Mitä puhelimenkäyttösi kertoo persoonallisuudestasi? – Tutkimuksessa havainnoitiin ihmisten liikkeitä ja käyttäytymistä kiihtyvyysantureiden avulla

Jaa artikkeliTilaa Seura
Neuroottiset naiset tarkistelevat puhelintaan yölläkin.
Neuroottiset naiset tarkistelevat puhelintaan yölläkin. © iStock
Tiesitkö, että persoonallisuudestasi voidaan päätellä paljon pelkästään puhelimesi avulla? Neuroottiset naiset tarkistelevat yölläkin puhelintaan ja uteliaat saavat vähiten puheluita.

Australialaisen The Royal Melbourne Institute of Technology -yliopiston (RMIT) tutkijat seurasivat ihmisten älypuhelinten liikkeitä tunnistavia kiihtyvyysantureita ja tekivät niiden perusteella päätelmiä heidän persoonallisuuksistaan. Tutkimusaineisto kerättiin yhdysvaltalaisessa yliopistossa.

RMIT:n tietotekniikan apulaisprofessorin Flora Salimin mukaan aiemmissa samankaltaisissa tutkimuksissa on hyödynnetty vain puhelu- ja tekstiviestitietoja. Tämän tutkimuksen kiihtyvyysanturien käyttö toi lisää tarkkuutta tuloksiin.

Puhelimen liikkeistä voidaan nähdä esimerkiksi se, miten usein ihminen nappaa laitteen käteensä ja mihin aikaan vuorokaudesta hän käyttää sitä. Myös ihmisen kävelemät matkat nähdään, ja niistä voidaan päätellä asioita.

Selkeitä eroja puhelinkäyttäytymisessä

Tutkijat saivat selville muun muassa sen, että introverttien puhelinkäyttäytyminen ja liikkeet olivat suunnilleen samanlaisia eri arki-iltoina. Ekstroverttien toiminta sen sijaan saattoi poiketa suurestikin, sillä he saattoivat esimerkiksi tavata eri ihmisiä eri päivinä.

Luonteeltaan ystävälliset ja myötätuntoiset naiset soittivat enemmän puheluita kuin muut. Kekseliäät ja uteliaat ihmiset sen sijaan soittivat ja saivat muita vähemmän puheluita.

Luonteeltaan neuroottisten ihmisten kohdalla tulokset olivat mielenkiintoisia, sillä naisten ja miesten puhelinkäyttäytymisessä havaittiin selkeä ero. Neuroottiset naiset tarkistivat puhelintaan jatkuvasti ja liikkuivat puhelin kädessä yömyöhään asti, mutta neuroottisilla miehillä ei vastaavaa käyttäytymistä havaittu.

Auttaisi deittipalveluita ja mainostajia

Persoonallisuuden ja fyysisten liikkeiden välinen yhteys on todistettu jo aiemmin. Tässä tutkimuksessa todettiin, mitä kaikkea persoonallisuudesta voidaan päätellä puhelimen liiketietojen perusteella.

Tutkimuksen tekemiseen osallistuneen RMIT:n tohtorikoulutettavan Nan Gaon mukaan tutkimuksen tuloksia voitaisiin hyödyntää uuden teknologian kehittämisessä esimerkiksi deittipalveluja, sosiaalisen median kaverisuosituksia ja kohdennettua mainontaa varten.

X