksi se oli muuttumassa?

Sarjan edeltäjä Hengen asein on nähtävissä kokonaisuudessaan Yle Areenassa 5.1.2020. Neliosainen dokumenttisarja kertoo propagandan ja viihteen osuudesta vuosien 1939–1944 sodissa. Sarjan luotseina ovat Maaseudulta maailmalle -sarjan tapaan Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen.

Mielensäpahoittaja

MTV3 keskiviikkona 1.1.

Antti Litjassa riittää ulottuvuutta hahmottamaan kahdeksankymppistä tervaskantoa, maalaismiestä joka jääräpäisesti kummeksuu ja vastustaa maailman muuttumista. Inhimillisemmäksi jäärän tekee suhde muistamattomaksi sairastuneeseen puolisoon.

Tuomas Kyrön romaaneihin perustuvan elokuvan suosiossa voi nähdä älyllisesti humanisoitunutta heijastumaa Uuno Turhapurosta: kansa rakastaa, kun sen antisankari jaksaa vastustaa maailman uhkaavia vaateita. Iikka Forss hissukoi poikana ja Mari Perankoski säväyttää kimpaantuvana miniänä. Dome Karukosken vuoden 2014 ohjaus pitäytyy kansankomediallisesti oleellisessa. –Arto Pajukallio

Antti Litja esittää juroa maalaismiestä Tuomas Kyrön romaaneihin perustuvassa Mielensäpahoittaja-elokuvassa.

Antti Litja Mielensäpahoittaja -elokuvassa. © MTV3

 

X