Simpukkafarmit parantavat merten monimuotoisuutta pohjatroolareiden jäljiltä – Myös lähes kadonneet euroopanhummerit ja isotaskuravut palasivat

Jos haluat tehdä ympäristölle hyvää, perusta simpukkafarmi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkimus luo toivoa ­siitä, että pohjatroolauksen tuhoa­mien merenpoh­jien eläimistö voidaan elvyttää ennalleen simpukkafarmien ­kautta.

Jos haluat tehdä ympäristölle hyvää, perusta simpukkafarmi.
Teksti: Jani Kaaro

Tuoreen tutkimuksen mukaan simpukkafarmit eivät ainoastaan tuota ravintoa nälkäisiin suihin, vaan tukevat paikallista lajirikkautta. Erityisen tärkeää tämä on alueilla, joissa merenpohja on vuo­sien aikana lanattu lähes elottomaksi pohjatroolareilla.

Plymouthin yliopiston tutkimus toteutettiin Pohjanmerellä, maailman suurimmalla avomerisimpukkafarmilla, joka perustettiin vuonna 2013. Ensin tutkijat seurasivat vedenalaiskameroilla simpukoiden asettumista farmin köysiin, mutta pian mielenkiinto vaihtui kaloi­hin ja muihin lajeihin, joita ­alkoi ilmestyä farmin alueelle.

Simpukkafarmit houkuttelevat eläinlajeja

Tulokset osoittivat, että ­ensimmäiset simpukat kiinnittyivät köysiin noin puoli vuotta farmin perustamisesta, ja noin vuosi tästä eteenpäin alettiin nähdä suurempi kasvu­kimppuja.

Simpukoiden lisääntyessä farmi alkoi houkutella paikalle lisää eläinlajeja. Kaupallisesti arvokkaan piikkimak­rillin yksilömäärät farmin ­alueella lisääntyivät neljässä vuodessa 300 prosenttia verrattuna farmin ulkopuolisiin alueisiin.

Myös alueelta lähes kadonneet euroopanhummerit ja isotaskuravut alkoivat liikkua simpukkafarmilla. ­Löytö ällis­tytti tutkijat, koska merenpohja oli troolattu niin pahoin ­pilalle.

Tutkimus luo toivoa ­siitä, että pohjatroolauksen tuhoa­mien merenpoh­jien eläimistö voidaan elvyttää ennalleen simpukkafarmien ­kautta. Lisäksi tutkimus osoittaa, että merenpohjan elpyessä elpyvät myös kaupallisesti arvokkaat kalat ja äyriäiset.

Lue myös: Suomen järvissä asustaa kuusi eri suursimpukkalajia – Tiedätkö, miksi simpukoita haluttiin istuttaa Suomen järviin?

<span class="typography__copyright">© Jere Malinen</span>

Suomen järvissä elää useita simpukkalajeja. © Jere Malinen

X