Kukkakaali on nyt halpaa, kun sato mätänee pelloille – huippukokkikin jakoi lempireseptinsä
Kukkakaali on nyt niin halpaa, että siitä kannattaa valmistaa useampikin ateria. Pelkkään keittoon tai gratiiniin ei tarvitse tyytyä, sillä valkea vihannes taipuu moneksi.
Kukkakaali on nyt todellinen sesonkivihannes, kun satoa uhkaa mädäntyä pelloille jopa kymmeniä tuhansia kiloja. Syynä on epävakainen kesä, jonka vuoksi eri istutuserät ovat kypsyneet samanaikaisesti.
Tuottajille ikävä tilanne näkyy kuluttajalle superhalpana hintatasona – kukkakaali maksaa nyt jopa alle euron kilolta.
Samanlainen satotilanne sattui kuusi vuotta sitten, jolloin sosiaalisessa mediassa jaettiin reseptejä aihetunnisteella #kukkakaalitalkoot. Valkean kaalin myynti kasvoi hurjasti, kun kuluttajat heräsivät hyödyntämään edullista hintatasoa.
Nyt reseptejä jaetaan taas, jotta kukkakaali päätyisi parempiin suihin.
Kukkakaali pitää kypsentää varoen, muistuttaa Henri Alén
Huippukokki Henri Alén lähti talkoisiin jakamalla Instagramissa yhden lempiresepteistään, jolla syntyy nopea ja helppo curry kukkakaalista ja kikherneistä.
”Toivonkin että kaikki ottavat tänään kukkakaalin käteen kaupasta ja pienellä teolla saadaan tavara pelloilta sinne minne se kuuluu. Lautaselle”, Alén kirjoittaa.
Alenin mukaan kotikeittiöissä kukkakaalia kypsennetään yleensä liikaa – esimerkiksi keitinveteen liian pitkäksi aikaa jätettynä kukkakaali maistuu tunkkaiselta. Paras valmistustapa on Alenin mielestä paahtaminen, mutta curryyn kukkakaalia haudutetaan kookosmaidossa. Kypsyyden kanssa kannattaa olla tarkkana.
”Kun veitsi juuri ja juuri menee läpi, on se perfetto!” Alén neuvoo.
Alenin mainitsema paahdettu kukkakaali on myös helppo valmistaa, mutta sen tekemiseen pitää varata aikaa reilu tunti, jos kaalin paahtaa kokonaisena.
Esimerkiksi Kotilieden ohjeessa kaali valellaan mausteöljyllä kypsennyksen puolivälissä, ja annos viimeistellään jukurttikastikkeella.
Perinteiset, etniset ja nopeat herkut
Perinteisesti kukkakaalista on meillä osattu valmistaa keittoja ja gratiineja. Keiton voi ryydittää lorauksella viiniä tai tehdä tuhdimman version lisäämällä joukkoon linssejä.
Perusgratiini syntyy kukkakaalista, juustosta ja valkokastikkeesta, johon voi lisätä vaikkapa sieniä. Kaalilaatikon sijasta voi kokeilla kukkakaali-jauhelihapeltiä.
Kukkakaalista syntyy kuitenkin monia etnisiäkin herkkuja. Viikon arkisafkat kerralla -ohjelmassaan hurmaavan leppoisasti kokanneet Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas jakoivat seuraajilleen Instagramissa mausteisen kukkakaalivuoan ohjeen.
Nougathelsinki-nimellä Instagramissa esiintyvä tyyli- ja ruokabloggaaja Sanna Raatikainen jakoi seuraajilleen kukkakaaliversion tabboulehista eli Lähi-idän salaatista, jossa maistuvat yrtit ja sitruuna. Tämäkin ruokalaji on nopeatekoinen, tosin tehosekoitinta tarvitaan.
Kukkakaalia voi käyttää myös vaikkapa pizzapohjaan tai valmistaa wingseiksi, kun nuput pyöritellään maissijauhossa, paistetaan uunissa ja dipataan tuliseen kastikkeeseen.
Jos kukkakaali maistuu raakanakin, siitä saa parhaan terveyshyödyn; kukkakaalissa on esimerkiksi C-vitamiinia enemmän kuin appelsiinissa.