Lennun kuolemaa seurasi Jenni Haukion elämän raskain aika − Uutuuskirjassa hän kertoo yhä iltaisin muistavan lemmikkiään: ”Lennu oli paras ystäväni”

Jenni Haukio kertoo Sinun tähtesi täällä -uutuuskirjassaan myös presidenttiparin lemmikkikoira Lennusta ja tämän koskettavasta poismenosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jenni Haukio ei usko, että tulee tapaamaan toista Lennun kaltaista koiraa.

Jenni Haukio kertoo Sinun tähtesi täällä -uutuuskirjassaan myös presidenttiparin lemmikkikoira Lennusta ja tämän koskettavasta poismenosta.
Teksti:
Anni Niittylahti

Presidentti Sauli Niinistön ja puoliso Jenni Haukion Lennu-koiran kuolema toukokuussa 2021 yllätti kansalaiset ja asiasta uutisoitiin mediassa. Hymyilevä bostoninterrieri oli esiintynyt presidenttiparin kanssa virallisissa tilaisuuksissa ja sympaattinen lemmikki oli herättänyt huomiota ulkomailla saakka.

Jenni Haukio käsittelee Lennua kokonaisen luvun verran kirjassaan Sinun tähtesi täällä, joka julkaistiin 29. toukokuuta. Pääosin teos käsittelee Haukion työtä presidentin puolisona.

Lennu sai lupauksen, jonka emäntä piti tämän kuolemaan saakka

Lennu saapui presidenttiparin perheeseen vuonna 2011. Jenni Haukio kuvailee kirjassaan, miten muistaa elävästi matkan, kun pariskunta oli hakenut koiran sen kasvattajalta. Tuolloin hän myös antoi lupauksen pienelle pennulle.

”Olimme menossa kymmenen vuoden symbioottiseen yhteiselämään, johon liittyvän lupaukseni Lennulle lausuin tuolloin autossa ääneen: »Teen kaikkeni, jotta sinun elämäsi jokainen päivä olisi onnellinen.» Tämän lupaukseni Lennulle myös pidin”, Jenni Haukio kertoo kirjassaan.

Presidenttiparin koiran arkeen kuuluivat pitkät kävelylenkit, mahdollisuus ulkoilla vapaana, leikkiminen ja läheisyys. Yksin Lennu ei juurikaan joutunut olemaan, vaan se kulki Haukion mukana tämän työhuoneella.

Hän kuvailee bostoninterrieriä erityslaatuiseksi persoonaksi, jonka huoneeseen saapuminen kiinnitti välittömästi kaikkien huomion:

”Usein mietinkin, kuinka jokin niin pieni saattaakaan olla jotain niin suurta, niin paljon enemmän kuin »vain koira», jolla sanaparilla ihmisen ja koiran välistä suhdetta liian usein mitätöidään.”

Lennu  jätti Haukioon lähtemättömän jäljen:

”Kaiken muun ohella Lennu oli minulle paras ystäväni elämäni surullisimpina ja yksinäisimpinä hetkinä.”

Sauli Niinistö ja Lennu

”Meille Lennu ei ollut ensisijaisesti ihmisen luoman ja nimeämän rotunsa stereotyyppi, vaan oman ainutkertaisen persoonansa edustaja”, Jenni Haukio kirjoittaa kirjassaan. © Marjo Tynkkynen

Lennun kansainvälinen julkisuus

Jenni Haukio kertoo kirjassaan Sinun tähtesi täällä, että etenkin Sauli Niinistön ensimmäisenä presidenttikautena Lennu-koira oli mukana heidän julkisessa elämässään. Presidenttipari pyrki rajoittamaan Lennun näkyvyyttä julkisuudessa, mutta ei kuitenkaan halunnut piilotella rakasta perheenjäsentään.

Lennun laajempi julkinen ura sai alkunsa, kun se osallistui erääseen Mäntyniemessä järjestettyyn joulutervehdysten vastaanottotilaisuuteen. Median ottamat kuvat koirasta lähtivät leviämään maailmalla, ja sitä alettiin kysymään erilaisiin tapahtumiin. Lennua pyydettiin myös eri hankkeiden suojelijaksi ja sille lähetettiin ihailijakirjeitä.

”Moninaisten eri vaiheiden kautta Lennu päätyi jopa kansainväliseen mediajulkisuuteen aina Jimmy Fallonin The Tonight Show’ta, Politico-lehteä ja The New York Timesia myöden”, kirjassa luetellaan.

Haukion mukaan Lennu onnistui pelkällä läsnäolollaan keventämään erilaisten tilaisuuksien jäykkyyttä ja lieventämään jännitystä.

Lue myös: Tässä on presidentin poika, Aaro Niinistö! Katso hellyttävä kuva Saulin polvella istuvasta kuopuksesta ja Lennu-koirasta

Sauli Niinistö ja hänen poikansa Aaro

Sauli Niinistö julkaisi kuvan hänestä, Aaro-pojasta sekä Lennusta Twitter-tilillään elokuussa 2018. © Kuvakaappaus Twitter.com

Lennun kuolemaa seurasi Haukion elämän raskain ajanjakso

Presidenttiparin Lennu-koira kuoli toukokuussa vuonna 2021. Jenni Haukio kuvailee uutuusteoksessaan kuolemaa seurannutta aikaa elämänsä raskaimmaksi ajanjaksoksi. Hän kertoo suunnanneensa voimansa pariskunnan tuolloin kolmivuotiaan Aaro-pojan lohduttamiseen.

Perheeseen saapui saman vuoden elokuussa uusi koira Osku, sillä ajateltiin sen tuovan lohtua erityisesti Aarolle. Uutuuskirjassa Jenni Haukio kertoo uskovansa, että koiran läsnäolo opettaa lapselle elämän ainutkertaisuuden kunnioittamista ja ajatusta, että ihminen on vain yksi laji muiden joukossa.

Hän kertoo kirjansa Lennua käsittelevän luvun lopussa ajattelevansa lemmikkiään yhä:

”Joka ilta luon katseeni öisen tähtitaivaan kirkkauteen, ja luotan siihen, että muistat viimeiset sanani sinulle: tulethan vastaan, kun on minun vuoroni saapua perille. Sinä et enää ole siellä, missä olit, mutta tulet silti aina olemaan kaikkialla, missä minäkin.”

Lue myös: ”Lennu oli minulle kuin oma lapsi” – Jenni Haukio palaa hetkeen, jolloin suru rakkaan lemmikin kuolemasta viilsi ja muutti sydämeen

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio ja edesmennyt Lennu-koira kuvattuna lokakuussa 2015.
© Jorma Marstio/Otavamedia

Lue myös: Jenni Haukio on avoin oman poliittisen uransa jatkolle – ”En sulje pois mahdollisuutta ehdolle asettumisesta”

X