Meriveden lämpötila Pohjois-Atlantin pintavesissä ennätyskorkealla – Uusia ennätyksiä on vielä luvassa, kun El Niño pääsee loppuvuodesta voimiinsa

Ennätyskorkeisiin merien pintavesien lämpötiloihin saattaa vaikuttaa moni asia. Tutkijan mukaan vaikuttavin tekijä on suursäätilanmuutos. Alkava El Niño -ilmiö pahentamassa tilannetta loppuvuodesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ennätyskorkeisiin merien pintavesien lämpötiloihin saattaa vaikuttaa moni asia. Tutkijan mukaan vaikuttavin tekijä on suursäätilanmuutos. Alkava El Niño -ilmiö pahentamassa tilannetta loppuvuodesta.
Teksti:
Juha Pippuri

Meriveden lämpötila Pohjois-Atlantin pintavesissä on ennätyslukemissa. Merivesi on siellä nyt 1,15 astetta lämpimämpää verrattuna veden lämpötilan vuosien 1982–2022 keskiarvoon. Meriveden lämpötilat ovat nousseet ympäri maapallon, mutta Pohjois-Atlantilla lämpötilapoikkeama on suurempi kuin muualla.

”Meret lämpenevät vuodesta toiseen. Ilmaston lämmetessä yli 90 prosenttia tästä lämmöstä varastoituu meriin”, sanoo merentutkija, Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksen professori Petteri Uotila.

Hänen mukaan Pohjois-Atlantin pintavesien tämän hetken lämpötilapoikkeama johtuu silti enemmän suursäätilaan vaikuttavista asioista kuin ilmastonmuutoksesta.

Tyynellä valtamerellä tapahtuva La Niña – El Niño -ilmiöiden heilahtelu vaikuttaa merivirtoihin ja meriveden lämpötiloihin myös Atlantin puolella.

”Viileä La Niña-vaihe on juuri vaihtumassa lämpimään El Niño-vaiheeseen. Ennusteiden mukaan se olisi voimakkaimmillaan joskus marras-joulukuussa”, Uotila sanoo.

El Niño vaikuttaa meriveden lämpötilan lisäksi pasaatituuliin. Ne ovat säännöllisiä tuulia pohjoiselta- ja eteläiseltä kääntöpiiriltä päiväntasaajalle. Niissä tapahtuvat muutokset voivat vaikuttaa subtrooppisen Pohjois-Atlantin pintaveden lämpötiloihin.

Meriveden lämpötila noussut mahdollisesti useasta syystä

Pohjois-Atlantin pintaveden lämpötila voi olla noussut myös siksi, että pasaatituulet Saharasta Atlantin suuntaan ovat olleet keskimääräistä heikompia. Tavallisesti tuulet puhaltavat hiekkaa ja pölyä meren pinnan päälle. Tällä on veden lämpötilaa viilentävä vaikutus, koska hiekkapöly heikentää auringon lämmittävää vaikutusta.

Kolmas mahdollinen syy toimii samoin ja estää auringon lämpösäteilyä maan- ja merenpinnalle: Rahtilaivojen rikkipäästörajoitusten myötä niiden pienhiukkaspäästöt ovat vähentyneet.

Viimeiseksi mahdolliseksi vaikuttavaksi tekijäksi Petteri Uotila mainitsee vuoden 2022 tammikuussa Tyynellä valtamerellä, Tongan saarten lähellä, tapahtuneen vedenalaisen tulivuoren purkauksen. Vedenalainen tulivuoren purkaus on nostanut korkealle ilmakehään suuret määrät vesihöyryä.

Vesihöyry on luonnollinen kasvihuonekaasu. Sen vaikutus on päinvastainen kuin pienhiukkasten ja hiekkapölyn. Ilmakehässä kasvihuonekaasut estävät lämpöä karkaamasta ilmakehästä avaruuteen.

meriveden lämpötila

El Niño -ilmiö nostaa meren pintaa Tyynenmeren itäosissa, ja laskee länsiosissa. Kuvassa punainen väri tarkoittaa 12,5 cm nousua, ja sininen väri 12,5 cm laskua meriveden pinnan korkeudessa. © Earth Observatory / NASA

El Niñon alkaminen nostaa meriveden lämpötilaa

”Henkilökohtaisesti arvelen, että Pohjois-Atlantin pintaveden korkeisiin lämpötiloihin ovat vaikuttaneet eniten tuulisuuteen ja ilmavirtauksiin liittyvät asiat. Esimerkiksi pohjoisen pallonpuoliskon myrskyrata on saattanut olla enemmän lounaasta kuin lännestä”, Petteri Uotila toteaa.

Myrskyradalla tarkoitetaan vallitsevaa tuulen suuntaa, joka Suomessa on lounaasta.

”Kun puhutaan, että myrskyt tulevat Atlantilta, se liittyy yleiseen ilmakehän kiertoliikkeeseen.”

Meriveden lämpötila on lämmennyt ympäri maapallon. Tyynenmeren länsiosassa merivesi on alhaalla ja tavallista viileämpää. Vastaavasti meriveden pinta ja lämpötila on noussut Tyynenmeren itäosissa. Tämä kertoo El Niñon alkamisesta. Nähtäväksi jää kuinka voimakas tämänkertainen ilmiö on.

El Niño aiheuttaa sateisuuden lisääntymistä Pohjois- ja Etelä Amerikassa, ja kuivuuden lisääntymistä läntisen Tyynenmeren maissa. Australian pohjoisosissa onkin tällä hetkellä ennätys kuivaa ja kuumaa.

Ilmiön vaikutuksia Suomeen on vaikea arvioida. El Niño vaikuttaa kuitenkin maailmanlaajuisesti esimerkiksi ruoan tuotantoon. Heijastusvaikutukset tunnetaan siksi myös Suomessa.

Lue myös: Muoviroska valtaa jo arktisia Huippuvuoriakin – ”Muovin määrän ennustetaan alueella lisääntyvän”

X