Kukkakaali on nyt halpaa, kun sato mätänee pelloille – huippukokkikin jakoi lempireseptinsä

Kukkakaali on nyt niin halpaa, että siitä kannattaa valmistaa useampikin ateria. Pelkkään keittoon tai gratiiniin ei tarvitse tyytyä, sillä valkea vihannes taipuu moneksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos kukkakaali maistuu raakanakin tai vaikka dippikastikkeen kera, siitä saa parhaan terveyshyödyn.

Kukkakaali on nyt niin halpaa, että siitä kannattaa valmistaa useampikin ateria. Pelkkään keittoon tai gratiiniin ei tarvitse tyytyä, sillä valkea vihannes taipuu moneksi.
Teksti:
Seura

Kukkakaali on nyt todellinen sesonkivihannes, kun satoa uhkaa mädäntyä pelloille jopa kymmeniä tuhansia kiloja. Syynä on epävakainen kesä, jonka vuoksi eri istutuserät ovat kypsyneet samanaikaisesti.

Tuottajille ikävä tilanne näkyy kuluttajalle superhalpana hintatasona – kukkakaali maksaa nyt jopa alle euron kilolta.

Samanlainen satotilanne sattui kuusi vuotta sitten, jolloin sosiaalisessa mediassa jaettiin reseptejä aihetunnisteella #kukkakaalitalkoot. Valkean kaalin myynti kasvoi hurjasti, kun kuluttajat heräsivät hyödyntämään edullista hintatasoa.

Nyt reseptejä jaetaan taas, jotta kukkakaali päätyisi parempiin suihin.

Kukkakaali pitää kypsentää varoen, muistuttaa Henri Alén

Huippukokki Henri Alén lähti talkoisiin jakamalla Instagramissa yhden lempiresepteistään, jolla syntyy nopea ja helppo curry kukkakaalista ja kikherneistä.

”Toivonkin että kaikki ottavat tänään kukkakaalin käteen kaupasta ja pienellä teolla saadaan tavara pelloilta sinne minne se kuuluu. Lautaselle”, Alén kirjoittaa.

Alenin mukaan kotikeittiöissä kukkakaalia kypsennetään yleensä liikaa – esimerkiksi keitinveteen liian pitkäksi aikaa jätettynä kukkakaali maistuu tunkkaiselta. Paras valmistustapa on Alenin mielestä paahtaminen, mutta curryyn kukkakaalia haudutetaan kookosmaidossa. Kypsyyden kanssa kannattaa olla tarkkana.

”Kun veitsi juuri ja juuri menee läpi, on se perfetto!” Alén neuvoo.

Paahdettu kukkakaali

Kokonaisena paahdettu kukkakaali on helppo herkku. © Pekka Holmström/Otavamedia

Alenin mainitsema paahdettu kukkakaali on myös helppo valmistaa, mutta sen tekemiseen pitää varata aikaa reilu tunti, jos kaalin paahtaa kokonaisena.

Esimerkiksi Kotilieden ohjeessa kaali valellaan mausteöljyllä kypsennyksen puolivälissä, ja annos viimeistellään jukurttikastikkeella.

Lue myös: Myrkytysoireet herättävät huolta – Hyvä sienivuosi kuuluu nyt Myrkytystietokeskuksen puhelinpäivystyksen yhteydenotoissa

Perinteiset, etniset ja nopeat herkut

Perinteisesti kukkakaalista on meillä osattu valmistaa keittoja ja gratiineja. Keiton voi ryydittää lorauksella viiniä tai tehdä tuhdimman version lisäämällä joukkoon linssejä.

Perusgratiini syntyy kukkakaalista, juustosta ja valkokastikkeesta, johon voi lisätä vaikkapa sieniä. Kaalilaatikon sijasta voi kokeilla kukkakaali-jauhelihapeltiä.

Kukkakaalista syntyy kuitenkin monia etnisiäkin herkkuja. Viikon arkisafkat kerralla -ohjelmassaan hurmaavan leppoisasti kokanneet Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas jakoivat seuraajilleen Instagramissa mausteisen kukkakaalivuoan ohjeen.

Nougathelsinki-nimellä Instagramissa esiintyvä tyyli- ja ruokabloggaaja Sanna Raatikainen jakoi seuraajilleen kukkakaaliversion tabboulehista eli Lähi-idän salaatista, jossa maistuvat yrtit ja sitruuna. Tämäkin ruokalaji on nopeatekoinen, tosin tehosekoitinta tarvitaan.

Kukkakaalia voi käyttää myös vaikkapa pizzapohjaan tai valmistaa wingseiksi, kun nuput pyöritellään maissijauhossa, paistetaan uunissa ja dipataan tuliseen kastikkeeseen.

Jos kukkakaali maistuu raakanakin, siitä saa parhaan terveyshyödyn; kukkakaalissa on esimerkiksi C-vitamiinia enemmän kuin appelsiinissa.

Lue myös: Näin Satu hyödyntää suomalaisia luonnonyrttejä ruoanlaitossaan – Nappaa talteen ihanat reseptit!

X